Altın Mühür Onayı Nedir ? Su Kalite Derneği (WQA : Water Quality Association), tüketicilerin kaliteli su arıtma ürünleri arasında bir seçim yapabilmelerine yardım etmek için Altın Mühür Programı geliştirdi. Eğer su arıtma cihazları üzerine bir araştırma yaptıysanız, eviniz için bir su arıtma cihazıDevamını oku
Altın Mühür Onayı Nedir ? Su Kalite Derneği (WQA : Water Quality Association), tüketicilerin kaliteli su arıtma ürünleri arasında bir seçim yapabilmelerine yardım etmek için Altın Mühür Programı geliştirdi.
Eğer su arıtma cihazları üzerine bir araştırma yaptıysanız, eviniz için bir su arıtma cihazı seçerken aslında çok fazla seçeneğe sahip olduğunu görmüşsünüzdür. Satın alma tercihleri yaparken, üründe “Altın Mühür” WQA Gold Seal ibaresini (logosunu) gördüğünüzde ürünün birinci sınıf, zorlu testlerden geçmiş ve endüstri standartlarını karşılayan bir model olduğundan emin olabilirsiniz.
Su Kalitesi Derneği’nin (WQA) “Altın Mühür’ü Bize Ne İfade Ediyor?
Su Kalitesi Derneği’nin “Altın Mühür”ü uluslararası bir kalite ölçütüdür ve Dünya’da en bilinen içme suyu sertifikasyon programlarından biridir. Piyasadaki her içme suyu arıtma sistemleri Altın Mührüne sahip değildir. Bu sertifikasyon, WQA tarafından, arıtma cihazının en güvenilir ve dürüst üreticilerine verilen bir sertifikadır.
WQA Gold Seal On Yıllardır Üretim Kalitesinin Sembolü…
1959’da WQA , içme suyu iyileştirilmesi alanında standartların test edilmesinde görev alan ilk organizasyondu. Bu, Altın Mühür Sertifika Programı, ilk Altın Mührü’nü 1960 yılında elde etmiştir ve şu anda su artıma endüstrisindeki en eski üçüncü taraf test ve sertifika programı haline gelmiştir.
Bir Ürünün “Altın Mühür”ünün ( WQA Gold Seal) Olup Olmamasına Neden Dikkat Etmeliyiz?
WQA Altın Mühür, tüketici için ürün kalitesi, dayanıklılığı ve güvenliğinin bir hayli sağlam bir güvencesidir. Kısacası, “Altın Mühür”e sahip olan sistemler tüketicilere bu su arıtma sisteminin güzel bir titizlikle test edildiğini ve endüstri standartlarını karşıladığını ifade eder.
WQA’ya göre:
Altın Mühür sertifikasyon programından geçen ürünler, performansın ve bütünlüğün değerlendirilebilmesi için şunun gibi zorlu testlere dayanıklı olmalıdır:
• Malzeme Güvenliği: üründe kullanılan malzemelerin içme suyuna kirletici kimyasal katkı yapıp yapmadığını ölçen süreçtir.
• Kimyasal Performans: ünitenin ömrü veya kapasitesi boyunca kirletici azaltma yeteneklerinin durumunu ölçen süreçtir
• Yapısal Bütünlük: ürünün 10 yıllık normal ev kullanımına dayanıklılığını ölçen süreçtir.
• Tüketicilere sağlanan ürün literatürünün WQA’nın etik kurallarını karşıladığından, test sonuçlarıyla uyumlu olduğundan ve standartta belirtilen gerekli bilgileri içerdiğinden emin olmak için diğer incelemelerin yapıldığı süreç başlar.
Su Ayak izi Sanal su kavramı ile yakından ilişkili olan su ayak izi kavramı, yeni su yönetimi için temel alınabilir. Bir bireyin, toplumun veya iş kolunun su ayak izi, o bireyin, toplumun veya iş kolunun tükettiği mal ve hizmetlerin üretimi için kullanılan temiz su kaynaklarının toplam miktarıdır. SDevamını oku
Su Ayak izi
Sanal su kavramı ile yakından ilişkili olan su ayak izi kavramı, yeni su yönetimi için temel alınabilir. Bir bireyin, toplumun veya iş kolunun su ayak izi, o bireyin, toplumun veya iş kolunun tükettiği mal ve hizmetlerin üretimi için kullanılan temiz su kaynaklarının toplam miktarıdır. Su ayak izi, tüketici ve üreticilerin doğrudan ve dolaylı su sarfiyatını birlikte değerlendiren bir tüketim göstergesidir.
Birçok ülke, su ayak izini, su yoğunluğu fazla olan malları ve ürünleri ithal ederek büyük ölçüde dışsallaştırmıştır. Bu da, su yönetimi ve koruma mekanizmaları yetersiz olan ihraç ülkelerindeki su kaynakları üzerinde bir baskı oluşturmaktadır. Su kaynaklarının daha iyi yönetilmesinde sadece hükümetler değil tüketiciler, iş kolları ve sivil toplum da rol oynayabilir.
