Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Akrolein

Akrolein

Akrolein

CAS ID#:  107-02-8

Etkilenen Organ Sistemleri: Kardiyovasküler (Kalp ve Kan Damarları), Hematolojik (Kan Oluşturan), Oküler (Gözler), Solunum (Burundan Akciğerlere)

Kanser Sınıflandırması:   Lütfen  kanser ve kanser sınıflandırması ile ilgili sorularınız için NTP , IARC veya EPA ile iletişime geçin .

107-02-8 Akrolein Kimsayal Yapısı
107-02-8 Akrolein Kimsayal Yapısı

Kimyasal Sınıflandırma: Uçucu organik bileşikler

Özet: Akrolein, hoş olmayan bir kokuya sahip renksiz veya sarı bir sıvıdır. Suda çok kolay çözünür ve ısıtıldığında hızla buhara dönüşür. Ayrıca kolayca yanar. Ağaçlar, tütün, diğer bitkiler, benzin ve yağ yakıldığında az miktarda akrolein oluşabilir ve havaya karışabilir. Akrolein, algleri, yabani otları, bakterileri ve yumuşakçaları kontrol etmek için bir pestisit olarak kullanılır. Diğer kimyasalları yapmak için de kullanılır.

Akrolein için ToxFAQs™

Bu bilgi formu, akrolein hakkında en sık sorulan sağlık sorularını (SSS) yanıtlamaktadır. Daha fazla bilgi için 1-800-232-4636 numaralı telefondan ATSDR Bilgi Merkezini arayın. Bu bilgi notu, tehlikeli maddeler ve bunların sağlığa etkileri hakkında bir dizi özetten biridir. Bu madde size zarar verebileceğinden bu bilgiyi anlamanız önemlidir. Herhangi bir tehlikeli maddeye maruz kalmanın etkileri doza, süreye, maruz kalma şeklinize, kişisel özelliklere ve alışkanlıklara ve başka kimyasalların bulunup bulunmadığına bağlıdır.

Öne Çıkanlar

Akroleine maruz kalma, çoğunlukla onu havada solumaktan kaynaklanır. Sigara dumanı ve otomobil egzozu akrolein içerir. Akrolein, burun ve boğazda yanmaya neden olur ve akciğerlere zarar verebilir. Acrolein, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenen 1.684 Ulusal Öncelik Listesi alanının en az 32’sinde bulundu.

Akrolein nedir?

Akrolein, hoş olmayan bir kokuya sahip renksiz veya sarı bir sıvıdır. Suda çok kolay çözünür ve ısıtıldığında hızla buhara dönüşür. Ayrıca kolayca yanar. Ağaçlar, tütün, diğer bitkiler, benzin ve yağ yakıldığında az miktarda akrolein oluşabilir ve havaya karışabilir.

Akrolein, algleri, yabani otları, bakterileri ve yumuşakçaları kontrol etmek için bir pestisit olarak kullanılır. Diğer kimyasalları yapmak için de kullanılır.

Akroleine çevreye girdiğinde ne olur?

  • Akrolein toprakta, suda veya havada bulunabilir.
  • Diğer kimyasallar ve güneş ışığı ile reaksiyona girerek havada oldukça hızlı bir şekilde parçalanır (yaklaşık yarısı 1 gün içinde kaybolur).
  • Akrolein topraktan ve sudan hızla buharlaşır.

Akroleine nasıl maruz kalabilirim?

  • Tütün içmek veya tütün dumanı veya otomobil egzozu içeren soluma havası.
  • Akroleinin üretildiği veya diğer kimyasalları yapmak için kullanıldığı endüstrilerde çalışmak veya bu endüstrilerin yakınında yaşamak.
  • Aşırı ısınmış yemeklik yağ veya gresten çıkan buharları solumak.

Akrolein sağlığımı nasıl etkileyebilir?

Akroleine maruz kalmanın insanların sağlığını nasıl etkilediği hakkında çok az bilgi var. Elimizdeki bilgiler, çok miktarda nefes almanın akciğerlere zarar verdiğini ve ölüme neden olabileceğini gösteriyor. Daha az miktarda nefes almak, gözlerin sulanmasına ve burun ve boğazın yanmasına ve solunum hızının azalmasına neden olabilir; bu etkiler genellikle maruziyet durduktan sonra kaybolur.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, akrolein solumanın burun boşluğunda tahrişe, solunum hızının düşmesine ve akciğer zarında hasara neden olduğunu göstermektedir.

