Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Daha fakir ülkelere atılan plastik atıklarla mücadele için 1 ocak kararları!

Daha fakir ülkelere atılan plastik atıklarla mücadele için 1 ocak kararları!

Daha zengin ülkelerin geri dönüşüm için kirli malzemeleri ihraç etmesini durduran uluslararası sözleşme, beş yıl içinde daha temiz bir okyanus anlamına gelebilir.

atik

Bir BM sınır ötesi atık şefine göre, zengin ulusların kirli plastik atıkları yoksullara attığını gören “vahşi batı” küresel plastik ticaretiyle mücadele edecek yeni uluslararası kurallar, beş yıl içinde daha temiz bir okyanusla sonuçlanacak.

1 Ocak’ta yürürlüğe giren kurallar, Vietnam ve Malezya gibi gelişmekte olan ülkelerin düşük kaliteli, geri dönüşümü zor atıkları daha gönderilmeden önce reddetmelerine olanak sağlamak için ticareti daha şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.

Basel, Rotterdam ve Stockholm sözleşmelerinin icra direktörü Rolph Payet, “Beş yıl içinde sonuçları göreceğimize dair iyimser görüşüm” dedi. “Cephedeki insanlar bize okyanusta plastik azalması olup olmadığını söyleyecekler. Önümüzdeki iki ila üç yıl içinde bunun olacağını görmüyorum, beş yıllık ufukta. Bu değişiklik sadece başlangıç. “

Şu anda, gelişmekte olan ülkeler çoğu diğer ülkelerden sevkiyatlar alan geri dönüşüm endüstrilerine sahip belirli bir plastik sevkiyatının gerçekten geri dönüştürülebilir olup olmadığını veya gelmeden önce kullanılamayacak kadar kirlenmiş olup olmadığını göremiyorlar.

Atıklar Dönüştürülmüyor!

Geri dönüştürülemeyen atıklar genellikle yasa dışı olarak yakılıyor veya düzenli depolama alanlarına veya su yollarına atılıyor.

Şimdiye kadar üretilen tüm plastiğin yalnızca %9’u geri dönüştürüldü. Yaklaşık %12’si yakıldı. Kalan %79’luk kısım ise çöp sahalarında, çöplüklerde ve doğal çevrede birikmiş ve burada genellikle atık su, yağmur ve sel yoluyla nehirlere akmaktadır. Çoğu sonunda okyanusta bitiyor .

Basel sözleşmesine yapılan bir değişiklikle 180’den fazla ülke tarafından kabul edilen yeni kurallar, geri dönüşümü zor veya kontamine plastiklerin tüm ihracatları için bir “önceden bilgilendirilmiş onay” sistemi getiriyor.

Payet, daha sıkı ihracat kontrollerinin ilk başta İngiltere ve ABD gibi büyük plastik ihraç eden ülkelerin çöp sahalarında ve çöp yakma fırınlarında attığını görebileceğini kabul etti.

“Kısa vadede, evet, düzenli depolama yapılacak, plastik atıklar yakılacak” dedi. “Ancak uzun vadede, hükümet politikaları doğruysa ve tüketiciler baskı uygulamaya devam ederse, daha fazla geri dönüşüm için ortam ve plastik söz konusu olduğunda döngüsel bir yaklaşım yaratacaktır.”

Ekim verilerine göre Türkiye, İngiltere’nin plastik atığı için en büyük ihracat pazarı konumunda, Malezya ikinci sırada .

Çevre Ajansı Guardian’a verdiği demeçte, bu yıl İngiltere’nin yedi ülkeden plastik ihracatını geri almak için 22 ülkeye geri gönderilme talebi aldığını söyledi. Ocak ayında 42 konteyner “yasadışı” atığı geri gönderen Malezya’nın yanı sıra Endonezya, Vietnam, Romanya, Hırvatistan, Polonya ve Belçika da bu ülkeler arasında yer alıyor.