Bir bireyin su ayak izi, tükettiği, hizmet, mal ve ürünlerin miktarı ile sanal su içeriklerinin çarpılmasıyla bulunur. Ülkenin su ayak izi iki şekilde değerlendirilebilir. Aşağıdan yukarı doğru olan yaklaşımda tüketilen bütün hizmet ve malların miktarları, bu mal ve hizmetlerin sanal su içeriklerinin çarpımıyla bulunur. Yukarıdan aşağıya doğru olan yaklaşımda ise, tüketilen bütün yerel su kaynakları miktarı ile sanal su ithalatının toplamından, sanal su ihracatının çıkarılmasıyla bulunur.
Ülkenin toplam su ayak izi, kullanılan yerel su kaynakları miktarı ile ülke dışından gelen sanal su içeriğinden oluşur. Bir mal veya hizmetin su ayak izi, o mal veya hizmeti üretmek için bütün aşamalarda kullanılan toplam temiz su miktarıdır ve sanal su içeriği ile aynıdır. Bir iş kolunun su ayak izi, işin yürütülmesi ve oluşturulması için kullanılan toplam temiz su miktarıdır.
Su ayak izi kavramı üç ana bileşenden oluşmaktadır: mavi, yeşil ve gri. Mavi su ayak izi, bir ürünün üretiminde kullanılan küresel yüzey ve yeraltı su kaynaklarından buharlaşan miktardır. Yeşil su ayak izi, kullanılan küresel yeşil su kaynaklarından (toprakta tutulan yağmursuyu)buharlaşan miktardır. Gri su ayak izi, kirletilen su miktarıdır.
Bazı ülkelerin su ayak izi verileri:
Çin’in su ayak izi yılda kişi başına yaklaşık 700 m3‘tür. Çin’in su ayak izinin yaklaşık % 7’si ülke dışından sağlanmaktadır.
Japonya’nın su ayak izi yılda kişi başına yaklaşık 1150 m3‘tür. Japonya’nın su ayak izinin yaklaşık % 65’i ülke dışından sağlanmaktadır.
ABD’nin su ayak izi yılda kişi başına yaklaşık 2500 m3’tür.
Türkiye’nin su ayak izi, yani tüketilen mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan temiz su miktarı yılda kişi başına yaklaşık 1615 m3‘tür. Bu miktarın % 15’i ülke dışından sağlanmaktadır. Türkiye’nin su ayak izi, dünya ortalaması olan 1240 m3‘ün üzerindedir.
Arıtma cihazlarında atık su miktarı sizin bildiğiniz kadar az değil evet yanlış duymadınız az değil ne kadar atık su atar sorusuna cevap ise eğer arıtma cihazınızda bir su tankı varsa 1 litre su için tam 7 litre su atar istediğiniz kadar deneme yapın bu sayıya ulaşırsınız en sonunda tank yoksa 1 litDevamını oku
Arıtma cihazlarında atık su miktarı sizin bildiğiniz kadar az değil evet yanlış duymadınız az değil ne kadar atık su atar sorusuna cevap ise eğer arıtma cihazınızda bir su tankı varsa 1 litre su için tam 7 litre su atar istediğiniz kadar deneme yapın bu sayıya ulaşırsınız en sonunda tank yoksa 1 litre için 2 yada 3 litre atar şebeke suyu basınç değerine göre bu oranlar değişir.
Su Arıtma Cihazlarında Atık Suyu %90 Azaltma Nasıl Sağlanır Permeate Pump ERP 1000
Arıtma Cihazlarındaki Atık Su Miktarı Neye Göre Değişir
Arıtma cihazına düşük su basıncı verilince atık ve arıtılmış su oranı değişimi.
Su arıtma cihazı kullandığınız arıtma cihazı modeline göre çeşitli parçalardan kaynaklı arıtma cihazı ses yapabilir. Pompasız Su arıtma Cihazı Ses Sorunları Pompasız yani herhangi bir elektrikle bağlantısı olmayan su arıtma cihazları genelde şatof valf, çekvalf, yanlış bağlantı ve su basınç yüksekliDevamını oku
Su arıtma cihazı kullandığınız arıtma cihazı modeline göre çeşitli parçalardan kaynaklı arıtma cihazı ses yapabilir.
Pompasız Su arıtma Cihazı Ses Sorunları
Pompasız yani herhangi bir elektrikle bağlantısı olmayan su arıtma cihazları genelde şatof valf, çekvalf, yanlış bağlantı ve su basınç yüksekliğinden kaynaklı ses yapar.
Şatof Valf Kaynaklı Arıtma Ses Sorunları
Şatof valf kaynaklı sesler genelde cihazdan su aldığınız zaman ara ara yapar ara ara yapmasının nedeni cihazdan her su aldığınızda cihazın arıtma sistemi devreye girmediğinden ara ara bir ses duyarsınız bu ses genelde titreşim gibi yada inilti gibi bir ses yapar ve kısa süreli yapar.
Şatof Valf Kaynaklı Arıtma Ses Sorunları Çözümü
Çözümü: Şatof valfi değiştirmek yada şebeke giriş basıncınız yüksekse bir basınç düşürücü (70psi) takarak sorunu çözebilirsiniz. bu ses olayının cihaza bir zararı yoktur sadece gürültü kirliği yapar.