Akrolein içeren yemek yemenin veya su içmenin sağlığınızı etkileyip etkilemediğini bilmiyoruz. Ancak akroleini yutan hayvanlarda mide tahrişi, kusma, mide ülseri ve kanama görüldü.

Akroleinin kansere neden olma olasılığı nedir?

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (DHHS), akroleini kanserojenliğine göre sınıflandırmamıştır. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), akroleinin insanlarda kanserojenlik olarak sınıflandırılamayacağını belirlemiştir. EPA, akroleinin potansiyel kanserojenliğinin yetersiz bir veri tabanına dayanarak belirlenemeyeceğini belirtmiştir.

Akrolein çocukları nasıl etkiler?

Genel olarak, çocukların akroleinden yetişkinlerden daha fazla etkilenmesi olası değildir. Bununla birlikte, havadaki tahriş edici maddelere duyarlı olan çocuklar (astımlı çocuklar gibi) akroleinden kaynaklanan akciğer tahrişine daha duyarlı olabilir.

Hayvan çalışmalarında, hamilelik sırasında çok fazla miktarda akrolein alınması, yenidoğanlarda doğum ağırlıklarının azalmasına ve iskelet deformitelerine neden olmuştur. Bununla birlikte, bu etkilere neden olan seviyeler genellikle anne için ölümcül olmuştur.

Aileler akroleine maruz kalma risklerini nasıl azaltabilir?

Ailenizin akroleine maruziyetini, onların tütün dumanına, yanan odun ürünlerinden veya yemeklik yağlar ve gresten kaynaklanan dumanlara ve dizel veya benzinli araçların egzozlarına maruz kalmalarını azaltarak azaltabilirsiniz.

Akroleine maruz kalıp kalmadığımı belirlemek için tıbbi bir test var mı?

Kanda veya idrarda akroleini veya akroleinin parçalanma ürünlerini tespit etmek için testler vardır; ancak bu testler özel ekipman gerektirdiğinden muayenehanede yapılamamaktadır. Akrolein vücuttaki diğer kimyasalların parçalanmasıyla üretilebileceğinden, bu testler akroleine maruz kalıp kalmadığınızı belirlemek için de kullanılamaz.

Federal hükümet insan sağlığını korumak için önerilerde bulundu mu?

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), modifiye gıda nişastası hazırlamak için kullanılan akrolein miktarının %0,6’dan fazla olmaması gerektiğini belirlemiştir.

Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA), 8 saatlik vardiyalar ve 40 saatlik çalışma haftaları için bir milyon kısım işyeri havası (0,1 ppm) başına 0,1 kısım akrolein limiti belirlemiştir.

EPA, akrolein içeren tüm pestisitlerin kullanımını kısıtlamıştır.

Akrolein Kimyasal Özellikleri, Kullanımları, Üretimi

aldehit bileşiği

Akrolein, bir tür tahriş edici aldehit bileşiğidir. Normal sıcaklıkta renksiz ila sarımsı şeffaf sıvıdır. Su, etanol, eter, parafin (n-heksan, N-oktan, siklopentan), toluen, ksilen, kloroform, metanol, etil eter, asetaldehit, aseton, asetik asit, akrilik asitte çözünür, kömürleşmiş yağın benzer kokusuna sahiptir. Etil asetat. Akrolein kolayca iki poliakroleine polimerize oldu; ışık ışımasında yarı saydam bir katıya dönüştü ve oksidasyon sırasında akrilik asit üretti. %0,2 hidrokinon, depolama sırasında stabilizatör olarak eklenebilir. Reçine, ilaç, gliserol, metionin benzeri (yardımcı yem) vb. imalatında kullanılır. Çevredeki en yaygın kirleticilerdir.

