Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

2021 Dünya Su Günü Yaklaşırken Kirlenen Suların Drone ile Çekilmiş Resimleri

2021 Dünya Su Günü Yaklaşırken Kirlenen Suların Drone ile Çekilmiş Resimleri

Birleşmiş Milletler’e göre, yaklaşık 4 milyar insan yılda en az bir ay ciddi su kıtlığı yaşıyor ve yaklaşık 1,6 milyar insan dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri temiz, güvenli su kaynağına erişimde sorun yaşıyor.

BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030’a kadar herkes için su ve sanitasyon çağrısında bulunurken, dünyanın tümünde su kıtlığının arttığını ve 2050’ye kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayacağını söylüyor.

17 Mart 2021. Sao Paulo, Brezilya. Reuters / Amanda Perobelli
Brezilya’nın en büyük şehri Sao Paulo’dan çok geniş bir açık kanalizasyon gibi akan Rio Tiete, ülkenin en kirli olanları arasında. 
Nehrin 100 km’den fazlası, neredeyse tüm deniz yaşamı için ölü veya çok kirli olarak kabul edilir. 
Her gün yüzlerce ton arıtılmamış kanalizasyon ve atık alan kokuşmuş nehir, Brezilya’nın en zengin kentinin kara lekesidir.

Reuters fotoğrafçıları, BM’nin 2021 22 Mart Dünya Su Günü yaklaşırken, dünyanın dört bir yanındaki kirli su yollarının dramatik fotoğraflarını ve videolarını çekmek için drone kullandı.

Bir fotoğrafta, Brezilya’nın en büyük şehri Sao Paulo’daki Tiete nehrinde, her gün yüzlerce ton arıtılmamış kanalizasyon ve atığın döküldüğü, atılmış bir kanepe karaya oturmuş durumda.

15 Mart 2021. Bandung, Endonezya. Reuters / Willy Kurniawan
Hükümet, dünyanın en kirli suları arasında kabul edilen Citarum nehrini temizlemeyi ve oradaki suyu 2025 yılına kadar içilebilir hale getirmeyi taahhüt etti, ancak evsel ve endüstriyel atıklar nehirden akmaya devam etti.

Diğerleri Endonezya’nın Bandung kentindeki Citarum nehrini tıkayan evsel atıklar ve Irak’ın Necef kentinde Fırat’a akan lağımları gösteriyor.

Portsmouth Üniversitesi’nde çevre ve kalkınma konusunda uzmanlaşmış bir insan coğrafyacısı olan Dr Julia Brown, su yoğun tarım ve endüstriye sahip birçok ülkenin yeterli güvenli içme suyuna sahip olmadığını söyledi.

17 Mart 2021. Akron, Amerika Birleşik Devletleri. Reuters / Megan Jelinger
1969’da Ohio, Akron’daki Cuyahoga Nehri kirlilik nedeniyle tutuştu ve kongrenin temiz su yasasını geçmesine neden oldu ve Ohio EPA kuruldu.

“Ürünler satın aldığımızda, yiyecek ve kıyafet satın aldığımızda, aslında başka birinin suyunu ithal ettiğimizi ve çoğu zaman avokado veya kot pantolonumuz gibi su ithal ettiğimiz ülkeler, aslında çok su kıtlığı olan ülkeler, “diye Reuters’e verdiği demeçte.

Brown, suya erişimin genişletilmesi önemliyken, dünyanın en yoksul bölgelerinden bazılarına erişimin genellikle göz ardı edildiğini de sözlerine ekledi.

8 Mart 2021. Bolshoye Goloustnoye, Rusya. Reuters / Maxim Shemetov
Rusya’nın Irkutsk bölgesindeki Baykal Gölü, dünyanın en temiz tatlı su rezervuarlarından biri olmaya devam ediyor. Ancak kirlilik ve yabani otların büyümesi, mikroorganizmalara, süngere ve sularını filtreleyen bazı yumuşakçalara zarar veriyor. Baykal selüloz ve kağıt fabrikası ve kanalizasyon arıtma tesisleri yedi yıl önce kapatıldı, ancak yerel basına göre kirlilik o zamandan beri önemli ölçüde yayıldı. Bazı uzmanlar bunun, sanayi bölgesinde geride kalan kirliliğin göle akmasından kaynaklandığını söylüyor.

“STK’lar, fotoğraflarının yeni ve parlak bir el pompasıyla çekilmesini seviyorlar … sonra oradan uzaklaşıyorlar ve bu sistemlerin bakımını sağlamak, tamir edildiklerinden emin olmak için para toplamak üzere topluluklara teslim ediliyor. Ve eğer öyleyse değil?” dedi.

“Araştırma, herhangi bir zamanda, Sahra Altı Afrika’daki el pompalarının üçte birinin bozulduğunu gösteriyor.”

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.