Çek Valf kaynaklı Su Arıtma Ses Sorunları
Çek valf kaynaklı sesler genelde ıslık şeklinde olur ve uzun süreli devam eder. bu bazen çek valf bozukluğundan kaynaklı olur bazen de şebeke suyu çok yüksek olduğunda ses dalgası yapar.
Çek Valf kaynaklı Su Arıtma Ses Sorunları Çözümü
Çek valf kaynaklı bir ses sorunu varsa önce şebeke suyunuz yüksek mi onu kontrol edelim örneğin 7 bar ve üzerinde bu tür sesler çek valf kalitesine göre değişmekte olup çek valf ses yapabilir. böyle bir durumda öncelikle 70 psi bir basınç düşürücü takalım. Su basıncınız düşük yada normal olduğu halde su arıtma cihazı es yapıyorsa çek valfi değiştirmeniz gerekli.
Çek valf kaynaklı arızalar arıtma cihazı için büyük sorun teşkil edebilir örneğin çek valf kendini kapatmadığı zaman arıtma devamlı devrede kalır ve atık su israfı çok yüksek seviyelere çıkar örneğin 1/500 seviyelerine çıkabilir bu bir abartı değil testlerle kanıtlanmıştır. Diğer bir sorun ise membran filtrenizi 1-3 ay gibi kısa sürede bozar ve kullanılmaz hale getirir.
Çek valf çok pahalı bir parça olmayıp 15-30 lira arasında değişik fiyatlardan internet sitelerinden bulabilirisiniz. Çek valf arızalarına dikkat etmek gerekli.
Pompalı (Motorlu) Su arıtma Cihazı Ses Sorunları
Motorlu su arıtma cihazları motorsuz su arıtma ile aynı sorunları gösterir fazladan bir kaç parça kaynaklı ses yapar. Bunlardan en fazla sorun çıkartanı pompadır. Pompa genelde rulman kaynaklı ses yapar ve bunun tamiri yoktur yenisiyle değişim yapmanız gerekli bazen pompa başlığı değişimiyle de bu sorunu çözebilir ve maliyeti yarıya indirebilirsiniz.
Motor aynı zamanda membran filtre tıkandığında da yüksek basınç oluşturduğu içinde ses yapar manometreniz varsa pompa basıncını kontrol edin normal membranlar pompa ile çalıştığında ortalama 5,5 ile 8 bar arasında değişik basınçlarda çalışır bu bar göstergesi 9-10 bar ve üzeri gösteriyorsa yüksek ihtimal membran filtreniz tıkanmıştır membran tıkalı olduğu için pompa uzun süre yüksek basınçda çalıştığı için ses yapar ısınır ve sonra bozulur. Bu tür sorunlar pompanın ses yapmasına neden olur.
Diğer pompa sorunu ise arıtma cihazı yer montajından kaynaklı vibrasyon sesi yapar cihaz monte edildiği yerin dengeli bir zemin olduğundan emin olun yada pompayı tutan vidaların gevşemesinden kaynaklıda pompa vibrasyon sesi yapar ve gürültülü çalışır.
Başka bir pompa sesi ise su arıtma cihazlarında pompaya su az geldiğinde yada hiç su gelmediğinde değişik bir seste çalışır ve gürültü yapar. genel pompa arıza ve ses olayları bunlardır.
Pompalı cihazların bazı modellerinde selenoid valf bulunur eğer durmadan tik tak tik tak ses çıkartıyor ise selenoid valf kaynaklıdır selenoid valde elektrik kesintili geldiğinde bu durum ortaya çıkar yada cihaza giren su kesintili geldiğinde cihaz pompa ile birlikte selenoid aynı anda çalıştığı için ses yapar çözüm ortadadır öncelikle pompaya yeteri kadar su geliyor mu kontrol edelim sonrasında elektrik bağlantı kablolarında temassızlık yada oksitlenme var mı kontrol edelim varsa sorunları çözelim. Oksitlenme varsa oksitli yerleri temizleyelim.
NSF İNTERNATİONA; diye adlandırılan bu sertifika ve test ağı 1944 yılında ANN ARBOR tarafından MİCHİGAN (A.B.D) da kuruldu. Amerikan ürün testi, inceleme ve belgelendirme kuruluşu da diyebiliriz. Bu kuruluş 1944 yıllarında gıda mühendisliği gereksinimlerini standart halde olması için Michigan ÜniverDevamını oku
NSF İNTERNATİONA; diye adlandırılan bu sertifika ve test ağı 1944 yılında ANN ARBOR tarafından MİCHİGAN (A.B.D) da kuruldu. Amerikan ürün testi, inceleme ve belgelendirme kuruluşu da diyebiliriz. Bu kuruluş 1944 yıllarında gıda mühendisliği gereksinimlerini standart halde olması için Michigan Üniversitesi Ulusal Sağlık Sanayi vakfı diye kurulmuştur. Bu test merkezinin diğer halk sağlığı ve güvenliği standartlarını geliştirdiği süreç olduğunu belirtilmiştir.