Akut maruziyet solunum yollarına, göze ve cilde zarar vererek akciğer ve trakea ödemine neden olur, aynı zamanda insan vücudunda anormal yağ metabolizmasına yol açarak deri altı dokusunda çok fazla yağ birikmesine neden olur. Subkronik ve kronik maruziyet maymunlarda, köpeklerde ve diğer deney hayvanlarında, trakeal ve nazal sitoplazmik hiperplaziye neden olmuş, ancak kanserojen bir fenomene neden olmamıştır. Tatlı suda akut ve kronik zehirlenme konsantrasyonları sırasıyla 68 μg/L ve 21 μg/L idi. Hoşgörüsüz konsantrasyon 10 mg/m3 idi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız ordusu onu kimyasal el bombası yapmak için kullandı.

Tatlı suda akut ve kronik zehirlenme konsantrasyonları sırasıyla 68 μg/L ve 21 μg/L idi. Hoşgörüsüz konsantrasyon 10 mg/m3 idi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız ordusu onu kimyasal el bombası yapmak için kullandı. Tatlı suda akut ve kronik zehirlenme konsantrasyonları sırasıyla 68 μg/L ve 21 μg/L idi. Hoşgörüsüz konsantrasyon 10 mg/m3 idi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız ordusu onu kimyasal el bombası yapmak için kullandı.

Akrolein ve nikotin, sigaradaki karbon monoksit, gen mutasyonuna yol açabilen ve hücre onarım hasarını azaltabilen üç ana zararlı bileşendir ve retina hasarının ana faktörleridir. Sigaralarda akrolein içeriği, polisiklik aromatik hidrokarbonların kanserojen maddelerinden 10.000 kat daha fazladır. Katran bileşeni olarak, akrolein toksisitesi formaldehitten binlerce kat daha yüksektir ve kaynama noktası sadece 50 santigrat derecedir. Sigaralar, ateşlendiğinde hemen gazlaşacak, retina pigment epitelini işgal edecek, oksidatif hasarına neden olacak ve hücre içi “enerji bitkisi” mitokondrinin enerji üretmesini önleyecektir. Bu epitel, retinadaki çeşitli besinlerden ve atık metabolizmasından sorumludur. “Vururlarsa”,

Akrolein Kimyasal özellikler

Akrolein renksiz, şeffaf, yanıcı, uçucu ve uçucu bir sıvıdır, güçlü bir tahrişe sahiptir ve buharın nüfuz edici, hoş olmayan bir kokusu vardır.
Suyun 2 ila 3 katı çözünür, alkol, eter ve asetonda çözünür.
Alt patlama limiti %2.8 ve üst patlama limiti %31’dir.
Akrolein oksitleyiciler, asitler, alkaliler, amonyak ve aminlerle uyumsuz olabilir. Akrolein, hidrokinon ile inhibe edilmediği sürece polimerleşme yeteneğine sahiptir. Şoka duyarlı peroksitler zamanla NIOSH (2010) oluşabilir.

kullanır

Akrolein (akraldehit, akrilaldehit, akrilik aldehit, alil aldehit, propenal, 2-propenal) bir diğer önemli aldehittir. Akrilik asit ve alil alkol üretimi de dahil olmak üzere birçok endüstriyel sentetik proseste kimyasal ara madde olarak kullanılır. Akrolein ayrıca bir biyosit olarak ve parfüm ve kolloidal metallerin üretiminde de kullanılabilir. Endüstriyel emisyonlardan ve odun ve diğer organik substratların yakılmasından kaynaklanan kalıntılar eser miktarda akrolein içerecektir. Akrolein ayrıca dizel egzozunun ve fotokimyasal dumanın bir bileşenidir. Ayrıca pamuk ve polietilenin pirolizi sırasında oluşur ve sigara dumanında bulunur. İnsan toksisite verilerinin çoğu, antikanser ilacı siklofosfamidin bir metaboliti olarak in vivo olarak akroleinin oluşumundan elde edilir.

Akrolein Hazırlık

1. Propilen katalitik hava oksidasyon yöntemi: propilenin bizmut molibdat ve bizmut fosfomolibdat katalizörü, 310-470 ° C reaksiyon sıcaklığında, atmosfer basıncında hava varlığında doğrudan oksitlenir. Ürün, yan ürünün asidi reaksiyonda üründen çıkarıldığında ve daha sonra damıtıldığında elde edilir. 2. Gliserol dehidrasyon yöntemi: Gliserol ve potasyum bisülfat veya potasyum sülfat, borik asit, alüminyum klorürler sistemde 215-235 °C’de ısı altında tutulur. 3. Formaldehit-asetaldehit yöntemi: Sodyum silikata emdirilmiş silika jelin katalizi altında, sistemdeki formaldehit ve asetaldehitin gaz fazında kondenzasyonu ile üretilir.


