Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Blister Ajanlar HN-1HN-2HN-3 Azotlu Hardallar

Blister Ajanlar HN-1HN-2HN-3 Azotlu Hardallar

Blister Ajanlar HN-1HN-2HN-3 Azotlu Hardallar
CAS#: 538-07-8 (HN-1); 51-75-2 (HN-2); 555-77-1 (HN-3)

Kimyasal Sınıflandırma: Savaş ve Terör Ajanları (savaş veya terör eylemlerinde kullanılır)

Etkilenen Organ Sistemleri: Yok

Özet: Azot hardalları (HN-1, HN-2, HN-3) çok yavaş buharlaşan renksiz ila sarı, yağlı sıvılardır. HN-1’in hafif, balıksı veya küflü bir kokusu vardır. HN-2, düşük konsantrasyonlarda sabunsu bir kokuya ve daha yüksek konsantrasyonlarda meyvemsi bir kokuya sahiptir. HN-3 tereyağlı badem gibi kokabilir. Nitrojen hardalları kimyasal savaşta kullanılabilse de, şu anda böyle bir kullanıma ilişkin kayıt bulunmamaktadır. HN-1 geçmişte siğilleri gidermek için kullanılmış ve HN-2 kemoterapide çok az kullanılmıştır.

Öne Çıkanlar: Genel halkın nitrojen hardal ajanları HN-1, HN-2 ve HN-3’e maruz kalması olası değildir. Azot hardallarının buharlarına maruz kalmak solunum yollarına zarar verebilir. Cilt veya gözlerle teması yanıklara neden olabilir. Nitrojen hardalları vücut tarafından emildiğinde kemik iliğine ve bağışıklık sistemine zarar verebilir. Yüksek seviyelere maruz kalmak ölüme neden olabilir. Azot hardalları HN-1, HN-2 ve HN-3, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenen 1.585 Ulusal Öncelik Listesi sahasının hiçbirinde tanımlanmamıştır.

Azot hardalları nedir?

Azot hardalları (HN-1, HN-2, HN-3) çok yavaş buharlaşan renksiz ila sarı, yağlı sıvılardır. HN-1’in hafif, balıksı veya küflü bir kokusu vardır. HN-2, düşük konsantrasyonlarda sabunsu bir kokuya ve daha yüksek konsantrasyonlarda meyvemsi bir kokuya sahiptir. HN-3 tereyağlı badem gibi kokabilir.

Nitrojen hardalları kimyasal savaşta kullanılabilse de, şu anda böyle bir kullanıma ilişkin kayıt bulunmamaktadır. HN-1 geçmişte siğilleri gidermek için kullanılmış ve HN-2 kemoterapide çok az kullanılmıştır.

Çevreye dağidığında azotlu hardallara ne olur?

  • Azot hardalları HN-1, HN-2 ve HN-3, kazara salınarak çevreye girebilir.
  • Havaya bırakıldığında, nitrojen hardalları havada bulunan bileşikler tarafından parçalanır, ancak parçalanmadan önce birkaç gün havada kalabilirler.
  • Azotlu hardallar suda hızla parçalanır ve yalnızca küçük miktarları buharlaşabilir.
  • Azot hardalları nemli toprakta hızla parçalanır ve yalnızca küçük miktarlar buharlaşabilir.
  • Azot hardalları besin zincirinde birikmez.

Azot hardallarına nasıl maruz kalabilirim?

Genel nüfus azotlu hardala maruz kalmayacaktır.

Azotlu hardallar HN-1, HN-2 ve HN-3, Amerika Birleşik Devletleri’nde önemli ticari miktarlarda üretilmez. Nitrojen hardallarının birçoğunun tıbbi kullanımları ve kimyasal savaş ajanları olmasına rağmen, asla ABD kimyasal savaş envanterinin bir parçası olarak stoklanmadılar.

Azotlu hardalların sağlığa olan etkileri?

Nitrojen hardal buharını solursanız, muhtemelen burun ve sinüs ağrısı veya rahatsızlığı, farenjit, larenjit, öksürük ve nefes darlığı gibi etkiler yaşayacaksınız. Hava yollarınızı kaplayan hücrelerde hasar saatler içinde başlayabilir ve sonraki birkaç gün içinde daha da kötüleşebilir. Yüksek seviyelere maruz kalmak ölüme neden olabilir.

Azotlu hardal buharları veya sıvısı ile cilt teması, muhtemelen başlangıçta şişmeye ve kızarıklığa ve ardından kabarmaya neden olacaktır. Yüksek düzeyde nitrojen hardallarıyla temas, ikinci ve üçüncü derece yanıklara neden olabilir. Azot hardalları göze temas ederse, göz iltihabı, ağrı, şişme, kornea hasarı, yanıklar ve hatta körlük yaşayabilirsiniz.