NSF ise bugüne kadar 80’den fazla olan halk sağlığı inkişaf ettirmiştir. Ve bu kurum 1990 yılından itibaren NSF İNTERNATİONAL olarak adı değiştirildi. NSF İNTERNATİONAL, kurumun esas amacı halk sağlığı ve güvenliği standartlarına uyduğunu doğrulamak için ürünleri devamlı olarak sertifika onayı veren bir bağımsız organdır. Bu düzeyde olan kurumlar ürünlerine NSF işaretini koymaya hak kazanmıştır. Ülkemizde ise sadece 2 firma da bulunmaktadır.
ROYAL GREEN SU ARITMA SAN. TİC. LİT. ŞTİ.
İHLAS GRUBU
NSF merkezinde 170 000 m2 alan ile laboratuvar bölümü çalışmakta olup ve 150’den fazla ülkede şirketlere hizmet etmektedir. Bu kurumda ise;
Mikrobiyologlar
Kimyagerler
Mühendisler
Gıda güvenlik uzmanları
Çevre mühendisleri
Halk sağlığı uzmanları
Olmak üzere 1300’ yakın çalışan bünyesinde bulundurur.
NSF Gıda Güvenliği Bölümü; Tarım, işleme, üretim, dağıtım ve süt ürünlerinde tüm tedarik zinciri sektörlerinde akredite hizmetleri vermektedir. Bu sıra da;
Deniz İdare Konseyi
Global Gıda Güvenliği Girişimi
Su Ürünleri Sertifika Konseyi
Sertifikasyon hizmetleri mevcuttur. Bu kurumun Su Bölümü;
Su Tesisatı Bileşenleri
Su Arıtma Kimyasalları
İçme Suyu Filtreleri
Havuz Spa Ekipmanı
Ürünleri test ederek onaylar. Sağlık Bölümleri;
Ürün Yaşam Döngüsü
Tıbbi Cihaz Ve Gıda Takviyesi
Danışmanlık
Denetim
İyi Üretim Ve Laboratuar Uygulamaları Testleri
Sertifikalandırma
Ar-Ge Vb. Hizmetleri sunmaktadır.
Tüketici bölümü;
Ev Aletleri ve Mutfak Gereçleri
Fırın Gereçleri
Şişelenmiş Su ve İçecekler.
NSF sadece bu alanda değil ticari ve tüketici ürünleri için standart geliştirme, belgelendirme ve talep doğrulama sağlamaktadır. NSF eğitim ve öğretim, gıda güvenliği, su, sağlık bilimleri tüketici ürünleri ve yönetim sistemleri için eğitim ve öğretim amaçlayarak sağlar.
NSF İNTERNATİONAL, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin olmak üzere laboratuarları onaylanarak hizmete sunulmuştur. Bu çalışma alanları ISO17025 sertifikalıdır.
*İçecek Kalitesi
*Besin Takviyesi
*Deniz Ürünleri Endüstrisi
Su Arıtma Endüstrisi testleri yaparak hizmetler vermektedir. NSF standartlarını daha da ilerletmek için Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü tarafından akredite edilerek bir standartlara karışmıştır.
Alkali suyu kimler içemez dersek kısaca; Kalp hastalığı, yüksek tansiyonu, böbrek yetmezliği, böbrek taşları olanlar ve hamile ile emzikli kadınların doktor kontrolü olmadan içmeleri önerilmemektedir.
Alkali suyu kimler içemez dersek kısaca; Kalp hastalığı, yüksek tansiyonu, böbrek yetmezliği, böbrek taşları olanlar ve hamile ile emzikli kadınların doktor kontrolü olmadan içmeleri önerilmemektedir.
Suyunuza karbonat katabilirsiniz. Karbonat yüksek miktarda alkalin içerdiği için 2 litre suya, 1 tatlı kaşığı karbonat eklediğiniz zaman alkalik suyunuz hazır hale gelmiştir.
Suyunuza karbonat katabilirsiniz. Karbonat yüksek miktarda alkalin içerdiği için 2 litre suya, 1 tatlı kaşığı karbonat eklediğiniz zaman alkalik suyunuz hazır hale gelmiştir.
Alkali Su Nasıl Yapılır? Su yaşam kaynağımızın en önemli parçalarında birisidir. Besinlerin sindirilmesi, hücrelere taşınması, organ ve dokuların düzenli çalışması, zararlı maddelerin vücuttan atılması için su çok önemlidir. Suyu H2O birleşimden meydana geldiği bilinmektedir. Suyun içerisindeDevamını oku
Alkali Su Nasıl Yapılır?