Laboratuvar yöntemi: Gliserol ve potasyum bisülfat veya magnezyum sülfat, borik asit, alüminyum oksiti birlikte 215~235 °C’de ısıtın. Reaksiyonda akrolein gazını damıtın ve yoğunlaştırın, böylece ham maddeyi elde edin. pH değerini 6’ya ayarlamak için ham ürüne %10 sodyum hidrojen fosfat solüsyonu ilave edildi. Fraksiyonasyon yoluyla, 50~75 ℃ distilat toplanarak saf akrolein elde edildi.


Besleme oranı (mol): gliserol: potasyum hidrojen sülfat: potasyum sülfat = 1 ︰ 0.5: 0.026. Endüstriyel üretim yöntemi: Şu anda ana endüstriyel yöntem propilen katalitik hava oksidasyon yöntemidir. Belirli oranda propilen, hava ve buhar karışımı katalizör ile karıştırılarak sabit yataklı bir reaktöre gönderilir. Reaksiyon, 0,8 saniye süreyle 0,1~0,2 MPa ve 350~450°C’de gerçekleştirilir. Reaksiyondan çıkan ısı, buhar üretimi ile geri kazanılır. Elde edilen gazlı karışım su ile söndürülür ve söndürme kulesinden gelen egzoz gazı, havalandırılmadan önce yıkanır. Söndürme kulesinin tabanından çıkan organik sıvı, akroleini ve diğer hafif bileşenleri buharlaştırmak ve daha sonra damıtma yoluyla ham akroleinden su ve asetaldehiti çıkarmak için striptizciden sıyrılır. Besleme oranı (mol) Propilen: Hava: Su buharı = 1: 10: 2.

Akrolein Söndürme maddesi

Kuru toz, kuru kum, karbondioksit, köpük, 1211 söndürücü madde

Akrolein Kimyasal özellikler

Akrolein son derece yanıcı, berrak ila sarımsı bir sıvıdır. Delici, hoş olmayan bir kokusu vardır ve gözyaşlarına neden olur.

Akrolein Fiziksel özellikler

Çok keskin, keskin, keskin veya tahriş edici bir koku veren renksiz ila sarı, berrak, sulu sıvı. Guadagni ve diğerleri tarafından bildirilen koku eşiği konsantrasyonları 0.11 mg/kg idi. (1963), 0.21 ppm v , Leonardos ve diğerleri. (1969) ve 36 ppb v Nagata ve Takeuchi (1990). Buna ek olarak, Katz ve (1930) Talbert 4.1 mg / m’lik bir deneysel tespiti koku travers konsantrasyonu rapor 3 (1.8 ppm hac ).

Akrolein kullanır

Akrolein antimikrobiyal ajan olarak tıkanma ve korozyona karşı mikropların üremesini önlemek, su yosunu ve algleri kontrol etmek, kağıt üretiminde balçık kontrolünde, doku sabitleyici olarak ve deri tabaklamada kullanılır. Yaygın kullanımı nedeniyle çevrede, havada ve suda oluşur. Formaldehitten sonra, toplam aldehit havasının %5’ini oluşturan en bol bulunan ikinci aldehittir. Akrolein, odun veya bina yangınlarında veya polietilen veya diğer polimer maddelerin yanması sonucu oluşan zehirli gazlardan biridir (Morikawa 1988; Morikawa ve Yanai1986). İtfaiyeciler bu gaza maruz kalma konusunda daha büyük risk altındadır.

kullanır

Akrolein %0,6’ya kadar gıda nişastasının eterleştirilmesinde ve %7,5’e kadar vinil asetat ile %0,3’e kadar gıda nişastasının esterleştirilmesi ve eterleştirilmesinde kullanılır.

kullanır

Akrolein, akrilik asit sentezinde kullanılır. metallerin kolloidal formlarının imalatı; plastik, parfüm yapımı; metil klorür soğutucusunda uyarı maddesi. Askeri zehirli gaz karışımlarında kullanılmıştır. Organik sentezlerde kullanılır. Sudaki herbisit.

kullanır

Herbisit ve algisit ile temas kurun; Sulama hendeklerinde ve kanallarında batık ve yüzen yabani otların kontrolü için suya enjekte edilir

Akrolein Tanımı

Keskin bir kokuya sahip renksiz sıvı doymamış bir aldehit. Akrilat reçineleri yapmak için polimerize edilebilir.

