Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Alüminyum

Alüminyum

Alüminyum

CAS ID#:  7429-90-5

Etkilenen Organ Sistemleri: Gelişimsel (organlar gelişirken oluşan etkiler), Nörolojik (Sinir Sistemi)

Kanser Sınıflandırması:   Lütfen  kanser ve kanser sınıflandırması ile ilgili sorularınız için NTP , IARC veya EPA ile iletişime geçin .

Kimyasal Sınıflandırma: Yok

Özet: Alüminyum, yerkabuğunda en bol bulunan metaldir. Her zaman oksijen, silikon ve flor gibi diğer elementlerle birlikte bulunur. Metal olarak alüminyum, alüminyum içeren minerallerden elde edilir. Suda çözülmüş az miktarda alüminyum bulunabilir. Alüminyum metal hafif ve görünüşte gümüşi beyazdır. Alüminyum içecek kutuları, tencere ve tavalar, uçaklar, dış cephe kaplaması ve çatı kaplaması ve folyo için kullanılır. Alüminyum, daha güçlü ve daha sert olan alüminyum alaşımları oluşturmak için genellikle az miktarda diğer metallerle karıştırılır. Alüminyum bileşikleri, örneğin su arıtımında şaplar ve aşındırıcılarda ve fırın astarlarında alümina olarak birçok farklı kullanıma sahiptir. Ayrıca antasitler, büzücü maddeler, tamponlu aspirin, gıda katkı maddeleri ve ter önleyiciler gibi tüketici ürünlerinde de bulunurlar.

Öne Çıkanlar

Herkes yiyecek, hava, su ve topraktan düşük seviyelerde alüminyuma maruz kalır. Yüksek düzeyde alüminyuma maruz kalmak solunum ve nörolojik sorunlara neden olabilir. Alüminyum (diğer elementlerle birleştirilmiş bileşiklerde), Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından tanımlanan 1.699 Ulusal Öncelik Listesi (NPL) bölgesinin en az 596’sında bulunmuştur.

alüminyum nedir?

Alüminyum yerkabuğunda en bol bulunan metaldir. Her zaman oksijen, silikon ve flor gibi diğer elementlerle birlikte bulunur. Metal olarak alüminyum, alüminyum içeren minerallerden elde edilir. Suda çözülmüş az miktarda alüminyum bulunabilir.

Alüminyum metal hafif ve görünüşte gümüşi beyazdır. Alüminyum içecek kutuları, tencere ve tavalar, uçaklar, dış cephe kaplaması ve çatı kaplaması ve folyo için kullanılır. Alüminyum, daha güçlü ve daha sert olan alüminyum alaşımları oluşturmak için genellikle az miktarda diğer metallerle karıştırılır.

Alüminyum bileşikleri, örneğin su arıtımında şaplar ve aşındırıcılarda ve fırın astarlarında alümina olarak birçok farklı kullanıma sahiptir. Ayrıca antasitler, büzücü maddeler, tamponlu aspirin, gıda katkı maddeleri, kozmetikler ve ter önleyiciler gibi tüketici ürünlerinde de bulunurlar.

Alüminyum çevreye girdiğinde ne olur?

  • Alüminyum çevrede yok edilemez, sadece şeklini değiştirebilir.
  • Havada alüminyum, günlerce asılı kalabilen küçük parçacıklara bağlanır.
  • Çoğu durumda, göllerde, akarsularda ve nehirlerde az miktarda alüminyum çözülür.
  • Bazı bitkiler tarafından topraktan alınabilir.
  • Çoğu bitki veya hayvanda alüminyum önemli ölçüde birikmez.

Alüminyuma nasıl maruz kalabilirim?

  • Hemen hemen tüm yiyecekler, su, hava ve toprak bir miktar alüminyum içerir.
  • ABD’deki ortalama bir yetişkin, yemeklerinde günde yaklaşık 7-9 mg alüminyum tüketir.
  • İşyeri havasında daha yüksek seviyelerde alüminyum tozu solumak.
  • Havanın tozlu olduğu, alüminyumun çıkarıldığı veya alüminyum metale dönüştürüldüğü yerlerde, belirli tehlikeli atık alanlarının yakınında veya alüminyumun doğal olarak yüksek olduğu yerlerde yaşamak.
  • Özellikle aynı anda narenciye ürünleri yerken veya içerken yüksek düzeyde alüminyum içeren maddeler (antasitler gibi) yemek.
  • Çocuklar ve yetişkinler aşılardan dolayı az miktarda alüminyuma maruz kalabilirler.
  • Alüminyum pişirme kaplarından vücudunuza çok az girer.

Alüminyum element formunda doğal olarak bulunmamakla birlikte, yeryüzünde üçüncü en çok bulunan metaldir. Tüm toprak, bitki ve hayvan dokusunda bulunur. Podzolizasyon (podzolleşme) olarak bilinen prosesle alüminyum, Al (OH)3 formunda toprakta daha alt katmanlara taşınır ve bu taşınma sonucunda çözünebilir formdaki alüminyum (Al3 (aq)) yüzeysel sulara ulaşır.

Alüminyum metali inşaat, otomotiv, uçak endüstrilerinde, metal alaşımlarının üretiminde, elektrik endüstrisinde ve pişirme aletleri ile yiyecek paketlemede kullanılmaktadır. Alüminyum bileşikleri ise; antasitler, antiperspirantlar ve gıda katkı maddeleri gibi endüstriyel ve evsel ürünler ile aşılarda kullanılmaktadır.

Nötral pH seviyesinde alüminyumun çözünebilirliği düşük olduğundan, su kaynaklarında çözünmüş alüminyum konsantrasyonu çoğunlukla düşük olup, genellikle konsantrasyonları 0,001-0,05 mg/L arasında değişmektedir. pH 4,5 altında ve pH 7,5 üzerinde alüminyum konsantrasyonu hızlı şekilde artmaktadır. Asidik sularda 0,5-1 mg/L arasında değişen değerlerde görülmektedir. Asit maden drenajında ise 90 mg/L konsantrasyonları gibi daha aşırı değerler görülebilir.

İçme suyunda belli konsantrasyonların üzerindeki alüminyum, renk ve koku oluşumuna sebep olabilir. Suda çözünmüş alüminyum konsantrasyonunun 0,2 mg/L değerini aştığı durumlarda, pH’a bağlı olarak, şebekede alüminyum hidroksit beyaz jelatinimsi formda çökerek, suyun süt görünümlü bir hal almasına neden olur.

Alüminyum Sağlık Üzerine Etkileri

Alüminyum yiyecek, içme suyu gibi geniş bir kullanım alanına sahip olmasına karşın ağız yoluyla vücuda alımında akut toksik etkisiyle ilgili çok az bulgu mevcuttur.