Su yaşam kaynağımızın en önemli parçalarında birisidir. Besinlerin sindirilmesi, hücrelere taşınması, organ ve dokuların düzenli çalışması, zararlı maddelerin vücuttan atılması için su çok önemlidir. Suyu H2O birleşimden meydana geldiği bilinmektedir. Suyun içerisinde bulunan hidrojen iyonu fazla ise su asidik, hidroksit iyonu fazla ise alkali olarak bilinmektedir. Burada önemli olan hususlardan biride suyun içerisinde bulunan Ph değeridir. Suda bulunan Ph değeri yükseldikçe suyun sertlik derecesi de artmaktadır. Bunun için kullanılan sularda Ph değerinin 7,5 ile 8,5 arası en ideal olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de çoğu suların Ph değerinin yüksek veya düşük olmasından dolayı hazır su veya artıma su kullanılmaktadır. Evde de sağlıklı suyu yapma imkânımız bulunmaktadır. Alkali su nasıl yapılır? İncelikleri nelerdir?
Alkali Su Nasıl Yapılır? Yöntemleri Nedir?
Alkali su nasıl yapılır? Bunun 3 yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi;
Suyunuza karbonat katabilirsiniz. Karbonat yüksek miktarda alkalin içerdiği için 2 litre suya, 1 tatlı kaşığı karbonat eklediğiniz zaman alkalik suyunuz hazır hale gelmiştir.
Diğer bir yöntem ise; 2 litre suyun içerisine 8 dilim limon koyunuz. Hazırladığınız bu karışımı 8 saat kadar beklettikten sonra içebilirsiniz. Limonu suyun içerisine sıkmayarak dilimler halinde koymanız gerekmektedir.
Eczanelerde satılan ve suyu alkali hale getiren damlalar bulunmaktadır. Eczaneden temin ettiğiniz damlaları suyun içerisine eklediğiniz zaman suyunuzun Ph değerini yükselterek alkalik hale getirebilirsiniz.
Alkali Su Nasıl Yapılır? Faydaları Ve Zararları
Alkali su nasıl yapılır? Sorusunun ardından alkalik suyun tüketiminde mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Alkalik suların faydaları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Vücudunuzdaki toksinlerin temizlediği gibi, halsizliği giderir, suda bakteri oluşumunu engeller ve çeşitli vitaminler barındırmaktadır. Bunun yanında fazla tüketildiği zaman mide rahatsızlığına yol açabileceği gibi, kusma, elde titreme, yüzde karıncalanma, böbrek rahatsızlığı olanlarda böbreklerin düzenli çalışmasını engelleme gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır.
su arıtma cihazları Türkiye pazarında tercih edilen sistem %90 RO ters ozmoz sistemidir. Bu ters ozmoz su arıtma sistemlerinde genelde 4 ila 6 filtre arasında değişik aşamalarda filtreler kullanır. Su arıtma cihazlarında kullanılan filtreler 1. Filtresi genelde şebeke suyunun çamur, tortu ve kirlerdDevamını oku
su arıtma cihazları Türkiye pazarında tercih edilen sistem %90 RO ters ozmoz sistemidir. Bu ters ozmoz su arıtma sistemlerinde genelde 4 ila 6 filtre arasında değişik aşamalarda filtreler kullanır.
Su arıtma cihazlarında kullanılan filtreler
1. Filtresi genelde şebeke suyunun çamur, tortu ve kirlerden uzaklaştırmak için 5 micron sediment filtresi kullanılır. Sediment filtre aynı zamanda spun adı da verilmektedir. genel ismi tortu filtresi olarak geçmektedir.
2. Filtresi ise genelde karbon filtre tercih edilir gac yada cto şeklinde 2 çeşit karbon vardır cto blok şeklinde olup gac karbon ise tanecikli dağınık haldedir ikisi de aynı özelliklerde olup cto karbon filtrenin aynı zamanda 1-5-10 mikron çeşitlerinde tortu görevi de yapmaktadır. 2 filtrenin arıtma cihazlarında ki görevi suyun içindeki klor, asbest, zehirli ilaç ve in organik maddeleri üzerinde tutarlar.
3. Filtresi ise birinci aşamada kullanılan sediment filtrenin 1 micron çeşidi yada 2. aşamada tercih edilen cto blok karbon kullanılır.
4. Filtre RO membranı bu ince film kompozit membran suyun içinde ne varsa hem faydalı hemd e zararlı tüm maddeleri atık bölümünden gidere gönderir ve suyun saf arıt kısmını su tankına iletmektedir.
5. Filtre genelde membran dan sonra geçebilecek bazı gazların suya kötü tat verdiği için bir post karbon filtre kullanılır bu filtre tat filtresi olarak da geçmektedir suya tat vermez esasında suyu kötü tat veren maddeleri üzerinde tutar.
6. Filtre olarak tercihe bağlı olmak kaydıyla saflaştırılmış suyun tekrar mineralli ve alkali değerlerini düzenlemek için bir mineral alkali pH filtresi kullanılır.
7. Filtre olarak dilerseniz suyun bakteri üremesini engellemek için UV ultraviyole filtresi tercihen kullanılabilir.
bir su arıtma işlemi genelde bu tip filtrelerden oluşmakta ve suyu bu şekilde arıtmaktadır.
Wqa nedir?