Azotlu hardalları yutarsanız, muhtemelen ağız, yemek borusu ve midede yanma yaşarsınız.

Nitrojen hardalları vücut tarafından emildiğinde, bağışıklık sisteminize ve kemik iliğinize zarar verebilir.

İnsanlarda nitrojen hardal tedavisinin doğurganlığın azalmasına neden olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Azot hardallarının kansere neden olma olasılığı ne kadardır?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), insanlarda lösemiye ve hayvanlarda akciğer, karaciğer, rahim ve kalın bağırsak kanserlerine neden olduğuna dair kanıtlara dayanarak nitrojen hardal HN-2’yi insanlar için muhtemelen kanserojen olarak sınıflandırmıştır.

Azot hardalları çocukları nasıl etkiler?

Azotlu hardallara maruz kalan çocuklar, muhtemelen maruz kalan yetişkinlerde görülen aynı etkileri yaşayacaklardır. Ancak çocukların nitrojen hardallarına karşı duyarlılıklarında yetişkinlerden farklı olup olmadığını bilmiyoruz.

Birkaç vaka raporu, hamile annelerde HN-2 tedavisini doğmamış çocuktaki değişikliklerle ilişkilendirmiştir. Azotlu hardalların hayvanlarda fetüse zarar verdiği gösterilmiştir.

Aileler nitrojen hardallarına maruz kalma riskini nasıl azaltabilir?

Ailelerin nitrojen hardallarına maruz kalması olası değildir.

Nitrojen hardallarına maruz kalıp kalmadığımı gösteren tıbbi bir test var mı?

Nitrojen hardallarına maruz kalıp kalmadığınızı gösteren özel testler yoktur.

Federal hükümet insan sağlığını korumak için önerilerde bulundu mu?

Havadan Maruz Kalma Limiti (Cerrah Genel Çalışma Grubu, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı tarafından tavsiye edildiği gibi), zaman ağırlıklı ortalama olarak 0,003 miligram HN-1 (0,003 mg/m³) olarak belirlenmiştir ( TWA) işyeri için.

Bis (2-kloroetil) etilamin 538-07-8 (HN-1);

Bis (2-kloroetil) etilamin Kimyasal Özellikleri, Kullanımları, Üretimi

Azot hardalları, geçmiş yılların çok potansiyel kimyasal maddeleridir ve 1920’lerde ve 1930’larda kimyasal savaş silahları olarak üretilmiştir. Bunlar, kükürt hardallarına benzer vezikanlardır (veya blister ajanlardır). Balıksı, küflü, sabunlu veya meyvemsi kokarlar ve ya yağlı dokulu bir sıvı ya da buhar (bir sıvının gaz halindeki hali) ya da bir katı halindedirler. Normal oda sıcaklığında (70 F) berrak, soluk kehribar veya sarı renkte sıvı haldedir. HN-1, HN-2 ve HN-3, nitrojen hardalının askeri tanımlarıdır (daha fazla veri için Muatars gazına bakın). Azot hardalları (HN-1, HN-2, HN-3) çok yavaş buharlaşan renksiz ila sarı, yağlı sıvılardır. HN-1’in hafif balıksı veya küf kokusu vardır. HN-2, düşük konsantrasyonlarda sabunsu bir kokuya ve daha yüksek konsantrasyonlarda meyvemsi bir kokuya sahiptir. HN-3 tereyağlı badem gibi kokabilir. Azotlu hardalların kullanımı, kimyasal savaş dışında çok kısıtlıdır. Aslında, şu anda kullanımının hiçbir kaydı yoktur. HN-1 geçmişte siğilleri gidermek için kullanılmış ve HN-2 kemoterapide çok az kullanılmıştır.

Bis (2-kloroetil) etilamin kimyasal özellikler

Azotlu hardal, uçuk sarı, yağlı, hareketli bir sıvıdır. HN-1, hafif bir küf veya balık kokusu olan bir hardal kabarcığı maddesidir (vesikan). Azot hardalları saf olduklarında renksizdir ancak tipik olarak sarı ila kahverengi yağlı bir maddedir. Kokular değişken olarak; tatlı, hoş, hafif sarımsak veya hardal benzeri. Yavaşça buharlaşır.