1988 yılında kayıtlara geçen bir vakada; alüminyum sülfat kullanan bir içme suyu arıtma tesisinden kaynaklı olarak yüksek miktarda alüminyum seviyelerine yaklaşık 5 gün boyunca maruz kalan nüfus üzerinde gözlenen semptomlar, baş dönmesi, kusma, ishal, ağız ülseri, deri ülseri, deri kaşıntısı ve eklem ağrıları tespit edilmiştir (WHO, 2010, s. 9).

Bazı çalışmalar yüksek seviyede alüminyum alımında Alzheimer hastalığının gelişebileceğini gösterse de, bu bulguların doğru olmadığını gösteren çalışmalarda mevcuttur. Bu nedenle alüminyumun Alzheimer hastalığı ile ilişkisine dair henüz kesin bir bilgi yoktur (ATSDR, 2008, s. 5).

Sağlık açısından limit değer olarak 0,9 mg/L belirlenmiştir (WHO, 2011, s. 311). Ancak estetik açıdan içme suyunda bulunması önerilen değerler bu değerden daha düşük olduğundan sağlık açısından belirlenen değer kullanılmamaktadır.

Alüminyumun kansere neden olma olasılığı nedir?

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (DHHS) ve EPA, alüminyumun insanlarda kanserojen potansiyelini değerlendirmemiştir. Alüminyumun hayvanlarda kansere neden olduğu gösterilmemiştir.

Alüminyum çocukları nasıl etkileyebilir?

Tıbbi tedavilerinde alüminyum verilen böbrek sorunları olan çocuklarda kemik hastalıkları gelişti. Çocukların alüminyuma yetişkinlerden daha duyarlı olduğu görülmemektedir.

Alüminyumun insanlarda doğum kusurlarına neden olup olmayacağını bilmiyoruz. Hayvanlarda doğum kusurları görülmemiştir. Büyük miktarlardaki alüminyumun, iskelet ve nörolojik gelişimde gecikmelere neden olabileceğinden, doğmamış ve gelişmekte olan hayvanlara zararlı olduğu gösterilmiştir.

Alüminyum anne sütünde bulunur, ancak bu alüminyumun yalnızca küçük bir miktarı emzirme yoluyla bebeğin vücuduna girer.

Aileler alüminyuma maruz kalma risklerini nasıl azaltabilir?

  • Alüminyum çevrede çok yaygın ve yaygın olduğu için aileler alüminyuma maruz kalmaktan kaçınamazlar.
  • Çok miktarda alüminyum içeren antasitler ve tamponlu aspirin almaktan kaçının ve bu ilaçları belirtildiği şekilde alın.
  • Çocukların yanlışlıkla yememesi için tüm ilaçların çocuklara dayanıklı kapakları olduğundan emin olun.

Alüminyuma maruz kalıp kalmadığımı belirlemek için tıbbi bir test var mı?

Tüm insanların vücutlarında az miktarda alüminyum bulunur. Alüminyum kan, kemik, dışkı veya idrarda ölçülebilir. İdrar ve kan alüminyum ölçümleri, normalden daha fazla miktarda alüminyuma maruz kalıp kalmadığınızı söyleyebilir. Kemik alüminyumunu ölçmek de yüksek seviyelere maruz kalmayı gösterebilir, ancak bu bir kemik biyopsisi gerektirir.

Federal hükümet insan sağlığını korumak için önerilerde bulundu mu?

EPA, içme suyundaki alüminyum için litre başına 0,05-0,2 miligram (mg/L) arasında bir İkincil Maksimum Kirletici Seviyesi (SMCL) önermiştir. SMCL, insanları veya hayvanları etkileyecek seviyelere dayanmamaktadır. Tat, koku veya renge dayanır.

Mesleki Sağlık ve Güvenlik İdaresi (OSHA), işçilerin toz halinde alüminyuma maruziyetini metreküp (mg/m 3 ) (toplam toz) başına 15 miligram ve 8-günlük hava için 5 mg/m 3 (solunabilir kısım) ile sınırlandırmıştır. saat iş günü, 40 saatlik iş haftası.

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), gıda katkı maddeleri ve antasitler gibi ilaçlar olarak kullanılan alüminyumun genellikle güvenli olduğunu belirlemiştir.

Alüminyum Arıtma Yöntemleri

Koagülasyon, flokülasyon ve filtrasyon gibi konvansiyonel yöntemlerle alüminyum giderimi mümkündür. Koagülant olarak alüminyum kullanan bir arıtma tesisi çıkışında bile, eğer iyi işletiliyorsa, 0,1 mg/L ve daha az konsantrasyonlara ulaşılabilir (NHMRC, 2014, s. 380).

İçme suyu arıtma tesisinde alüminyum kullanımı ve çıkış suyunda da alüminyum problemi söz konusu ise, koagülantın değişmesi ya da pH ile ilgili yapılacak düzenlemeler ile alüminyum konsantrasyonları kontrol altına alınabilir.

Alüminyum Kimyasal Özellikleri, Kullanım Alanları, Üretimi

Alüminyum Tanımı

Alüminyum, yerkabuğunda en bol bulunan üçüncü elementtir ve ağırlıkça %8,13’ünü oluşturur. Doğada serbest element formunda bulunmaz, oksitler veya silikatlar gibi birleşik formlarda bulunur. Boksit, kriyolit, feldispat ve granit gibi birçok mineralde bulunur. Alüminyum alaşımlarının sayısız uygulaması vardır; elektrik iletim hatlarında, kaplamalı aynalarda, kaplarda, paketlerde, oyuncaklarda ve uçak ve roket yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Alüminyum Tozu
Alüminyum Tozu

Alüminyum Üretim yöntemleri

Çoğu alüminyum, trihidrat, gibsit veya monohidrat, boehmit ve diaspor olarak %40 ila %60 arasında alümina içeren boksit cevherinden üretilir. Boksit, silika ve diğer safsızlıkların giderilmesi için önce rafine edilir. Bayer işlemi ile yapılır. Öğütülmüş boksit, alümina ve silikayı çözerek sodyum alüminat ve sodyum alüminyum silikat oluşturan basınç altında NaOH çözeltisi ile sindirilir. Çoğu safsızlığı içeren çözünmeyen kalıntılar filtrelenir. Berrak sıvı daha sonra çökmeye bırakılır ve çökeltmek için nişasta eklenir. “Kırmızı çamur” olarak adlandırılan kalıntı filtrelenir.