Altın Mühür Onayı Nedir ? Su Kalite Derneği (WQA : Water Quality Association), tüketicilerin kaliteli su arıtma ürünleri arasında bir seçim yapabilmelerine yardım etmek için Altın Mühür Programı geliştirdi. Eğer su arıtma cihazları üzerine bir araştırma yaptıysanız, eviniz için bir su arıtma cihazıDevamını oku
Altın Mühür Onayı Nedir ? Su Kalite Derneği (WQA : Water Quality Association), tüketicilerin kaliteli su arıtma ürünleri arasında bir seçim yapabilmelerine yardım etmek için Altın Mühür Programı geliştirdi.
Eğer su arıtma cihazları üzerine bir araştırma yaptıysanız, eviniz için bir su arıtma cihazı seçerken aslında çok fazla seçeneğe sahip olduğunu görmüşsünüzdür. Satın alma tercihleri yaparken, üründe “Altın Mühür” WQA Gold Seal ibaresini (logosunu) gördüğünüzde ürünün birinci sınıf, zorlu testlerden geçmiş ve endüstri standartlarını karşılayan bir model olduğundan emin olabilirsiniz.
Su Kalitesi Derneği’nin (WQA) “Altın Mühür’ü Bize Ne İfade Ediyor?
Su Kalitesi Derneği’nin “Altın Mühür”ü uluslararası bir kalite ölçütüdür ve Dünya’da en bilinen içme suyu sertifikasyon programlarından biridir. Piyasadaki her içme suyu arıtma sistemleri Altın Mührüne sahip değildir. Bu sertifikasyon, WQA tarafından, arıtma cihazının en güvenilir ve dürüst üreticilerine verilen bir sertifikadır.
WQA Gold Seal On Yıllardır Üretim Kalitesinin Sembolü…
1959’da WQA , içme suyu iyileştirilmesi alanında standartların test edilmesinde görev alan ilk organizasyondu. Bu, Altın Mühür Sertifika Programı, ilk Altın Mührü’nü 1960 yılında elde etmiştir ve şu anda su artıma endüstrisindeki en eski üçüncü taraf test ve sertifika programı haline gelmiştir.
Bir Ürünün “Altın Mühür”ünün ( WQA Gold Seal) Olup Olmamasına Neden Dikkat Etmeliyiz?
WQA Altın Mühür, tüketici için ürün kalitesi, dayanıklılığı ve güvenliğinin bir hayli sağlam bir güvencesidir. Kısacası, “Altın Mühür”e sahip olan sistemler tüketicilere bu su arıtma sisteminin güzel bir titizlikle test edildiğini ve endüstri standartlarını karşıladığını ifade eder.
WQA’ya göre:
Altın Mühür sertifikasyon programından geçen ürünler, performansın ve bütünlüğün değerlendirilebilmesi için şunun gibi zorlu testlere dayanıklı olmalıdır:
• Malzeme Güvenliği: üründe kullanılan malzemelerin içme suyuna kirletici kimyasal katkı yapıp yapmadığını ölçen süreçtir.
• Kimyasal Performans: ünitenin ömrü veya kapasitesi boyunca kirletici azaltma yeteneklerinin durumunu ölçen süreçtir
• Yapısal Bütünlük: ürünün 10 yıllık normal ev kullanımına dayanıklılığını ölçen süreçtir.
• Tüketicilere sağlanan ürün literatürünün WQA’nın etik kurallarını karşıladığından, test sonuçlarıyla uyumlu olduğundan ve standartta belirtilen gerekli bilgileri içerdiğinden emin olmak için diğer incelemelerin yapıldığı süreç başlar.
Daha az görSU AYAK İZİ NEDİR? NASIL HESAPLANIR?
Su Ayak izi Sanal su kavramı ile yakından ilişkili olan su ayak izi kavramı, yeni su yönetimi için temel alınabilir. Bir bireyin, toplumun veya iş kolunun su ayak izi, o bireyin, toplumun veya iş kolunun tükettiği mal ve hizmetlerin üretimi için kullanılan temiz su kaynaklarının toplam miktarıdır. SDevamını oku
Su Ayak izi
Sanal su kavramı ile yakından ilişkili olan su ayak izi kavramı, yeni su yönetimi için temel alınabilir. Bir bireyin, toplumun veya iş kolunun su ayak izi, o bireyin, toplumun veya iş kolunun tükettiği mal ve hizmetlerin üretimi için kullanılan temiz su kaynaklarının toplam miktarıdır. Su ayak izi, tüketici ve üreticilerin doğrudan ve dolaylı su sarfiyatını birlikte değerlendiren bir tüketim göstergesidir.
Birçok ülke, su ayak izini, su yoğunluğu fazla olan malları ve ürünleri ithal ederek büyük ölçüde dışsallaştırmıştır. Bu da, su yönetimi ve koruma mekanizmaları yetersiz olan ihraç ülkelerindeki su kaynakları üzerinde bir baskı oluşturmaktadır. Su kaynaklarının daha iyi yönetilmesinde sadece hükümetler değil tüketiciler, iş kolları ve sivil toplum da rol oynayabilir.