Yeni kurallara göre, bu 22 talebin 20’si için önceden izin alınması gerekecek ve muhtemelen reddedilmelere neden olacaktı. Basel değişikliği, Birleşik Krallık yasasına dahil edilerek, Birleşik Krallık düzenleyicilerinin bunu uygulamasına ve icra etmesine izin verdi.İlan

Payet, Çin’in 2018’de plastik atık ithalatına getirdiği yasağın, kendi kendilerine geri dönüştüremeyecekleri malzemeleri almak için Çin’e bel bağlayan gelişmiş ülkeler aracılığıyla “şok dalgaları” yarattığını söyledi.

“Çin ihracat yasağı, dünyaya bir şeylerin ciddi şekilde yanlış olduğunu ve onu düzeltmemiz gerektiğini gösteren bir işaretti.”

Gelişmekte olan ülkeler plastik atıkların yanı sıra, gizli sağlık ve çevresel bertaraf maliyetlerini de ihraç etmektedir. Sorunlu veya aşırı derecede kirlenmiş plastik ithal eden ülkelerin çoğu, bununla başa çıkmak için uygun tesislerden yoksundur.

Payet, “Plastikler için vahşi batıydı” dedi. “Herkesin her şeyi bir konteynere koyup soru sormadan ihraç etmesi daha kolaydı: ‘Bu ülkenin bununla başa çıkma kapasitesi, bununla başa çıkacak teknolojisi var mı ve ayrıca elimizden gelen şeylerle ne yapabiliriz? Geri dönüştürülmesin mi? “”

Değişikliğin değişim için bir “katalizör” olduğunu ve kar marjı düşük bir endüstri olan geri dönüşüm sektörünü ve diğer özel sektör firmalarını inovasyon yapmaya teşvik etmenin artık hükümetlere kaldığını söyledi.

“Endüstriden, tüketicilerden, süpermarketlerden yenilikçi olmak için çok fazla baskı var. Covid-19 çalışmalara bir anahtar attı, ancak aynı zamanda yiyecekleri daha sağlıklı bir şekilde nasıl yeniden paketleyebileceğimiz konusunda çok daha fazla düşünmemize yardımcı oluyor. “

ABD ile birlikte dünyanın en büyük plastik üreticisi olan İngiltere, plastik atıklarının üçte ikisini ihraç ediyor. İngiltere’nin Ekim ayında AB üyesi olmayan ülkelere yaptığı toplam plastik atık ihracatı 22.9 milyon kg olarak gerçekleşti ve bunun 13.9 milyon kg’ı Türkiye‘ye geldi.

Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı sözcüsü, kirletici plastik atıkların OECD üyesi olmayan ülkelere ihracatını yasaklamayı ve atık ihracatında daha sıkı kontroller getirmeyi taahhüt ettiğini söyledi, ancak İngiltere Ekim ayı itibarıyla hala 7,1 milyon kg Malezya’ya gönderiyordu. OECD’de olmayan.

Birleşik Krallık Geri Dönüşüm Derneği’nden Simon Ellin, yeni kuralların daha fazla atık plastiğin evsel çöp sahasına veya yakılmaya gitmesi anlamına gelebileceği konusunda uyardı.

Ellin, “İngiltere’de topladığımız plastiğin yaklaşık% 70’ini ihraç ediyoruz çünkü onu işleyecek işleme kapasitemiz yok” dedi. “Çok daha fazlası yakılacak ve depolanacak.”

Çevre Araştırma Dairesi avukatlarından Tim Grabiel, “kısa vadeli hıçkırığa” rağmen, yeni kuralların olumlu bir etkisi olacağını söyledi. “Ben şahsen etik ve çevresel açıdan bakıldığında çok olumlu bir etkisi olabileceğine inanıyorum” dedi. “[Kontamine plastik] gelişmekte olan ülkeler üzerinde ekonomik bir yük oldu. Gelişmekte olan ülkelere daha az bir miktarın geldiğini göreceğiz ve bu onların atık yönetimi kapasitelerini kendi evsel atıkları için serbest bırakacak. “

Kaynak : The Guardian

İlgili Makale: Okyanuslara Plastik Rüzgarlar Esiyor.

Benzer Yazılar

Asidik Su

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.