Bu “kurutma”dan sonra berrak likör seyreltilir ve soğutulur. Daha sonra, trihidrat kristalleri üretmek için sodyum alüminatın hidrolizini destekleyen alümina trihidrat (önceki bir işlemden) ile tohumlanır. Kristaller süzülür, yıkanır ve susuz alümina üretmek için 1100°C’nin üzerinde kalsine edilir. Ancak Bayer işlemi, yüksek silika içeriğine (>%10) sahip boksitin çıkarılması için uygun değildir. Yüksek oranda silisli boksit için uygun olan Alcoa prosesinde “kırmızı çamur” kalker ve soda külü ile karıştırılarak 1300°C’de kalsine edilir. Bu, soğutulan ve suyla işlemden geçirilen “kireç-soda sinterini” üretir. Bu, kalsiyum silikat ve diğer safsızlıkları geride bırakarak suda çözünür sodyum alumnatı süzer. 300°C. Bu, soğutulan ve suyla işlemden geçirilen “kireç-soda sinterini” üretir. Bu, suda çözünür sodyum alumnatı süzerek geride kalsiyum silikat ve diğer safsızlıkları bırakır. 300°C. Bu, soğutulan ve suyla işlemden geçirilen “kireç-soda sinterini” üretir. Bu, kalsiyum silikat ve diğer safsızlıkları geride bırakarak suda çözünür sodyum alumnatı süzer.

Alümina, benzer sodalime sinterleme prosesi ile nefelin, sodyum potasyum alüminyum silikat gibi diğer minerallerden elde edilebilir. Metal alüminyum, saf alüminadan 950 ila 1000°C elektrolizde (Hall-Heroult prosesi) elde edilir. Temel süreç, keşfinden bu yana değişmemiş olsa da, birçok değişiklik yapıldı. Alüminyum ayrıca susuz AlCl3’ün elektrolizi ile üretilir.

Ayrıca metal, elektrolitik olmayan indirgeme işlemleriyle elde edilebilir. Karbotermik proseste alümina, 2000 ila 2500°C’de bir fırında karbon ile ısıtılır. Benzer şekilde, “Subhalide” işleminde, bir Al alaşımı, Al-Fe-Si- (boksitin karbotermik indirgenmesiyle elde edilir) AlCl buharı ile 1250°C’de ısıtılır. Bu, buharı 800°C’ye soğutulduğunda ayrışan subklorürü (AlCl) oluşturur.

Alüminyum Kimyasal özellikleri

Alüminyum metalik toz, hafif, gümüşi beyazdan griye, kokusuz bir tozdur. Alüminyum metalik tozu reaktif ve yanıcıdır. Parçacıklar yeni oluşmadıkça, alüminyum normal olarak bir alüminyum oksit tabakası ile kaplanır. Alüminyum tozunun iki ana türü vardır: soğuk metalin damgalanmasıyla yapılan “pul” tipi ve erimiş alüminyumdan yapılan “granüle” tipi. Pyro tozu, özellikle ince bir “pul” tozu türüdür. Alüminyum tozları boyalarda, pigmentlerde, koruyucu kaplamalarda, matbaa mürekkeplerinde, roket yakıtında, patlayıcılarda, aşındırıcılarda ve seramiklerde; inorganik ve organik alüminyum kimyasallarının üretimi; ve katalizörler olarak. Pyro tozu, karbon ile karıştırılır ve yeniden alev yapımında kullanılır. Kaba toz, alüminotermiklerde kullanılır.

Alüminyum Fiziksel özellikleri

Saf metalik alüminyum doğada bulunmaz. Bileşiklerin bir parçası olarak bulunur, özellikle alüminyum oksitte (Al 2 O 3 ) olduğu gibi oksijen ile birleştirilir . Saflaştırılmış haliyle alüminyum, mükemmel dövülebilirlik ve süneklik özelliklerine sahip mavimsi beyaz bir metaldir.

Purealuminum, inşaat veya diğer amaçlar için çok yumuşaktır. Bununla birlikte, her bir silikon ve demirin her birinin %1 kadar az eklenmesi, alüminyumu daha sert hale getirecek ve ona güç verecektir.

Erime noktası, kaynama noktası 2,519 ° C’dir, 660,323 ° C ve yoğunluğu 2.699 g / cm 3.

Alüminyum izotopları

Alüminyumun 23 izotopu vardır ve bunlardan sadece biri kararlıdır. Tek kararlı izotop Al-27, elementin Dünya kabuğundaki bolluğunun %100’ünü oluşturur. Diğer tüm izotoplar, birkaç nanosaniyeden 7.17×10 +15 yıla kadar değişen yarı ömürleri olan radyoaktiftir.

Alüminyum Adının Kökeni

Alüminyum sülfat veya alüminyum potasyum sülfatın acı bir tadı olan “alum” anlamına gelen Latince alümen veya aluminis kelimesinden.

Alüminyum Oluşumu

Alüminyum, yerkabuğunda en bol bulunan üçüncü elementtir. Kabukta 83.200 ppm (milyonda parça) konsantrasyonlarında bulunur. Sadece ametaller oksijen ve silikon daha fazla miktarda bulunur. Alüminyum oksit (Al 2 O 3 ), 69.900 ppm ağırlığı ile Dünya’da bulunan en bol bulunan dördüncü bileşiktir. Başka bir alum-typecompound potasyum alüminyum sülfat [kal (SO 4 ) 2 ? 12H 2 O]. Alüminyum, serbest metalik halde bulunmamakla birlikte, Dünya’da en yaygın olarak dağıtılan metaldir (bileşik formda). Alüminyum ayrıca ayda en bol bulunan elementtir.

Hemen hemen tüm kayaçlar, killer, feldispatlar ve mikalarda bulunan alüminyum silikat mineralleri şeklinde bir miktar alüminyum içerir. Bugün boksit, alüminyum metal kaynağı için ana cevherdir. Boksit, çok uzun zaman önce suyun doğal kimyasal tepkimesiyle oluştu ve bu da daha sonra alüminyum hidroksitleri oluşturdu. Amerika Birleşik Devletleri’ne ek olarak, Jamaika ve diğer Karayip Adaları, boksitin ana kaynaklarıdır. Boksit yatakları birçok ülkede bulunur, ancak hepsi yüksek konsantrasyonda değildir.

Alüminyum Oluşumu özellikleri

Alüminyum alaşımları hafif ve güçlüdür ve kolayca birçok şekle getirilebilir; yani, ekstrüde edilebilir, haddelenebilir, dövülebilir, dökülebilir ve kaynak yapılabilir. İyi bir elektrik ve ısı iletkenidir. Alüminyum teller, elektriği iletmede bakır teller kadar yalnızca yaklaşık %65 oranında verimlidir, ancak alüminyum teller, bakır tellerden önemli ölçüde daha hafiftir ve daha ucuzdur. Buna rağmen alüminyum kablolar, ısı oluşturabilen ve yangınlara neden olabilen yüksek elektrik direnci nedeniyle evlerde kullanılmaz.