Akrolein Sentez Referans(lar)ı

Amerikan Kimya Derneği Dergisi, 68, s. 2487, 1946 DOI: 10.1021/ja01216a013

Akrolein Hava ve Su Reaksiyonları

Son derece yanıcı. Tehlikeli bir yangın riski [Hawley]. Suda çözünür. Su ile yavaş ve ekzotermik olarak reaksiyona girerek 3-hidroksipropionaldehit verir. Akrolein bir su tabakası üzerinde depolanırsa, bu reaksiyondan bir tehlike gelişebilir.

Akrolein Reaktivite Profili

ACROLEIN, [INHIBITED] oksitleyici maddelerle şiddetli reaksiyona girebilir. Az miktarda asit (kükürt dioksit dahil), alkaliler, uçucu aminler ve piridinler, tuzlar, tiyoüre, oksitleyici maddeler (hava) ile temas ettiğinde ve ışık ve ısıya maruz kaldığında ekzotermik olarak polimerleşir. Aminler ve piridinler tarafından başlatılan polimerizasyon, aldatıcı bir indüksiyon döneminden sonra meydana gelir. Mineral asitlerin ve metal iyonlarının su çözeltileri polimerizasyonu başlatabilir. İnhibitör (genellikle hidrokinon) polimerleşme eğilimini büyük ölçüde azaltır. Akrolein dimer vermek için kendisi ile Diels-Alder reaksiyonuna girer. Bu, 90°C’de kaçak bir reaksiyon haline gelebilir [Kirk-Othmer, 4th Ed, Vol. 1]. Kapalı bir kapta aşağıdaki maddelerden herhangi biri ile eşit molar kısımlarda karıştırmak sıcaklık ve basıncın artmasına neden oldu: 2-aminoetanol, amonyum hidroksit,

Akrolein Sağlık tehlikesi

Akrolein, gözlere ve solunum sistemine ciddi şekilde zarar verebilen ve cildi yakabilen oldukça toksik bir bileşiktir. Yutma pulmoner tıkanıklık ile akut gastrointestinal ağrıya neden olabilir.
LD50 değeri, ağızdan (fareler): 40 mg/kg


Akrolein güçlü bir gözyaşı dökücü ve anal tahriş edicidir. Sıvının göze doğrudan teması korneada kalıcı hasara neden olabilir. Solunması, gözlerde ve burunda ciddi tahrişe neden olabilir. 12 dakika boyunca 0,5 ppm’lik bir konsantrasyon, insanlarda dayanılmaz göz tahrişine neden olabilir. Sıçanlarda, 4 saat boyunca havada 16 ppm akrolein konsantrasyonuna maruz kalmak öldürücüydü.


Akrolein deri yoluyla emilebilir; sıvının dökülmesi ciddi kimyasal yanıklara neden olabilir. Deri teması kronik solunum hastalığına ve gecikmiş pulmoner ödem oluşmasına neden olabilir. Akroleinin deri altına uygulanması, yağlı karaciğerde dejenerasyon ve genel bir anestezik etki yarattı.


