Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Gölleri Nitrojen ve Fosfor Tehdit Ediyor

Gölleri Nitrojen ve Fosfor Tehdit Ediyor

80 milyon çiftlik hayvanından elde edilen gübre, nehirlerini ve göllerini nitrojen ve fosforla aşırı yükleme riski taşıyor.

Bir araştırmaya göre Minnesota’nın hayvan yem alanlarından gelen milyonlarca ton gübre, eyaletin nehirlerinde, göllerinde ve içme suyunda nitrat ve fosfor seviyelerini yükseltmekle tehdit ettiği için tüketici sağlığı için bir risk oluşturuyor.

ABD’de et ve süt ürünleri üretiminde, hayvanların yakın bir şekilde yetiştirildiği veya beslendiği konsantre hayvan besleme operasyonlarının (CAFO’lar) kullanımı hakimdir .

1991’den beri, Minnesota’daki CAFO sayısı üç katına çıktı ve şu anda yemlik alanlarda tutulan yaklaşık 80 milyon domuz, inek ve kümes hayvanı. Eyalet, tüm hayvan çiftliklerinde ABD’deki en ayrıntılı veri tabanlarından birine sahiptir.

“Minnesota’nın hemen hemen tüm çiftlik bölgelerinde” gübre artı ticari gübrenin birleşik kullanımının “mahsul tarlalarına çok fazla nitrojen veya fosfor veya her ikisini birden yüklemesi, içme suyunu tehdit etmesi ve eyaletin ikonik göllerini ve nehirlerini kirletme olasılığı” bulundu Çevre Çalışma Grubu (EWG) raporu .

Artan sayıda besleme yeri, nitrat kirlenmesinde bir bozulma ile aynı zamanda ortaya çıktı. Daha önceki EWG soruşturma bulundu nitrat yükselmiş seviyeleri ile Minnesota kamu su hizmet % 63’ü 1995 ve 2018 yılları arasında kötüleşebilir bulaşmayı gördüğünü

“Karşılık olarak, Sağlık Minnesota Bölümü (MDH) yeraltı sularının nitrat kirliliği en önemli konulardan biridir”dedi . İçme suyundaki “yüksek seviyelerin özellikle bebekler için sağlık sorunlarına neden olabileceğinive toplum su sistemleri ve ev sahipleri için ekstra yönetim maliyetleri getirdiğini” söyledi.

EWG, genellikle hayvancılıkla beslenen mısır ekiminin de 1990’lardan bu yana 1,5 milyon dönümlük bir artış gösterdiğini söyledi. Minnesota Tarım Bakanlığı raporuna göre eyaletteki yıllık gübre satışları 1989’da yaklaşık 2,3 milyon tondan 2017’de 3 milyon tonun biraz üzerine çıktı . Minnesota Mısır Yetiştiricileri Derneği yorum taleplerine yanıt vermedi.

Kuzey Kaliforniya, ABD'deki Copco Rezervuarı'ndaki zehirli yeşil algler
Kuzey Kaliforniya, ABD’deki Copco Rezervuarı’ndaki zehirli yeşil algler

Yosun Patlaması ve İnsan Sağlığı Riskleri

Yüksek nitrojen seviyeli su içmek, teknik olarak methemoglobinaemia olarak bilinen kanserler ve mavi bebek sendromu ile bağlantılıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) su sanitasyon sayfasında , bu duruma “kanın vücutta yaşamsal oksijeni taşıma kapasitesinin azalmasından” kaynaklandığını söylüyor ve biberonla beslenen bebekler için özel bir endişe ifade ediyor.

ABD Çevre Koruma Ajansı , çok fazla nitrojen ve fosforun da göllerdeki yosun oluşumunu desteklediği bilindiğini söylüyor . Algler, insanlar için toksik bakteriler üretebilir.

EWG çalışmasının ortak yazarı Sarah Porter, bazıları dev lagünlerde toplanan çiftlik hayvanlarından gübre birikimini yönetmek için besleme alanlarının sık sık onu yakındaki tarım arazilerine yaydığını ve bunun zaten ticari gübre uygulanabileceğini söyledi. Su alanlarını kapalı çalışan devlet en nehirler, göller ve musluk suyu içine taşıma nitrat ve fosfor bilinmektedir dedi.