Alüminyum asitlerle ve güçlü alkali çözeltilerle reaksiyona girer. Alüminyum kesildiğinde, taze yüzey oksitlenmeye başlar ve metali daha fazla korozyondan koruyan ince bir alüminyum oksit dış kaplaması oluşturur. Alüminyum kutuların çevreye atılmamasının bir nedeni de budur. Alüminyum kutular, atmosferik gazlar ve toprak asitleri ve alkaliler onunla yavaş reaksiyona girdiği için (sonsuza kadar olmasa da) yüzyıllarca dayanır. Alüminyumun doğal haliyle metal olarak bulunmama nedeni de budur.

Alüminyum Tarihi

Eski Yunanlılar ve Romalılar şapı tıpta büzücü olarak ve boyamada mordan olarak kullandılar. 1761’de de Morveau, alumdaki baz için alümin adını önerdi ve Lavoisier, 1787’de bunun hala keşfedilmemiş bir metalin oksidi olduğunu düşündü. İki yıl önce Oersted tarafından saf olmayan bir form hazırlanmış olmasına rağmen, Wohler genellikle metali 1827’de izole etmiş olarak kabul edilir. 1807’de Davy, o zamanlar keşfedilmemiş olan metal için alumium adını önerdi ve daha sonra onu alüminyumla değiştirmeyi kabul etti. Kısa bir süre sonra, çoğu elementin “ium” bitişine uyması için alüminyum adı kabul edildi ve bu yazım şu anda dünyanın başka yerlerinde kullanılıyor.

Alüminyum ayrıca 1925 yılına kadar ABD’de kabul edilen yazımdı. Amerikan Kimya Derneği, bundan sonra yayınlarında alüminyum adını kullanmaya resmen karar verdi. Kriyolit içinde çözülmüş alüminanın elektrolizi ile alüminyum metal elde etme yöntemi, 1886’da ABD’de Hall ve yaklaşık olarak aynı zamanda Fransa’da Heroult tarafından keşfedildi.

Grönland’da bulunan doğal bir cevher olan Cryolite artık ticari üretimde yaygın olarak kullanılmamaktadır, ancak yerini yapay bir sodyum, alüminyum ve kalsiyum florür karışımı almıştır. Saf olmayan bir hidratlı oksit cevheri olan boksit, Jamaika, Avustralya, Surinam, Guyana, Rusya, Arkansas ve başka yerlerdeki büyük yataklarda bulunur. Bayer prosesi bugün en yaygın olarak boksiti rafine etmek için kullanılmaktadır, böylece çoğu alüminyumu yapmak için kullanılan Hall-Heroult arıtma prosesine yerleştirilebilir. Alüminyum artık kilden üretilebiliyor, ancak süreç şu anda ekonomik olarak mümkün değildir.

Alüminyum, yerkabuğunda en bol bulunan metaldir (%8,1), ancak doğada asla serbest halde bulunmaz. Yukarıda bahsedilen minerallere ek olarak feldspat, granit ve diğer birçok yaygın mineralde bulunur. Yirmi iki izotop ve izomer bilinmektedir. Doğal alüminyum bir izotop olan 27Al’den yapılmıştır. Gümüşi beyaz bir metal olan saf alüminyum, arzu edilen birçok özelliğe sahiptir. Hafiftir, toksik değildir, hoş bir görünüme sahiptir, kolayca şekillendirilebilir, işlenebilir veya dökülebilir, yüksek termal iletkenliğe sahiptir ve mükemmel korozyon direncine sahiptir.

Manyetik değildir ve kıvılcım çıkarmaz, dövülebilirlik ölçeğinde metaller arasında ikinci, süneklik açısından altıncı sıradadır. Mutfak eşyaları, bina dekorasyonu dışında yaygın olarak kullanılmaktadır. ve güçlü, hafif, kolay inşa edilen bir malzemeye ihtiyaç duyulan binlerce endüstriyel uygulamada. Elektrik iletkenliği bakırınkinin sadece %60’ı kadar olmasına rağmen hafifliği nedeniyle elektrik iletim hatlarında kullanılır. Saf alüminyum yumuşaktır ve mukavemeti yoktur, ancak çeşitli faydalı özellikler kazandırmak için az miktarda bakır, magnezyum, silikon, manganez ve diğer elementlerle alaşımlanabilir.

Bu alaşımlar, modern uçak ve roketlerin yapımında hayati öneme sahiptir. Vakumda buharlaştırılan alüminyum, hem görünür ışık hem de radyan ısı için oldukça yansıtıcı bir kaplama oluşturur. Bu kaplamalar kısa sürede ince bir koruyucu oksit tabakası oluşturur ve gümüş kaplamalar gibi bozulmazlar. Teleskop aynaları için kaplamalarda, dekoratif kağıt, paketler, oyuncaklar yapımında uygulama bulmuşlardır. ve diğer birçok kullanımda.

En önemli bileşikler alüminyum oksit, sülfat ve potasyumlu çözünür sülfattır (alum). Oksit, alümina, doğal olarak yakut, safir, korundum ve zımpara olarak bulunur ve cam yapımında ve refrakterlerde kullanılır. Sentetik yakut ve safir, tutarlı ışık üretmek için Elements 4-3 lazerlerinin yapımında uygulama bulmuştur. 1852’de alüminyumun fiyatı yaklaşık 1200$/kg ve Hall’un 1886’da keşfinden hemen önce, yaklaşık 25$/kg idi. Fiyat hızla 60¢’ye düştü ve 33¢/kg’a kadar düştü.

Aralık 2001’deki fiyat yaklaşık 64¢/ lb veya 1.40$/kg idi. ve cam yapımında ve refrakterlerde kullanılır. Sentetik yakut ve safir, tutarlı ışık üretmek için Elements 4-3 lazerlerinin yapımında uygulama bulmuştur. 1852’de alüminyumun fiyatı yaklaşık 1200$/kg ve Hall’un 1886’da keşfinden hemen önce, yaklaşık 25$/kg idi. Fiyat hızla 60¢’ye düştü ve 33¢/kg’a kadar düştü. Aralık 2001’deki fiyat yaklaşık 64¢/ lb veya 1.40$/kg idi. ve cam yapımında ve refrakterlerde kullanılır.

Sentetik yakut ve safir, tutarlı ışık üretmek için Elements 4-3 lazerlerinin yapımında uygulama bulmuştur.

1852’de alüminyumun fiyatı yaklaşık 1200$/kg ve Hall’un 1886’da keşfinden hemen önce, yaklaşık 25$/kg idi. Fiyat hızla 60¢’ye düştü ve 33¢/kg’a kadar düştü. Aralık 2001’de fiyat yaklaşık 64¢/ lb veya 1.40$/kg idi.

kullanır

İnşaat, otomotiv, elektrik ve uçak endüstrilerinde yapısal malzeme için saf metal veya alaşımlar (magnyum, alüminyum bronz vb.) olarak. Pişirme kaplarında, otoyol işaretlerinde, çitlerde, kaplarda ve ambalajlarda, folyolarda, makinelerde, korozyona dayanıklı kimyasal ekipmanlarda, diş alaşımlarında.