LD50 değeri, deri altı (fare): 30 mg/kg
Mevcut verilere dayanarak, sırasıyla tatlı ve tuzlu suda 68 ve 55 ppb’lik konsantrasyon sudaki yaşam için toksik olabilir (US EPA 1980). 21 ppb kadar düşük bir konsantrasyon, tatlı sudaki sucul yaşam için kronik toksisite üretebilir. Akroleinin, fenol, kloroandnitrofenoller, anilin, o-ksilen ve diğer toksik bileşiklerden daha toksik sucul organizmalar olduğu rapor edilmiştir (Holcombe et al. 1987). Gökkuşağı alabalığı, spinal olarak Kesilmiş, solunum-kardiyovasküler tepkilerini izlemek için akut toksik sulu akrolein konsantrasyonuna maruz bırakıldı. Öksürük oranlarında istikrarlı bir artış kaydedildi. Ventilasyon hızı, oksijen kullanımı ve kalp atış hızı, hayatta kaldıkları süre boyunca istikrarlı bir şekilde düştü.
Crane ve ark. (1986), 1 atm akrolein buharına maruz kalmanın fiziksel yetersizliğe neden olduğunu gözlemledi. Hayvanlar yürüme kabiliyetlerini kaybettiler ve ömürleri tükendi. Tütünle ilişkili aldehitlerin kültürlenmiş insan bronş epitel hücrelerine onsitotoksisitesi üzerine yapılan bir çalışmada, akroleinin formaldehitten daha toksik olduğu bulunmuştur (Graftstrom ve ark. 1985). Her iki bileşik de DNA hasarına neden oldu.
Ditiyotreitol ve dimerkaptopropanol gibi belirli kükürt bileşikleri, toksisitesini azaltmak için akrolein ile reaksiyona girdi (Dore ve diğerleri, 1986). Toksisitesine karşı böyle bir koruma, izole edilmiş sıçan hepatositlerinde gözlendi.

Akrolein Yangın tehlikesi

Yangın koşulları altında polimerizasyon meydana gelebilir. Bir kabın içindeyse, kabın şiddetli bir şekilde yırtılması meydana gelebilir. Akrolein, bozunmaya kadar ısıtıldığında oldukça zehirli dumanlar yayar. Alkaliler veya güçlü asitler katalizör görevi görerek yoğunlaşma reaksiyonuna neden olur ve enerji açığa çıkar. Tepki çok hızlı ve şiddetli olabilir. Oksijen tarafından kolayca tehlikeli peroksitlere ve asitlere dönüştürülür. Kararsız, alkalilere, güçlü asitlere, oksijene, yangın gibi yüksek sıcaklıklara maruz kalmaktan kaçının. (Konteyner içindeki polimerizasyon, yangın koşullarında kabın şiddetli yırtılmasına neden olabilir.)

Akrolein Yanıcılık ve Patlayıcılık

Akrolein oldukça yanıcı bir sıvıdır (NFPA derecesi = 3) ve buharı önemli bir mesafe kat edebilir ve “geri tepebilir”. Akrolein buharı, hava ile %2,8 ila %31 (hacimce) konsantrasyonlarında patlayıcı karışımlar oluşturur. Akrolein yangınlarında karbondioksit veya kuru kimyasal söndürücüler kullanılmalıdır.

Akrolein Güvenlik profili

İnhalasyon ve intradermal yollarla insan zehiri. Çoğu yol tarafından deneysel olarak zehirlenir. Teneffüs yoluyla insan sistemik tahriş edici ve pulmoner sistem etkileri şunları içerir: gözyaşı, çoklu organ tutulumu ile gecikmiş aşırı duyarlılık ve solunum sistemi hasarı. Şiddetli göz ve cilt tahriş edici. Deneysel üreme etkileri. İnsan mutasyon verileri rapor edildi. Şüpheli kanserojen. Isıya, aleve veya oksitleyicilere maruz kaldığında tehlikeli yangın tehlikesi. Patlama tehlikesi. Aminler, SO2, metal tuzları, oksidanlar, (ışık + ısı) ile uyumsuz. Güçlü asit, güçlü baz, zayıf asit koşulları (örneğin azotlu dumanlar, kükürt dioksit, karbon dioksit), tiyoüre veya dimetilamin ile temas halinde şiddetli polimerizasyon reaksiyonu. Ayrışmak üzere ısıtıldığında oldukça zehirli dumanlar yayar; oksitleyici maddelerle kuvvetli reaksiyona girebilir. Ateşle mücadele etmek,

Akrolein Potansiyel maruziyet

İlaç olarak kullanılır; slimicide; kozmetik ve gıda takviyeleri üretiminde; gliserin üretiminde ve metionin analoglarının üretiminde bir ara madde olarak (kanatlı yem protein takviyeleri). Kimyasal sentezde de kullanılır (1,3,6-heksametriol ve glutaraldehit); sıvı yakıt olarak; yosun ve sucul yabani ot kontrolünde antimikrobiyal ajan; ve kağıt imalatında bir slimicide olarak; plastik, uyuşturucu ve göz yaşartıcı gaz yapmak. Ayrıca, çoğu alil bileşiği, akroleine metabolize olan alil alkole metabolize edilebilir.

