Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Su Damlaları Neden Küreseldir?

Su Damlaları Neden Küreseldir?

1 mol yani 18 gram suyun içinde Avogadro sayısı kadar molekülün bulunduğunu düşünürsek, bir damla suda milyarlarca su molekülünün bulunabileceğini fark ederiz. Bu su molekülleri, hidrojen bağları ile birbirine bağlanmış haldedir.

Su molekülleri etraflarındaki su molekülleri tarafından çekilirken, yüzeyde bulunan su molekülleri sadece iç taraftaki moleküller tarafından çekilir. Bu da yüzeyin en az alana sahip olmasını beraberinde getirir. Yüzey alanı en düşük olan şekil ise küredir. Yani bu basit fizik kuralları ile su damlası küresel bir şekil alır.

Damlalarda Adezyon ve Kohezyon Faktörü

Kohezyon sıvı moleküllerinin birbirine tutunmasıdır. Bu şekilde su molekülleri çekim kuvvetleri sayesinde dağılmadan küresel şekilde kalabilirler. Moleküllerin başka maddelerin molekülleri ile olan çekim kuvvetlerine ise adezyon denir. Adezyon ile su moleküllerinin nasıl farklı yüzeylerde düşmeden kalabildiğini anlarız.

Yağmur Damlası Örneği

Yağmur yağarken yüzey geriliminden kaynakla damlalar küreselleşir. Yağmur damlası düşmeye devam ederken küresel şeklini kaybeder ve bir süre sonra alttan düz üstten bombeli bir şekle bürünür. Yağmur damlasının alt tarafındaki hava akımı üst taraftan daha fazladır. Dolayısıyla, üst tarafta daha az hava basıncı oluşur ve yüzey gerilimi üst tarafı küreselleştirmekteyken hava akımı alt tarafı düzleştirir. Yağmur damlaları büyüdükçe, damlaya uygulanan hava basıncı da artacağından sebeple alttaki basıncın artması ile alt taraftan içe doğru çökmüş bir şekle geçer. Damla biraz daha büyüdükçe bu çöküklük artar ve bir süre bu yapı ikiye bölünür.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.