Alüminotermiklerde (termit prosesi) kaba toz; fotoğrafçılıkta el feneri olarak ince toz; patlayıcılarda, havai fişeklerde, boyalarda; çelik üretiminde tıkanmış gazları emmek için. Au, As, Hg testlerinde; As veya Sb’nin pıhtılaştırıcı kolloidal çözeltileri; pptg Cu; nitratları ve nitritleri belirlemek için redüktör; As testinde hidrojen üretmek için Zn yerine. Hazırlayıcı organik kimyada kullanılan LiAlH4 gibi lityum ve bor ile kompleks hidritler oluşturur.

kullanır

Alüminyum, inşaatta, havacılık-uzay endüstrilerinde ve ev ve otomobil endüstrilerinde en yaygın olanı olmak üzere günümüz ekonomisinde birçok kullanıma sahip çok yönlü bir metaldir. Doğal yumuşaklığı, az miktarda bakır veya gücünü büyük ölçüde artıran magnezyum. Yiyecek ve içecek kutuları yapımında, piroteknikte, koruyucu kaplamalarda, korozyona direnmede, döküm oto motor blokları ve parçalarının imalatında, evde pişirme gereçleri ve folyolarında, yangın bombaları için ve diğer alaşımlarla her türlü alaşım için kullanılır. metaller.

Alüminyum, elektriği bakır kadar iyi iletmez, ancak çok daha hafif olduğu için ev kablolarında olmasa da iletim hatlarında kullanılır. Korozyona uğramayan aynalar yapmak için cam üzerine ince bir alüminyum kaplama yayılır.

Alüminyumun saf oksit kristalleri, sert, beyaz bir kristal olan ve bilinen en sert maddelerden biri olan korundum olarak bilinir. Korindon, endüstride zımpara kağıdı ve taşlama taşları için aşındırıcı olarak birçok kullanım alanı bulur.

Bu malzeme aynı zamanda ısıya da dayanıklıdır ve yüksek sıcaklıktaki fırınları kaplamak, bujilerin beyaz yalıtıcı kısmını oluşturmak ve transistörler gibi birçok elektronik cihaz üzerinde koruyucu bir kaplama oluşturmak için kullanılır.

Alüminyum oksit, lazer ışınları için sentetik yakut ve safir yapmak için kullanılır. . Merhemler, diş macunu, deodorantlar ve tıraş kremleri dahil olmak üzere birçok farmasötik kullanıma sahiptir.

kullanır

Alüminyum, endüstriyel ve evsel amaçlar için geniş uygulamalar bulur. İnce toz patlayıcılarda, havai fişeklerde, fotoğrafçılıkta el feneri olarak ve alüminyum boyalarda kullanılır. Diğer metallerle yapılan alaşımlarda yaygın olarak kullanılır ve alaşımlar kadar tehlikeli değildir.

Üretim yöntemleri

Alüminyum üretimi dört ana adımı içerir: boksit madenciliği, alümina elde etmek için boksitin rafine edilmesi; alüminyum elde etmek için alüminanın elektrolitik indirgenmesi; ve külçelere alüminyum döküm.

Tanım

alüminyum: Sembol Al. Periyodik tablonun 3. grubuna (önceden IIIB) ait gümüşi beyaz parlak metalik element; 13; ram26.98; rd 2.7; erime noktası 660°C; bp2467°C. Metalin kendisi oldukça reaktiftir, ancak havada hızla oluşan ince, şeffaf bir oksit tabakası ile korunur. Alüminyum ve oksitleri amfoteriktir. Saflaştırılmış boksitten çıkarılan metaller (Al 2 O 3) elektroliz yoluyla; ana işlem bir Hall-Heroult hücresi kullanır, ancak boksitin klor ile dönüştürülmesi ve erimiş klorürün elektrolizi de dahil olmak üzere diğer elektrolitik yöntemler az gelişmiştir. Saf alüminyum yumuşak ve sünektir ancak sertleştirme ile mukavemeti arttırılabilir. Çok sayıda alaşım imal edilmektedir; alaşım elementleri bakır, manganez, silikon, çinko ve magnezyum içerir. Hafifliği, gücü (alaşımlandığında), korozyon direnci ve elektrik iletkenliği (bakırın %62’si) onu araç ve uçak yapımı, bina (pencere ve kapı çerçeveleri) ve havai güç kabloları dahil olmak üzere çeşitli kullanımlar için uygun kılar. Yerkabuğunda en bol bulunan üçüncü element olmasına rağmen (ağırlıkça %8,1) 1825’e kadar HC Oersted tarafından izole edilmedi.

Genel açıklama

Kullanım kolaylığı için 1220°F (660°C) erime noktasının üzerinde tutulan alüminyum metal. Serbest bırakılırsa soğur ve katılaşır. Temas termal yanıklara neden olur. Plastik veya kauçuk temas halinde eriyebilir veya mukavemetini kaybedebilir. Yalnızca kimyasallara maruz kalmak için tasarlanmış koruyucu ekipman, doğrudan temasa karşı etkili değildir. Kabuğun altındaki erimiş alüminyum cebine girmekten kaçınmak için dökülen yüzeyin üzerinde yürürken dikkatli olun. Yanma durumunda etin yırtılma tehlikesi nedeniyle alüminyum emdirilmiş giysileri çıkarmaya çalışmayın.

Hava ve Su Reaksiyonları

Su ile şiddetli reaksiyon; temas patlamaya neden olabilir veya yanıcı bir gaz (hidrojen) üretebilir. Nemli hava hidrojen gazı üretir. Havaya maruz kaldığında yanmaz.

Reaktivite Profili

ALÜMİNYUM , MOLTEN, indirgeyici bir maddedir. Kaplama, kaplanmamış malzemeye kıyasla kimyasal reaktivitesini yumuşatır veya büyük ölçüde hafifletir. Metal oksitlerle karıştırıldığında ve ısıtıldığında ekzotermik olarak reaksiyona girer (termit işlemi). Bakır oksitlerle bir karışımın ısıtılması güçlü bir patlamaya neden oldu [Mellor 5:217-19 1946-47]. Metal tuzları, cıva ve cıva bileşikleri, nitratlar, sülfatlar, halojenler ve halojenli hidrokarbonlarla reaksiyona girerek mekanik şoka duyarlı bileşikler oluşturur [Handling Chemicals Safely 1980. s. 135]. Amonyum nitrat ve toz haline getirilmiş alüminyumun, oksitleyici ajanlar olsun veya olmasın karbon veya hidrokarbonlarla karıştırıldığı bir dizi patlama meydana geldi [Mellor 5:219 1946-47].