Çalışma, Minnesota genelinde yakındaki sığır, domuz veya kümes hayvanı yem alanlarından gübre alma olasılığı bulunan her mahsul alanını gösteren ve uygulanan gübre miktarını tahmin eden bir gübre haritası üretti.  EWG, ilçe gübre satışlarından ve diğer eyalet kaynaklarından elde edilen verileri ve ayrıca gübre verilerini kullanarak, toplam nitrojen ve fosfor aşırı yüklemelerine ilişkin bulgularını gösteren iki harita daha üretti.

Minnesota Kirlilik Kontrol Ajansı (MPCA) sözcüsü Forrest Peterson, eyalette yaklaşık 18.000 kayıtlı besleme yeri olduğunu ve en büyük CAFO’ların 125.000’e kadar hayvan veya kümes hayvanı tuttuğunu söyledi. Çalışma hakkında daha fazla yorum istendiğinde, ajans onu incelemek için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

MPCA , eyaletteki kalite standartlarını karşılamayan 3.000’den fazla su kütlesini listeliyor ve bu bozulmaların % 85’i “nitrojen, bakteri, klorür ve fosfordan” kaynaklanan nokta dışı kirlilikten kaynaklanıyor.

Noktasal olmayan kaynak kirliliği, MPCA tarafından yer üzerinden göllere, nehirlere ve akarsulara taşınan su tarafından taşınan kirleticiler olarak tanımlanmaktadır .

Nitrat hayati bir gübre bileşenidir, ancak bir methaemoglobinemia uyarısının yanı sıra, bir MDH bilgi formu “artan bir literatür, nitrat / nitrite maruz kalma ile artmış kalp hızı, mide bulantısı, baş ağrısı ve karın krampları gibi diğer sağlık etkileri arasındaki potansiyel ilişkileri göstermektedir” diyor.

MDH bilgi formu, bazı çalışmaların “diyetle alınan nitrat / nitrite maruz kalma ile ilişkili olarak özellikle mide kanseri olmak üzere kanser riskinin arttığını öne sürdüğünü, ancak bu soru üzerinde henüz bilimsel bir fikir birliği bulunmadığını” ekliyor.

EWG çalışması, Minnesota’daki besi yeri genişlemesinin eyaletin güney ve orta kısımlarında, özellikle de Martin County’de yoğunlaştığını söyledi. İlçe, “Minnesota’nın 2020 besin yetersizliği olan su kütleleri listesinde 15 göle ev sahipliği yapıyor. Liste, Fairmont kasabası için içme suyu kaynağı olarak hizmet veren Budd Gölü’nü içeriyor ”.

EWG çalışmasına göre fosfor kirliliği, göllerde ve nehirlerde potansiyel olarak toksik alg çiçeklerini tetikleyebiliyor .

MPCA’dan bir Temmuz 2015 uyarısı , Minneapolis’in yaklaşık bir buçuk saat kuzeybatısındaki Henry Gölü’nde yüzerken bir çocuğun “mavi-yeşil yosunlara maruz kaldıktan sonra” hastaneye kaldırılmasını anlatıyor. Yakındaki bir gölde mavi-yeşil alglere maruz kalan iki köpek öldü ve diğerleri hastalandı.

Porter, hayvan besleme alanlarının da bir sürtünme kaynağı olabileceğini söyledi. “Bazı insanlar ekonomik olarak yararlanıyor, diğerleri yan etkilere maruz kalıyor.” Gübre haritasının ve verilerinin devlet yetkilileri tarafından “daha ​​kaç çiftliğe izin vermek istedikleri konusunda daha iyi kararlar vermek” için kullanılacağını umduğunu söyledi.

MDH e-postasında, nitrat kirlenmesini önlemenin en iyi yolunun kaynakta olduğunu ekledi ve kaynağı korumak için önleme, koruma ve sistemik değişim girişimleri konusunda “şehir su hizmetleri, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, tarım sektörü” ve diğerleri ile birlikte çalıştığını söyledi.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.