Bis (2-kloroetil) etilamin kullanım alanları

Nitrojen hardalları kimyasal savaşta kullanılabilse de, şu anda böyle bir kullanıma ilişkin kayıt bulunmamaktadır. HN-1 geçmişte siğilleri yok etmek için kullanılmıştır,

Azotlu hardallar, kimyasal savaşta kullanılan blister ajanlar/vesikanlar arasındadır. HN-1 başlangıçta siğilleri yok etmek için tasarlanmıştı ve daha sonra potansiyel bir kimyasal savaş ajanı olarak tanımlandı. HN-2 askeri bir ajan olarak tasarlandı, ancak daha sonra kanser kemoterapisinde kullanıldı. HN-3, askeri bir kimyasal savaş ajanı olarak geliştirildi. Azot hardalları ayrıca kanser tedavisinde terapötik uygulamalar bulmuştur ve kanser terapötik ajanları olarak geliştirilen birkaç farmasötik türev vardır.

Bis (2-kloroetil) etilamin Hava ve Su Reaksiyonları

Suda çözündüğünde bis(2-kloroetil)etilamin güçlü bir bazdır.

Bis (2-kloroetil) etilamin Reaktivite Profili

Suda çözündüğünde bis(2-kloroetil)etilamin güçlü bir bazdır; güçlü oksitleyiciler ve asitlerle şiddetli reaksiyona girer; bakır ve bakır bileşiklerine saldırır. [Kimyasalları Güvenle Taşıma 1980. s. 123]; bazıları izole edildiğinde patlayıcı olan N-kloroaminleri vermek üzere hipokloritlerle reaksiyona girer [Bretherick 1979 s. 108].

Bis (2-kloroetil) etilamin Sağlık tehlikesi

bis(2-kloroetil)etilamin bir nitrojen hardalıdır. Cildi, gözleri ve mukoza zarlarını oldukça tahriş edicidir. Azot hardalları, hızla bölünen hücreler için tercihli toksisiteye sahiptir. Teneffüs yoluyla 10-100 ppm’lik tahmini konsantrasyonlara kısaca maruz kalan işçiler ciddi şekilde hastalandı. Medyan öldürücü doz 1500 mg-dakika/m3’tür.

Bis (2-kloroetil) etilamin Yangın tehlikesi

Ayrışmaya kadar ısıtıldığında, bis(2-kloroetil)etilamin, çok toksik nitrojen oksit ve klorür dumanları yayar. Yavaş polimerize olur. (Tehlike belirtilmemiş.)

Bis (2-kloroetil) etilamin Güvenlik profili

Solunması, deri teması, yutulması, intravenöz, subkutan ve intraperitoneal yollarla ölümcül zehir. Ayrışma maddesine ısıtıldığında çok zehirli Cl-ve NOx dumanları.

Bis (2-kloroetil) etilamin Potansiyel maruziyet

Kükürt hardalları daha önce bir gaz savaşı ajanı olarak kullanılıyordu. Azot hardalları daha önce savaşta kullanılmamıştı. HN-1, gecikmeli bir askeri kaza ajanı olarak kullanılabilir. Nitrojen hardalına maruz kalmak gözlere, cilde ve solunum yollarına zarar verir ve bağışıklık sistemini baskılar. Azot hardalları temastan dakikalar sonra hücresel değişikliklere neden olsa da, ağrı ve diğer semptomların başlaması gecikir. Büyük miktarlara maruz kalmak ölümcül olabilir

Bis (2-kloroetil) etilamin Çevresel kader

HN-1 ve HN-2’nin HN-3’e kıyasla orta düzeyde çevresel kalıcılığa sahip olduğu kabul edilir. Alkali koşullar altında, nitrojen hardalları esas olarak su ve toprakta hidrolize edilir. Azot hardallarının düşük buhar basıncı, 20–25 ℃’de <1 mm Hg olduğundan, havadaki konsantrasyonları toksik seviyelerde mevcut değildir. Su veya nemli topraktan gelen nitrojen hardallar için tahmini uçuculuk değerleri, atmosferdeki hardal gazının buhar yoğunluğunun çok az olduğunu gösterir. Tahmini biyolojik konsantrasyon faktörü 7, suda yaşayan organizmalarda biyokonsantrasyon potansiyelinin düşük olduğunu gösterir. Nitrojen hardallarının yüksek toksisitesi nedeniyle, çevreye salınımlarını kontrol etmek için sıkı önlemler alınır. Bu nedenle, genel halkın dermal ve inhalasyon yollarıyla nitrojen hardal bileşiklerine mesleki olarak maruz kalması olası değildir.