Toz halinde amonyum persülfat ve su içeren bir karışım patlayabilir [NFPA 491M 1991]. Bir karışımı bizmut trioksit ile ısıtmak, patlayıcı şiddette bir reaksiyona yol açar [Mellor 9:649 (1946-47)]. Baryum, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum veya çinkonun ince bölünmüş bromatları (ayrıca kloratlar ve iyodatlar) ile karışımlar ısı, darbe ve sürtünme ile patlayabilir, [Mellor 2:310 (1946-47].Karbon buharında yanıklar) disülfid, kükürt dioksit, kükürt diklorür, nitröz oksit, nitrik oksit veya nitrojen peroksit, [Mellor 5:209-212,1946-47] Karbon tetraklorürlü bir karışım 153°C’ye ısıtıldığında ve ayrıca darbeyle patladı, [Chem Müh. News 32:258 (1954)]; [UL Bull. Research 34 (1945], [ASESB Pot. Incid. 39 (1968)].

Karbon varlığında klor triflorür ile karıştırma şiddetli bir reaksiyona neden olur [Mellor 2 Ek 1: 1956] İyot ile yakın temasta tutuşur. Alüminyum ve magnezyum tozu ile potasyum perklorat içeren bir fotoflaş bileşimini içeren üç endüstriyel patlama meydana geldi [ACS 146:210 1945], [NFPA 491M 1991].

Yanıcı alüminyum trimetil vermek için az miktarda alüminyum klorür varlığında metil klorür tarafından saldırıya uğrar. Sıvı oksijen ile patlayabilir bir karışım verin [NFPA 491M 1991]. Gümüş klorür ile reaksiyon başladıktan sonra patlayıcı bir şiddetle devam eder [Mellor 3:402 1946-47]. Bir endüstriyel kazada, katı bir sodyum hidrosülfit ve toz alüminyum karışımına kazara su eklenmesi SO2, ısı ve daha fazla su oluşumuna neden oldu. Alüminyum tozu, daha fazla ısı üretmek için su ve diğer reaktanlarla reaksiyona girerek beş işçiyi öldüren bir patlamaya yol açtı [Case Study, Accident Investigation: Napp Technologies,

tehlike

Alüminyum tozu ve ince toz son derece patlayıcıdır ve kendiliğinden havada alev alabilir. Asitler, alüminyum talaşları ve kaba tozlarla işlendiğinde hidrojen açığa çıkar. Kimyasal reaksiyondan gelen ısı, hidrojenin yanmasına veya patlamasına neden olabilir. Yeterince sıcak aleve maruz kaldığında saf alüminyum folyo veya sac metal havada yanabilir. Alüminyum kaynağından çıkan dumanlar solunduğunda zehirlidir.

Sağlık tehlikesi

Alüminyum metalik tozuna maruz kalmanın, gözlerde tahriş, kızarıklık ve ağrı, öksürük, nefes darlığı, solunum yollarında tahriş, mide bulantısı ve aşırı durumlarda kusma gibi semptomlarla sağlık etkilerine neden olduğu bilinmektedir. Mesleki durumlarda olduğu gibi uzun süreli inhalasyon maruziyetlerinde, alüminyum metalik tozunun pulmoner fibrozise, ​​parmaklarda uyuşmaya ve (sınırlı durumlarda) beyin etkilerine neden olduğu bilinmektedir. Önceden cilt bozuklukları, göz problemleri veya solunum fonksiyon bozukluğu olan çalışanların alüminyum metalik tozun etkilerine karşı daha duyarlı oldukları bilinmektedir.

Yangın tehlikesi

Madde, 705°C’nin (1300°F) üzerindeki bir sıcaklıkta erimiş halde taşınır. Su ile şiddetli reaksiyon; temas patlamaya neden olabilir veya yanıcı bir gaz üretebilir. Yanıcı malzemeleri tutuşturur (ahşap, kağıt, yağ, enkaz vb.). Nitratlar veya diğer oksitleyicilerle temas patlamaya neden olabilir. Soğuk, ıslak veya kirli aletler dahil kaplar veya diğer malzemelerle temas patlamaya neden olabilir. Betonla temas, dökülmelere ve küçük patlamalara neden olur.

arımsal Kullanımlar

Yerkabuğunda en bol bulunan üçüncü element olan alüminyum, Periyodik Tablonun 13. Grubuna ait gümüşi beyaz parlak bir metaldir. Metal oldukça reaktiftir ve havada hızla oluşan kalın şeffaf bir oksit tabakası ile korunur. Alüminyum ve oksitleri amfoteriktir.

Çok sayıda alaşımda bulunan saf alüminyum, elektroliz yoluyla saflaştırılmış boksitten çıkarılır. Hafifliği, sağlamlığı (alaşımlandığında), korozyon direnci ve elektrik iletkenliği, alüminyumu araçların, uçakların, binaların ve havai güç kablolarının yapımı dahil olmak üzere çeşitli kullanımlar için uygun hale getirir.

Alüminyum (Al) önemli bir toprak bileşenidir. 6.0’ın altındaki bir toprak pH’ında çoğu bitki için toksiktir.

Alüminyum iyonu, su molekülleri ve hidroksil iyonları ile oktahedral koordinasyon oluşturur. Toprak kuvvetli asidik değilse, su moleküllerinden biri (veya daha fazlası) iyonlaşır, çözeltideki hidrojen iyonunu (H + ) serbest bırakır ve toprak asitliğini arttırır.

Çözünür ve değiştirilebilir alüminyumun toksik seviyesi, önce toprak pH’ını 5,2 ila 5,5 aralığında yükselterek ve daha sonra onu 6,0 ila 6,5 ​​aralığında yapacak şekilde kireçleyerek önemli ölçüde azaltılabilir.

Asitli topraklarda alüminyum, bakır ile alım için rekabet edebilir ve toprak bakırını eksik yapabilir. Molibden, alüminyum ve demir oksitleri tarafından güçlü bir şekilde adsorbe edilir, böylece molibden bitkiler için kullanılamaz hale gelir. Toprak çözeltisinde artan alüminyum ayrıca bitkiler tarafından kalsiyum ve magnezyum alımını da kısıtlar.

Alüminyum iyonları pamuk, domates, yonca, kereviz, arpa, mısır, sorgum ve şeker pancarı gibi birçok bitkinin kökleri için toksiktir. Alüminyum toksisitesi, birçok asitli toprakta muhtemelen en önemli büyüme sınırlayıcı faktördür.

Fazla çözünür alüminyumun neden olduğu alüminyum toksisitesinin semptomları, mahsul bitkilerinde kolayca fark edilmez. Yapraklarda beyaz-sarı damarlar arası lekeler oluşur ve kurumasına ve ölmesine neden olur. Alüminyum toksisitesi ayrıca hem sürgünlerin hem de köklerin büyümesini azaltır.

