Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

K2-18b Asteroidinde Su Molekülleri Var!

K2-18b Asteroidinde Su Molekülleri Var!

K2-18b Asteroidi:

EPIC 201912552 b olarak da bilinen K2-18b, Dünya’dan 124 ışıkyılı uzakta bulunan kırmızı cüce K2-18’in yörüngesinde dönen bir dış gezegendir. Başlangıçta Kepler uzay teleskobu ile keşfedilen gezegen, Dünya’nın kütlesinin yaklaşık sekiz katıdır ve bu nedenle bir Süper Dünya olarak sınıflandırılır. Yıldızın yaşanabilir bölgesinde 33 günlük bir yörüngeye sahiptir.

K2-18b Asteoridinde Su Molekülleri Var!

Ötegezegenlerin %5 ila 20’sinin yıldızlarının yaşanabilir bölgelerinde bulunduğu ve canlı yaşamın evrimleşmesine olanak vermiş veya verebilecek olduğu düşünülmektedir.

Her ne kadar bu yaşam bölgesi içinde bulunan gezegenler çok da olsa, gezegen özelliklerinin ve atmosfer kompozisyonlarının incelenmesi, örneklenmesi oldukça zor bir görev olarak varlığını sürdürüyordu.

Kanada’nın Quebec eyaletinde bulunan Université de Montréal bünyesindeki Institute for Research on Exoplanets’ten Profesör Björn Benneke ve öğrencisi Caroline Piaulet K2-18b adlı ötegezegenin atmosferinde su buharı varlığına dair bazı ipuçları elde etti.

Bu ötegezegen Dünya’dan kütlece en az dokuz kez daha büyük! Ayrıca yörüngesinde bulunduğu yıldızın yaşam bölgesinde bulunuyor.

M-tipi yıldızlardan sayılan yıldızı ise Güneş’ ten daha küçük ve soğuk ancak yine de K2-18b yıldızına bir hayli yakın olduğundan dolayı Dünya’nın Güneş’ten aldığına çok yakın bir miktarda enerjiyi yüzeyine alabiliyor. Bu da onu yaşam bölgesi ötegezegenlerinden biri olmasının sebeplerinden biri.

Bu ötegezegenin atmosferinde suyun yoğunlaşarak bulutlar oluştuğu ve belki de yağmurlar ile sıvı formda yüzeyine geri düştüğünü düşündüren, K2-18b ve Dünya arasındaki benzerliklerdir.

Hubble Uzay Teleskobu tarafından sekiz ayrı transit geçiş sırasında alınan veri, görüntü ve gözlemlere dayanan bu varsayımların çok yüksek oranda doğru olması bekleniyor.

Université de Montréal, 11 ışıkyılı uzaklıkta bulunan K2-18 sistemine pek de yabancı sayılmaz. Hali hazırda K2-18b’nin varlığı ilk olarak Prof. Benneke ve ekibi tarafından 2016 yılında Spitzer Uzay Teleskobu’ndan alınan verilerle konfirme edilmesi söz konusuydu. Daha sonra gezegenin kütlesi ve yarıçapı belirlenmiş ve bu ilk pozitif sonuçlar doğrultusunda elde edilecek verilerle güç kazanıp ilk su bulunan yaşanabilir yaşam bölgesinde bulunan ötegezegen olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Bilim insanları şu an K2-18b gezegeninin içinde bulunduğu gaz bulutu bünyesindeki tek ötegezegen olmadığını ancak kütlelerine göre mesafeleri dolayısıyla incelemenin ve işe yarar geçerli veriler elde etmenin halen daha zorlukları olduğunu dile getiriyor. Ancak mevcut olan keşfin artık Güneş Sistemi dışında yaşam ve yaşanabilir alan keşfetme çalışmaları için umut verici büyük bir adım olduğunun gayet farkındayız.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.