Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Dünyadaki Su Kaynaklarının Yarısına Kadarı Her Yıl Çalınmaktadır

Su kıtlığı, iklim değişikliği gibi faktörlerden dolayı arttıkça Avustralya’da süregelen bir sorun olan su hırsızlığının sürücüleri de artmaktadır.

Louth, Yeni Güney Galler'deki Darling Nehri
Louth, Yeni Güney Galler’deki Darling nehri. 
Hırsızlık nedeniyle kaybedilen Avustralya su miktarı, özellikle Murray-Darling Havzası planının bir sonraki aşamasıyla boğuşan hükümetlerle ilgilidir.

Adelaide Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir uluslararası araştırma, dünyadaki su kaynaklarının % 30 ila % 50’sinin her yıl esas olarak tarımsal çıkarlar ve çiftçiler tarafından çalındığını ancak suçun kendisinin iyi anlaşılmadığını söylüyor.

Baş yazar, üniversitenin Küresel Gıda ve Kaynaklar Merkezi’nden Dr. Adam Loch, kısmen su hırsızlığıyla ilgili veri eksikliği olduğunu, çünkü kaynağı çalanların genellikle zayıf, savunmasız ve gelişmekte olan ülkelerde risk altında olduğunu söyledi.

“Ama hırsızlık gelişmiş dünyada, özellikle tarımsal ortamlarda da meydana geliyor” dedi.

Interpol’e göre hırsızlar her yıl dünyadaki su kaynağının % 30 ila % 50’sini çalıyor ki bu büyük bir rakam. İklim ve diğer zorluklar nedeniyle en değerli kaynağımızın kıtlığı arttıkça su hırsızlığının itici güçlerinin de artması bu sorunu daha da karmaşık hale getiriyor. “

Nature Sustainability’de yayınlanan bir makalede, araştırmacılar üç vaka çalışmasına uyguladıkları bir çerçeve ve model geliştirdiler: Avustralya’da pamuk yetiştiriciliği, ABD’de marihuana ekimi ve İspanya’da çilek yetiştiriciliği.

Loch araştırmanın su hırsızlığının itici güçlerinin sosyal tavırlar, kurumlar ve gelecekteki arz belirsizliğini içerdiğini söyledi.

Araştırmacılar tarafından geliştirilen çerçeve ve model su yöneticilerinin tespit, kovuşturma ve mahkumiyet sistemlerindeki değişikliklerin etkisini test etmelerine ve etkili bir caydırıcı sağlayamayabilecek mevcut cezaların etkinliğini doğru bir şekilde ölçmelerine olanak tanır.

Loch “Kıt olduğu için kullanıcılar su çalmaya motive olurlarsa ve bir mahsulü canlı tutmak için buna ihtiyaçları varsa o zaman bu suyun fırsat maliyeti cezayı aşabilir ve hırsızlık meydana gelir” dedi.

Avustralya’da su hırsızlığı konusu, ABC’nin çevre salımlarını korumak için ambargolara rağmen su kullanan pamuklu sulayıcıların vakalarını ortaya çıkaran ABC’nin Dört Köşe programı tarafından 2017’de ortaya çıktı. Program ayrıca Yeni Güney Galler’deki ölçüm eksikliğini ve kuralları denetlemeyi zorlaştıran yetersiz su paylaşım kurallarını ortaya çıkardı.

Son derece kritik raporların ardından, su paylaşım kuralları revize edildi ve NSW’de kuralları denetlemek için daha fazla kaynak sağlayan yeni bir emsallerine uygunluk düzenleyicisi oluşturuldu. Sonuç, bir dizi başarılı kovuşturma oldu.

Ancak Barwon-Darling’e ölçüm cihazları takmadaki ilerleme yavaş oldu ve son tarihler uzatıldı.

Çevre Savunucuları Ofisi özel danışmanı Dr. Emma Carmody “Havzadaki ve aslında Avustralya genelindeki çıkarımların önemli bir yüzdesi ölçülmüyor veya başka şekilde uygun şekilde ölçülmüyor” dedi.

“Bu kritik bir konudur çünkü çevre, geleneksel mülk sahipleri ve alt kullanıcılar üzerinde zincirleme etkisi olan su yasalarına uyumsuzluk derecesini değerlendirmeyi çok zorlaştırır.”

Uluslararası araştırmanın bir parçası olan Carmody : Avustralya’daki tüm yüzey ve yeraltı suyu çıkarımlarını ölçmemek için hiçbir mazeret olmadığın, özellikle de suyun bu kadar kıt ve değerli bir mal olduğu düşünüldüğünü, söyledi.

“İnsanların adil paylarından fazlasını alıp almadıklarını ‘tahmin etmeyi’ göze alamayız.”

Loch vaka çalışmalarının, yetkililerin tespit ve kovuşturmayı desteklemediği durumlarda hırsızlığın artacağını ve kullanıcıları karları maksimize etmek için su çalmaktan caydırmak için daha güçlü caydırıcı unsurlara ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

“İspanya’da, düzenleyiciler su çalmalarını engellemeye çalıştıklarında kullanıcılar tarafından saldırıya uğradılar” dedi. “ABD’de esrar yetiştiricileri yangın musluklarından su çaldı ve polis bu konuda herhangi bir şey yapmak için kendini güçsüz hissetti.”

“Avustralya’da ulusal refah zarar gördü ve çevresel su çalındığı için vergi mükelleflerinin yatırımları tehlikeye girdi.”

Hırsızlık nedeniyle kaybedilen su miktarı ve bununla mücadele için yetersiz yasalar, özellikle Murray-Darling Havzası planının bir sonraki aşamasıyla boğuşan hükümetlerle ilgilidir .

Planın son aşaması, su verimliliği programlarına milyarlarca dolar harcamayı içeriyor.

Loch “Şu anda dünyanın odak noktasının çoğu, su yöneticileri için (en iyi ihtimalle) % 10 ila % 20 arasında tasarruf sağlayabilecek su verimliliği yatırımlarıdır” dedi.

“Ancak kâr elde etmek için çalanları hedef alarak ‘kaybedilen’ suyun % 30 ila % 50’sini geri kazanabilirsek bu bizim su kaynağımız ve bizim için iyi olur.”

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.