Fazla alüminyum, bitki köklerinde hücre bölünmesine müdahale eder, nodül oluşumunu engeller (toprak fosforunu bitki köklerine daha az uygun formlara sabitleyerek) ve kök solunumunu azaltır. Alüminyum, hücre duvarlarında polisakkaritlerin birikmesini kontrol eden enzimlere müdahale eder ve pektinlerle çapraz bağlanarak hücre duvarı sertliğini arttırır. Bitki tarafından besin maddelerinin ve suyun alımını, taşınmasını ve kullanımını azaltır.

Alüminyumdan zarar görmüş kökler karakteristik olarak kısa ve kırılgandır. Kök uçları ve yan kökler kalınlaşır ve kahverengiye döner. Bir bütün olarak kök sistemi, pek çok kısa yan kökle, ancak ince dallanma olmadan, mercan şeklinde görünür.

Alüminyumun toksisite sorunu, geleneksel kireçleme uygulamalarıyla ekonomik olarak düzeltilemez. Genetik bir yaklaşım, asitli topraklarda alüminyum toksisitesi sorununu çözme potansiyeline sahiptir.

Endüstriyel kullanımlar

Alüminyumun çeşitli elementlerle alaşımlanması, mekanik özellikleri, öncelikle gücü, yalnızca hafif bir fedakarlık yoğunluğunda önemli ölçüde iyileştirir, böylece özgül mukavemeti veya mukavemet-ağırlık oranını arttırır. Geleneksel olarak dövme alaşımlar, döküm külçenin kütük, çubuk, levha, levha, ekstrüzyon ve tel gibi değirmen ürünlerine termomekanik olarak işlenmesiyle üretilmiştir.

Bununla birlikte, bazı alaşımlar için, bu tür değirmen ürünleri artık tozdan konsolide edilmiş “külçe”nin benzer şekilde işlenmesiyle yapılmaktadır. Bu tür alaşımlara PM (toz metal) dövme alaşımlar veya basitçe PM alaşımları denir. Geleneksel türü bunlardan ayırt etmek için, şimdi bazen külçe-metalurji (IM) alaşımları veya külçe-döküm alaşımları olarak anılırlar. PM alaşımlarının bir diğer sınıfı, tozu presleyerek ve sinterleyerek net şekle yakın hale getirerek PM parçaları yapmak için kullanılanlardır. Ayrıca birçok döküm alaşımı vardır. Herşey söylendi,

Güvenlik profili

Alüminyum genellikle endüstriyel bir zehir olarak görülmese de, ince bir şekilde yayılmış tozun solunmasının pulmoner fibrozise neden olduğu bildirilmiştir. Reaktif bir metaldir ve en büyük endüstriyel tehlikeler kimyasal reaksiyonlardır.

Diğer metallerde olduğu gibi toz ve toz en tehlikeli formlardır. Toz, ısı, alev veya güçlü oksitleyicilerle kimyasal reaksiyon yoluyla orta derecede yanıcı ve patlayıcıdır. Yangınla mücadele için özel kuru kimyasal karışımları kullanın.

Aşağıdaki tehlikeli etkileşimler: KClO4 + Ba(NO3)2 + mo3 + H20 ile, ayrıca Ba(NO3)2 + mo3 + kükürt + bitkisel yapıştırıcılar + H2O ile gecikme süresinden sonra patlayıcı reaksiyon. Toz AgCl, NH4NO3 veya NH4NO3 + Ca(NO3)2 + formamid + H20 içeren ürünler güçlü patlayıcılardır.

Amonyum peroksodisülfat + su ile üfürüm patlayıcıdır. Şiddetli veya patlayıcı “termit” metal oksitler, oksosaltlar (nitratlar, sülfatlar) veya sülfürler ile ısıtıldığında ve sıcak bakır oksit ile demir veya çelik bir aletle işlendiğinde reaksiyon. Bilyeli öğütme işlemleri sırasında ccl4 ile potansiyel olarak patlayıcı reaksiyon. Endüstride aşağıdaki halokarbonlarla birçok şiddetli veya patlayıcı reaksiyonlar meydana gelmiştir: bromometan, bromotriflorometan, ccl4, klorodflorometan, kloroform, klorometan, klorometan + 2metilpropan, dklorodiflorometan, 1,2-dikloroetan, diklorometan, 1,2-dikloropropan, 1,2-diflorotetrafloroetan florotrikloroetan, heksakloroetan + alkol, politrifloroetilen yağları ve gresleri, tetrakloroetilen, tetraflorometan, 1,1,1trikloroetan, trikloroetilen, 1,1,2triklorotrifloro-etan ve triklorotrifloroetan-dklorobenzen. 

Kloroform amidinyum nitrat ile potansiyel olarak patlayıcı reaksiyon. AsCl3, SC4, Se2Cl2 ve PCl5 buharlarıyla temas halinde tutuşur. Sb veya As ile ısıtıldığında şiddetli reaksiyona girer. SbCl3 buharında ısıtıldığında tutuşur.

Baryum peroksit ile temas halinde tutuşur. Sodyum asetilid ile potansiyel olarak şiddetli reaksiyon. Sodum peroksit ile karışım tutuşabilir veya şiddetli reaksiyona girebilir. CS2 buharında kendiliğinden igmtes. Halojenler: Toz halindeki alüminyumda tutuşur klor gazına maruz kalır, folyo sıvı Br2 ile kuvvetli reaksiyona girer, H20 + 12 ile şiddetli reaksiyona girer. Hidroklorik asit, hidro-florik asit ve hidrojen klorür gazı ile şiddetli reaksiyon. Disülfür dbromür ile şiddetli reaksiyon.

Ametaller fosfor, kükürt ve selenyum ile şiddetli reaksiyon. İnterhalojenlerle şiddetli reaksiyon veya tutuşma: brom pentaflorür, klor florür, iyot klorür, iyot pentaflorür ve iyot heptaflorür. CO2 içinde ısıtıldığında yanar. O2 ile temasta tutuşur ve O2 + H20 ile karışımlar tutuşur ve şiddetli reaksiyona girer. Pikrik asit + su ile karışım bir gecikme süresinden sonra tutuşur.

