Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Orta Avrupa’da Aşırı Kuraklıklar Muhtemelen Yedi Kat Artacak

Araştırmacılar, CO2 emisyonlarındaki makul düşüşlerin olasılıklarını yarı yarıya azaltabileceğini söylüyor

Çiftçi Roland Hild, Nisan 2020'de Almanya'nın Poppenweiler kentinde tarlasının kuruluğunu gösteriyor.

Yeni araştırmalar, orta Avrupa’da aşırı kuraklıkların çok daha sık görülmesi muhtemeldir ve küresel sera gazı emisyonları güçlü bir şekilde artarsa yedi kat daha sık gerçekleşebilir.

Kuraklıktan etkilenmesi muhtemel mahsul alanı da artacak ve hızla yükselen CO2 seviyeleri bu yüzyılın ikinci yarısında Orta Avrupa’da neredeyse ikiye katlanarak 40 milyon hektardan (154.440 mil kare) fazla tarım arazisine ulaşacak.

Orta Avrupa, kıtada şimdiye kadar kaydedilen en sıcak üç yaz döneminden ikisine sahip olan 2018 ve 2019 yıllarında kaydedilen en büyük ve en zararlı kuraklığını yaşadı. Yazlar da ortalamadan çok daha kurak geçti ve bölgenin yarısından fazlası şiddetli kuraklık koşullarına maruz kaldı.

Nehirler ve su yolları kurudu bazı mahsuller mahvoldu ve bu iki yıllık aşırı kuraklık sırasında orman yangınları arttı. Kayıtlara geçen 1949 ve 1950’deki diğer tek kuraklık, yaklaşık üçte bir daha küçük bir kara alanını etkiledi.

Almanya Leipzig’deki UFZ-Helmholtz Çevresel Araştırma Merkezi’nden araştırmacılar, 1766 yılına dayanan hava durumu kayıtlarıyla koşulları karşılaştırarak ve iklim değişikliğinin bilgisayar modellerini kullanarak sera gazlarında mevcut seviyelerinden orta dereceli düşüşlerin yarı yarıya azalacağını tahmin ettiler. Bu tür aşırı kuraklık olasılığı ve etkilenen arazi alanını yaklaşık % 40 oranında küçülttü.

Araştırmanın yazarlarından biri olan Rohini Kumar, Guardian’a bulguların endişe verici olduğunu söyledi. Bulgular, gelecekteki karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik önlemlerin alınmasının Avrupa genelinde birbirini takip eden daha sık kuraklık olayları riskini azaltabileceğini gösteriyor. Bir yandan dünya çapında sera gazlarını azaltma çabalarımızı artırmalı ve aynı zamanda iklim değişikliğine uyum sağlamaya yönelik stratejilerle uğraşmalıyız.

Kumar, sera gazlarındaki güçlü düşüşlerin bu tür aşırı kuraklıkların sıklığını “çok önemsiz bir sayıya” düşüreceğini söyledi.

Makale Perşembe günü Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Çalışma, küresel ısınmanın Avrupa üzerindeki etkilerini gösteren artan sayıda araştırmaya katkıda bulunuyor. Önceki çalışmalar güney ve orta Avrupa’nın daha fazla kuraklık yaşayacağını öne sürüyordu; bir çalışma, Avrupa şehirlerinin çok daha sıcak hale geleceğini öngörürken, Londra’nın 2050 yılına kadar Barselona’ya daha çok benzeyen bir iklime sahip olacağı ve güney ve orta Avrupa şehirlerinin daha aşırı sıcaklık seviyelerine sahip olacağı tahmin ediliyor.

Araştırmaya dahil olmayan, Zürih’teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’ndeki Crowther Laboratuvarı’ndan Constantin Zohner, çalışmanın sera gazı emisyonlarını engellememenin sonuçlarını gösterdiğini söyledi.

Guardian’a verdiği demeçte, “Bu bulgular, devam eden emisyonların gelecekteki kuraklık olaylarını, ekosistemleri, tarımı ve insan refahını ciddi şekilde kötüleştireceğine dair dünya için önemli bir uyarıdır” dedi. “Çalışma, ekosistemlerin işlevselliğini sürdürmek ve gelecek nesillere su temini sağlamak için iklim eylemine acil ihtiyaç olduğunu bir kez daha vurguluyor.”

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.