Akrolein kanserojenlik

Akrolein, yaygın olarak kullanılan kemoterapötik ilaçlar siklofosfamid ve ifosfamidin reaktif bir ara maddesidir. Akrolein ile modifiye edilmiş DNA, daha önce siklofosfamid (bir kemoterapötik) ile tedavi edilen kanser hastalarından alınan insan periferik kan lenfositlerinde bulundu, ancak siklofosfamin için bir ilişki bulunamadı. Acrolein, sınırlı hayvan kanserojenite verilerine ve bu etki için insan kanıtının azlığına dayalı olarak, olası insan kanserojeni C sınıflandırmasına sahiptir.

Kaynak

Sigara dumanında (150 ppm) ve benzin egzozunda (0,2 ila 5,3 ppm) rapor edilmiştir (alıntı, Verschueren, 1983). 2-metoksi-3,4-dihidro-2H-piran içinde bir kirlilik olarak mevcut olabilir (Ballantyne ve diğerleri, 1989a).
Akrolein, dizel yakıtta 3.400 µg/g konsantrasyonda tespit edildi (Schauer ve diğerleri, 1999). Katalitik konvertörlü ve katalitik konvertörsüz California Faz II yeniden formüle edilmiş benzinle çalışan otomobillerin gaz fazı egzoz borusu emisyon oranları sırasıyla 0,06 ve 3,8 mg/km idi (Schauer ve diğerleri, 2002).
Schauer ve ark. (2001), çam, meşe ve okaliptüsün mesken (şömine) yanmasından kaynaklanan uçucu organik bileşikler, gaz fazı yarı uçucu organik bileşikler ve parçacık fazı organik bileşikler için organik bileşik emisyon oranlarını ölçmüştür. Akroleinin gaz fazı emisyon oranları, yanmış 63 mg/kg çam, 44 mg/kg meşe ve 56 mg/kg yanmış okaliptüs olmuştur.

Çevresel kader

Biyolojik. Saha suyundaki mikroplar, akroleini β-hidroksipropionaldehite indirgemiştir (Kobayashi ve Rittman, 1982). Bu ürün ayrıca akrolein damıtılmış suda hidratlandığında oluşur (Burczyk ve diğerleri, 1968). 5 ve 10 mg/L akrolein, karanlıkta 25°C’de maya özütü ve çökeltilmiş evsel atık su inokulum ile statik olarak inkübe edildiğinde, 7 gün sonra tam bozulma gözlemlendi (Tabak ve diğerleri, 1981). Aktif çamur, 2.300 ppm konsantrasyonlarda akroleini parçalayabiliyordu, ancak başka hiçbir bilgi sağlanmadı (Wierzbicki ve Wojcik, 1965)
Photolytic. Fotoliz ürünleri arasında karbon monoksit, etilen, serbest radikaller ve bir polimer bulunur (Calvert ve Pitts, 1966). Akrilonitrilin atmosferdeki ozon veya hidroksil radikalleri ile reaksiyonundan beklenen ürünler glioksal, forma
Yeraltı suyu. Yeraltı suyunda akroleinin yarı ömrünün 14 gün ila 8 hafta arasında olduğu tahmin edilmiştir (Howard ve diğerleri, 1991)
Chemical/Physical. Akroleinin 320°C’de ıslak oksidasyonu formik ve asetik asitler verdi (Randall ve Knopp, 1980). Işık mevcudiyetinde ve konsantre asitlerin mevcudiyetinde patlayıcı olarak polimerleşebilir (Worthing ve Hance, 1991) disakril, beyaz plastik bir katı oluşturur (Windholz ve diğerleri, 1983; Humburg ve diğerleri, 1989). Damıtılmış suda akrolein, β-hidroksipropionaldehide hidrolize edildi (Burczyk ve diğerleri, 1968; Reinert ve Rodgers, 1987; Kollig, 1993). pH 7’de rapor edilen hidroliz hızı sabiti 6.68 x 108/yıl’dır (Kollig, 1993). Sudaki tahmini hidroliz yarı ömrü 22 gündür (Burczyk ve diğerleri, 1968)

metabolik yol

Balıklar 14C-akroleine maruz kaldığında, metabolitler yenilebilir dokulardan tanımlanır ve test türleri arasında akroleinin metabolizmasında çok az benzerlik vardır. En dikkate değer gözlem, akroleinin örneklenen hiçbir dokuda asla saptanmadığı ve glisidol, gliserol, 1,3-propandiol ve gliserik asidin sırasıyla yayın balığı, kerevit, yaban ördeği ve istiridyelerde bulunan başlıca metabolitler olmasıdır.