Bir bireyin su ayak izi, tükettiği, hizmet, mal ve ürünlerin miktarı ile sanal su içeriklerinin çarpılmasıyla bulunur. Ülkenin su ayak izi iki şekilde değerlendirilebilir. Aşağıdan yukarı doğru olan yaklaşımda tüketilen bütün hizmet ve malların miktarları, bu mal ve hizmetlerin sanal su içeriklerinin çarpımıyla bulunur. Yukarıdan aşağıya doğru olan yaklaşımda ise, tüketilen bütün yerel su kaynakları miktarı ile sanal su ithalatının toplamından, sanal su ihracatının çıkarılmasıyla bulunur.
Ülkenin toplam su ayak izi, kullanılan yerel su kaynakları miktarı ile ülke dışından gelen sanal su içeriğinden oluşur. Bir mal veya hizmetin su ayak izi, o mal veya hizmeti üretmek için bütün aşamalarda kullanılan toplam temiz su miktarıdır ve sanal su içeriği ile aynıdır. Bir iş kolunun su ayak izi, işin yürütülmesi ve oluşturulması için kullanılan toplam temiz su miktarıdır.
Su ayak izi kavramı üç ana bileşenden oluşmaktadır: mavi, yeşil ve gri. Mavi su ayak izi, bir ürünün üretiminde kullanılan küresel yüzey ve yeraltı su kaynaklarından buharlaşan miktardır. Yeşil su ayak izi, kullanılan küresel yeşil su kaynaklarından (toprakta tutulan yağmursuyu)buharlaşan miktardır. Gri su ayak izi, kirletilen su miktarıdır.
Bazı ülkelerin su ayak izi verileri:
Su Tasarrufu İçin Neler Yapılmalı
Bulaşıklarınızı bulaşık makinesine atmadan önce sudan geçirmeyin. Böylece her seferinde 57 litre su tasarruf edebilirsiniz.
Bulaşıklarınızı bulaşık makinesine atmadan önce sudan geçirmeyin. Böylece her seferinde 57 litre su tasarruf edebilirsiniz.
Daha az görArıtma cihazı çok su harcar mı?
Arıtma cihazlarında atık su miktarı sizin bildiğiniz kadar az değil evet yanlış duymadınız az değil ne kadar atık su atar sorusuna cevap ise eğer arıtma cihazınızda bir su tankı varsa 1 litre su için tam 7 litre su atar istediğiniz kadar deneme yapın bu sayıya ulaşırsınız en sonunda tank yoksa 1 litDevamını oku
Arıtma cihazlarında atık su miktarı sizin bildiğiniz kadar az değil evet yanlış duymadınız az değil ne kadar atık su atar sorusuna cevap ise eğer arıtma cihazınızda bir su tankı varsa 1 litre su için tam 7 litre su atar istediğiniz kadar deneme yapın bu sayıya ulaşırsınız en sonunda tank yoksa 1 litre için 2 yada 3 litre atar şebeke suyu basınç değerine göre bu oranlar değişir.
Su Arıtma Cihazlarında Atık Suyu %90 Azaltma Nasıl Sağlanır Permeate Pump ERP 1000
Arıtma Cihazlarındaki Atık Su Miktarı Neye Göre Değişir
Arıtma cihazına düşük su basıncı verilince atık ve arıtılmış su oranı değişimi.
Daha az görSu arıtıcısı neden ses yapar?
Su arıtma cihazı kullandığınız arıtma cihazı modeline göre çeşitli parçalardan kaynaklı arıtma cihazı ses yapabilir. Pompasız Su arıtma Cihazı Ses Sorunları Pompasız yani herhangi bir elektrikle bağlantısı olmayan su arıtma cihazları genelde şatof valf, çekvalf, yanlış bağlantı ve su basınç yüksekliDevamını oku
Su arıtma cihazı kullandığınız arıtma cihazı modeline göre çeşitli parçalardan kaynaklı arıtma cihazı ses yapabilir.
Pompasız Su arıtma Cihazı Ses Sorunları
Pompasız yani herhangi bir elektrikle bağlantısı olmayan su arıtma cihazları genelde şatof valf, çekvalf, yanlış bağlantı ve su basınç yüksekliğinden kaynaklı ses yapar.
Şatof Valf Kaynaklı Arıtma Ses Sorunları
Şatof valf kaynaklı sesler genelde cihazdan su aldığınız zaman ara ara yapar ara ara yapmasının nedeni cihazdan her su aldığınızda cihazın arıtma sistemi devreye girmediğinden ara ara bir ses duyarsınız bu ses genelde titreşim gibi yada inilti gibi bir ses yapar ve kısa süreli yapar.
Şatof Valf Kaynaklı Arıtma Ses Sorunları Çözümü
Çözümü: Şatof valfi değiştirmek yada şebeke giriş basıncınız yüksekse bir basınç düşürücü (70psi) takarak sorunu çözebilirsiniz. bu ses olayının cihaza bir zararı yoktur sadece gürültü kirliği yapar.
Çek Valf kaynaklı Su Arıtma Ses Sorunları
Çek valf kaynaklı sesler genelde ıslık şeklinde olur ve uzun süreli devam eder. bu bazen çek valf bozukluğundan kaynaklı olur bazen de şebeke suyu çok yüksek olduğunda ses dalgası yapar.