Bis (2-kloroetil) etilamin Nakliye

UN2810 Zehirli sıvılar, organik, b.b.b., Tehlike Sınıfı: 6.1; Etiketler: 6.1-Zehirli maddeler, Teknik İsim Gereklidir. Acil durumlarda askeri sürücüye sevkiyat ve koşullar hakkında tam ve eksiksiz bilgi verilecektir. AR 50-6, özellikle kimyasal maddelerin sevkiyatıyla ilgilenir. Acente gönderilerine AR 740-32 uyarınca eşlik edilecektir.

Bis (2-kloroetil) etilamin uyumsuzluklar

Oksitleyici maddeler, örneğin nitratlar, oksitleyici asitler ile kontaminasyondan kaçının; klor ağartıcılar; yüzme havuzu kloru; tutuşma veya patlamalara neden olabilecek bileşikler oluşturan hipokloritler. HN-1’in hidrolizi sırasında toksik ara ürünler üretilir. Işık ve ısı varlığında kararsızdır ve 122 F/50 ℃ üzerindeki sıcaklıklarda dimerler oluşturur. HN-1: Bu kimyasal suda çözündüğünde güçlü bir baz oluşturur; asitlerden ve oksitleyicilerden uzak tutunuz. 149 F/65 ℃’den başlayan demirli alaşımlar için aşındırıcıdır. Çözüm bakır, bakır alaşımları ve bakır bileşiklerine saldırır. metallerle temas yanıcı hidrojen gazı gelişebilir. Yavaş polimerize olur; mühimmat birkaç yıl boyunca etkili ve tehlikeli olurdu

Bis (2-kloroetil) etilamin Atık Bertarafı

Kimyasal silahların imhasına ilişkin ilke ve yöntemler: “Kimyasal silahların imhası”, kimyasalların esasen geri döndürülemez bir şekilde kimyasal silah üretimi için uygun olmayan bir forma dönüştürüldüğü ve geri döndürülemez bir şekilde mühimmat ve diğer cihazları kullanılamaz hale getiren bir süreç anlamına gelir. gibi. Her ulus kimyasal silahları nasıl imha edeceğini belirleyecektir, ancak şu işlemler kullanılamaz: herhangi bir su kütlesine boşaltma, toprağa gömme veya açık ocak yakma. Kimyasal silahları yalnızca özel olarak belirlenmiş ve uygun şekilde tasarlanmış ve donatılmış tesislerde imha edecektir. Her ulus, kimyasal silah imha tesislerinin, kimyasal silahların imhasını sağlayacak şekilde inşa edilmesini ve işletilmesini sağlayacaktır; ve imha sürecinin bu Sözleşmenin (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü; Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretilmesi, Stoklanması ve Kullanılması ve İmha Edilmesinin Yasaklanması Sözleşmesi) hükümleri uyarınca doğrulanabileceğini;

Klormetin 51-75-2 (HN-2)

Uyumsuzluklar

HN-2, kuru kristaller dışında kararlı değildir. HN-2’nin polimerizasyonu, açık havada patlama tehlikesi oluşturan bileşenlerle sonuçlanır. Oksitleyiciler, örneğin nitratlar, oksitleyici asitler ile temastan veya kontaminasyondan kaçının; klor havuz klorunu ağartır); ateşlemeye neden olabilir. Işık ve ısı varlığında kararsızdır ve 50 C’nin üzerindeki sıcaklıklarda dimer oluşturur. 65 C’de başlayan demir alaşımları için aşındırıcıdır. Yavaş polimerize olur, bu nedenle mühimmat birkaç yıl etkili olur. Ayrışmak üzere ısıtıldığında hidrojen klorür ve nitrojen oksit yayar. metallerle temas yanıcı hidrojen gazı gelişebilir. Not: Klorlama maddeleri nitrojen hardallarını yok eder. Yüksek aktif klor içeriğine sahip kuru klorlu kireç ve kloraminler, nitrojen hardallarını karbon zincirine kuvvetli bir şekilde klorlayarak düşük toksisiteli ürünler verir. Su varlığında bu etkileşim daha az aktif olarak ilerler. Zayıf alkali pH’ta sulu çözeltide perasitler tarafından hızla oksitlenirler. Asit çözeltisinde oksidasyon çok daha yavaştır. Bir amin ve bir kimyasal baz: ekzotermik bir reaksiyonla tuzlar artı su oluşturmak için asitleri nötralize eder. İzosiyanatlar, halojenli organikler, peroksitler, fenoller (asidik), epoksitler, anhidritler ve asit halojenürler ile uyumsuz olabilir. Yanıcı gaz halinde hidrojen, hidritler, nitrürler, alkali metaller ve sülfürler gibi güçlü indirgeyici maddelerle kombinasyon halinde aminler tarafından üretilir.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.