Akrolein depolamak

Akrolein ile çalışma, soluma yoluyla maruziyeti önlemek için çeker ocakta yapılmalı ve göz ve cilt temasını önlemek için her zaman sıçrama gözlüğü ve bütil lastik eldiven giyilmelidir. Akrolein yalnızca tutuşturucu kaynakların bulunmadığı alanlarda kullanılmalıdır. Akrolein kapları, aminler, oksitleyiciler, asitler ve bazlardan ayrı alanlarda ikincil kaplarda saklanmalıdır.

Akrolein Nakliye

Akrolein, stabilize, Tehlike sınıfı: 6.1; Etiketler: 6.1-Zehir Soluma Tehlikesi, 3-Yanıcı sıvılar. Soluma Tehlike Bölgesi A.

Akrolein Arıtma Yöntemleri

Akroleini, nitrojen altında fraksiyonel damıtma, susuz CaSO4 ile kurutma ve ardından vakum altında damıtma yoluyla saflaştırın. Blacet, Young ve Roof [J Am Chem Soc 59 608 1937], nitrojen altında cam halkalarla dolu 90 cm’lik bir kolondan damıttı. Diakrilin oluşumunu önlemek için buhar, buzla soğutulmuş bir yoğunlaştırıcıdan, bir buz-tuz karışımı içinde soğutulan ve 0,5 g katekol içeren bir alıcıya geçirilir. Akrolein daha sonra düşük basınçta susuz CuS04’ten iki kez damıtılır, katekol polimerizasyonu önlemek için damıtma şişesine ve alıcıya yerleştirilir. [Alternatif olarak, hidrokinon (nihai çözeltinin %1’i) kullanılabilir.] [Beilstein 1 IV 3435.]

Akrolein uyumsuzluklar

Hava ile patlayıcı karışım oluşturabilir. Yüksek sıcaklıklar veya güneş ışığı patlayıcı polimerizasyona neden olabilir. Güçlü bir indirgeyici ajan; oksitleyicilerle (kloratlar, nitratlar, peroksitler, permanganatlar, perkloratlar, klor, brom, flor, vb.) şiddetli reaksiyona girer; temas yangına veya patlamaya neden olabilir. Alkali maddelerden, kuvvetli bazlardan, kuvvetli asitlerden, oksoasitlerden, epoksitlerden uzak tutunuz. Az miktarda asit (kükürt dioksit dahil), alkaliler, uçucu aminler ve piridinler, tuzlar, tiyoüre, oksitleyici maddeler (hava) ile temasta ve ışığa ve ısıya maruz kaldığında ekzotermik olarak polimerleşir. Aminler ve piridinler tarafından başlatılan polimerizasyon, aldatıcı bir indüksiyon döneminden sonra meydana gelir. Mineral asitlerin ve metal iyonlarının su çözeltileri polimerizasyonu başlatabilir. İnhibitör (genellikle hidrokinon) polimerleşme eğilimini büyük ölçüde azaltır. Asitler, alkaliler, amonyak, aminler, oksijenperoksitlerle reaksiyona girer. Zamanla şoka duyarlı peroksitler veya asitler oluşabilir. Çinko ve kadmiyuma saldırır

Akrolein Atık Bertarafı

Kabul edilebilir imha uygulamaları hakkında rehberlik için çevre düzenleyici kurumlara danışın. Bu kirleticiyi (≥100 kg/ay) içeren atık üreticileri, depolama, nakliye, arıtma ve atık bertarafını düzenleyen EPA yönetmeliklerine uygun olmalıdır. Yakma. Koşullar 816 C, birincil yanma için minimum 0,5 saniye; 1093 C, ikincil yanma için 1.0 saniye.

Referanslar

Toksik Maddeler ve Hastalık Kayıt Ajansı (ATSDR). 2007. Akrolein için Toksikolojik Profil (Güncelleme) . Atlanta, GA: ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı, Halk Sağlığı Servisi.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.