Sodyum sülfat ile 800°C’nin üzerinde patlayıcı reaksiyon. Isıtıldığında kükürt ile şiddetli reaksiyon. Demir tozu + su ile ekzotermik reaksiyon, patlayıcı hidrojen gazı açığa çıkarır. Alüminyum tozu ayrıca, sıvı Cl2 ve diğer halojenler, N2O4, tetranitrometan, bromatlar, iyodatlar, NaClO3, KClO3 ve diğer kloratlar, NaNO3, sulu nitratlar, KClO4 ve diğer perklorat tuzları, nitril florür, amonyum peroksodisülfat gibi oksidanlarla hassas patlayıcı karışımlar oluşturur. , sodyum peroksit, çinko peroksit ve diğer peroksitler, kırmızı fosfor ve toz politetrafloroetilen (PTFE). aşağıdaki tehlikeli etkileşimler:

Patlayıcı hidrojen gazı açığa çıkarmak için bütanol, metanol, 2-propanol veya diğer alkoller, sodyum hidroksit ile ekzotermik reaksiyon. Dboran ile reaksiyon piroforik ürün oluşturur. Niyobyum oksit + kükürt ile temas halinde tutuşma. Erimiş metal oksitler, oksosaltlar (nitratlar, sülfatlar), sülfürler ve sodyum karbonat ile patlayıcı reaksiyon.

Arsenik trioksit + sodyum arsenat + sodyum hidroksit ile reaksiyon zehirli arsin gazı üretir. Klor triflorür ile şiddetli reaksiyon. Formik asit ile akkor reaksiyon. Al, 600℃ mp’de paladyum, platin ile potansiyel olarak şiddetli alaşım oluşumu. Dökme alüminyumda şiddetli çözünme reaksiyonu, ALÜMİNYUM KLORÜR HİDROKSİT AHAOOO 45 metanol + karbon tetraklorüre maruz kalabilir. Cıva(Ⅱ) tuzları + nem ile kuvvetli birleşme reaksiyonu. Erimiş silikon çeliklerle şiddetli reaksiyon.

Potansiyel maruziyet

Alüminyuma en tehlikeli maruziyetler, eritme ve rafine etme süreçlerinde meydana gelir. Alüminyum çoğunlukla erimiş kriyolit (Na3AlF6) içinde çözülmüş Al2O3’ün elektrolizi ile üretilir. Alüminyum, bakır, çinko, silikon, magnezyum, manganez ve nikel ile alaşımlıdır; özel katkı maddeleri arasında krom, kurşun, bizmut, titanyum, zirkonyum ve vanadyum yer alabilir. Alüminyum ve alaşımları haddehanelerde, tel fabrikalarında, demir ocaklarında veya dökümhanelerde ekstrüde edilebilir veya işlenebilir; ve gemi yapımı, elektrik, inşaat, uçak, otomobil, hafif mühendislik ve kuyumculuk endüstrilerinde kullanılmaktadır. Alüminyum folyo ambalajlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Boya ve piroteknik endüstrilerinde toz alüminyum kullanılmaktadır. Alümina, zımpara ve korindon aşındırıcılar, refrakterler ve katalizörler için kullanılmıştır; ve geçmişte çini ve çanak çömleklerin ilk pişiriminde.

kanserojenlik

Çoğu hayvan çalışması, sıçanlarda, tavşanlarda, farelerde ve kobaylarda çeşitli yollardan uygulanan alüminyuma atfedilebilen karsinojenisiteyi göstermede başarısız olmuştur. Bu çalışmalardan bazıları, bazı antitümör aktivitesi bile önerdi. Bununla birlikte, deri altına implante edildiğinde sıçanlarda sarkomlar gibi birkaç deneysel çalışmada alüminyumun kansere neden olduğu bulundu. Bu gözlem, kimyasal bileşimden ziyade implantların boyutlarına bağlandı.

Sırasıyla 2-2.5 yıl boyunca içme suyunda alüminyum potasyum sülfat verilen erkek Long Evans sıçanlarında brüt tümör insidansında ve dişi İsviçre farelerinde lenfoma lösemisinde belirgin artış bildirilmiştir. Her iki tür için de bir doz-yanıt ilişkisi belirlenememiştir, çünkü yalnızca bir doz alüminyum kullanılmıştır ve bulundukları tümör ve organların tipi belirtilmemiştir.

depolamak

Alüminyum metalik tozu sıkıca kapalı bir kapta, serin, kuru, havalandırılan bir alanda, fiziksel hasara karşı korumalı ve ısı kaynaklarından, tutuşturuculardan, sigara içilen alanlardan ve nemden izole edilmiş olarak saklanmalıdır. Alüminyum metalik tozu asidik, alkali, yanıcı ve oksitleyici maddelerden uzak tutulmalı ve halojenli bileşiklerden ayrı tutulmalıdır.

Nakliye

UN1309 Alüminyum tozu, kaplamalı, Tehlike Sınıfı: 4.1; Etiketler: 4.1-Yanıcı katı. UN1383 Piroforik metaller, nos veya Piroforik alaşımlar, nos, Tehlike Sınıfı: 4.2; Etiketler: 4.2-Kendiliğinden tutuşabilen malzeme, Teknik Ad Gereklidir.

UN1396 Alüminyum tozu, kaplanmamış, Tehlike Sınıfı: 4.3; Etiketler: 4.3-Materyal ıslakken tehlikelidir. NA9260 (Kuzey Amerika) Alüminyum, erimiş, Tehlike sınıfı: 9; Etiketler: 9-Çeşitli tehlikeli madde.

uyumsuzluklar

Alüminyum tozu hava ile patlayıcı bir karışım oluşturur ve oksitleyiciler, güçlü bazlar ile şiddetli reaksiyona giren güçlü bir indirgeyici ajandır; güçlü asitler; bazı halojenli hidrokarbonlar; nitratlar, sülfatlar, metal oksitler ve diğer birçok madde. Yanıcı maddelerden uzak tutunuz.

Atık Bertarafı

Kabul edilebilir bertaraf uygulamalarına ilişkin rehberlik için çevre düzenleyici kurumlara danışın. Bu kirleticiyi (≥100 kg/ay) içeren atık üreticileri, Alüminyum Oksit Bertarafının sıhhi bir çöplükte depolanması, taşınması, işlenmesi ve atık bertarafını düzenleyen EPA yönetmeliklerine uygun olmalıdır. Ancak bu tür alanlarda endüstriyel proses atıklarının ve belediye atıklarının karıştırılması teşvik edilmemektedir. Alüminyum tozu geri kazanılabilir ve hurda olarak satılabilir.

Geri dönüşüm ve geri kazanım, alüminyum metal ve alüminyum florür için uygun bir bertaraf seçeneğidir (A-57).

Önlemler

Kuru toz stabildir ancak nemli veya nemli toplu toz kendiliğinden ısınabilir ve yanıcı hidrojen gazı oluşturabilir. Nemli alüminyum tozu, yanıcı hidrojen gazı ve yanıcı bir toz oluşumu ile havada tutuşabilir. Toz halindeki malzeme patlayıcı toz-hava karışımları oluşturabilir. Su, güçlü asitler, güçlü bazlar veya alkollerle temas halinde yanıcı hidrojen gazı açığa çıkar. Kuru toz, birçok inorganik ve organik kimyasalla şiddetli veya patlayıcı reaksiyona girebilir.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.