Çek Valf kaynaklı Su Arıtma Ses Sorunları Çözümü
Çek valf kaynaklı bir ses sorunu varsa önce şebeke suyunuz yüksek mi onu kontrol edelim örneğin 7 bar ve üzerinde bu tür sesler çek valf kalitesine göre değişmekte olup çek valf ses yapabilir. böyle bir durumda öncelikle 70 psi bir basınç düşürücü takalım. Su basıncınız düşük yada normal olduğu halde su arıtma cihazı es yapıyorsa çek valfi değiştirmeniz gerekli.
Çek valf kaynaklı arızalar arıtma cihazı için büyük sorun teşkil edebilir örneğin çek valf kendini kapatmadığı zaman arıtma devamlı devrede kalır ve atık su israfı çok yüksek seviyelere çıkar örneğin 1/500 seviyelerine çıkabilir bu bir abartı değil testlerle kanıtlanmıştır. Diğer bir sorun ise membran filtrenizi 1-3 ay gibi kısa sürede bozar ve kullanılmaz hale getirir.
Çek valf çok pahalı bir parça olmayıp 15-30 lira arasında değişik fiyatlardan internet sitelerinden bulabilirisiniz. Çek valf arızalarına dikkat etmek gerekli.
Pompalı (Motorlu) Su arıtma Cihazı Ses Sorunları
Motorlu su arıtma cihazları motorsuz su arıtma ile aynı sorunları gösterir fazladan bir kaç parça kaynaklı ses yapar. Bunlardan en fazla sorun çıkartanı pompadır. Pompa genelde rulman kaynaklı ses yapar ve bunun tamiri yoktur yenisiyle değişim yapmanız gerekli bazen pompa başlığı değişimiyle de bu sorunu çözebilir ve maliyeti yarıya indirebilirsiniz.
Motor aynı zamanda membran filtre tıkandığında da yüksek basınç oluşturduğu içinde ses yapar manometreniz varsa pompa basıncını kontrol edin normal membranlar pompa ile çalıştığında ortalama 5,5 ile 8 bar arasında değişik basınçlarda çalışır bu bar göstergesi 9-10 bar ve üzeri gösteriyorsa yüksek ihtimal membran filtreniz tıkanmıştır membran tıkalı olduğu için pompa uzun süre yüksek basınçda çalıştığı için ses yapar ısınır ve sonra bozulur. Bu tür sorunlar pompanın ses yapmasına neden olur.
Diğer pompa sorunu ise arıtma cihazı yer montajından kaynaklı vibrasyon sesi yapar cihaz monte edildiği yerin dengeli bir zemin olduğundan emin olun yada pompayı tutan vidaların gevşemesinden kaynaklıda pompa vibrasyon sesi yapar ve gürültülü çalışır.
Başka bir pompa sesi ise su arıtma cihazlarında pompaya su az geldiğinde yada hiç su gelmediğinde değişik bir seste çalışır ve gürültü yapar. genel pompa arıza ve ses olayları bunlardır.
Daha az görPompalı cihazların bazı modellerinde selenoid valf bulunur eğer durmadan tik tak tik tak ses çıkartıyor ise selenoid valf kaynaklıdır selenoid valde elektrik kesintili geldiğinde bu durum ortaya çıkar yada cihaza giren su kesintili geldiğinde cihaz pompa ile birlikte selenoid aynı anda çalıştığı için ses yapar çözüm ortadadır öncelikle pompaya yeteri kadar su geliyor mu kontrol edelim sonrasında elektrik bağlantı kablolarında temassızlık yada oksitlenme var mı kontrol edelim varsa sorunları çözelim. Oksitlenme varsa oksitli yerleri temizleyelim.
Nsf onayı nedir?
NSF İNTERNATİONA; diye adlandırılan bu sertifika ve test ağı 1944 yılında ANN ARBOR tarafından MİCHİGAN (A.B.D) da kuruldu. Amerikan ürün testi, inceleme ve belgelendirme kuruluşu da diyebiliriz. Bu kuruluş 1944 yıllarında gıda mühendisliği gereksinimlerini standart halde olması için Michigan ÜniverDevamını oku
NSF İNTERNATİONA; diye adlandırılan bu sertifika ve test ağı 1944 yılında ANN ARBOR tarafından MİCHİGAN (A.B.D) da kuruldu. Amerikan ürün testi, inceleme ve belgelendirme kuruluşu da diyebiliriz. Bu kuruluş 1944 yıllarında gıda mühendisliği gereksinimlerini standart halde olması için Michigan Üniversitesi Ulusal Sağlık Sanayi vakfı diye kurulmuştur. Bu test merkezinin diğer halk sağlığı ve güvenliği standartlarını geliştirdiği süreç olduğunu belirtilmiştir.
NSF ise bugüne kadar 80’den fazla olan halk sağlığı inkişaf ettirmiştir. Ve bu kurum 1990 yılından itibaren NSF İNTERNATİONAL olarak adı değiştirildi. NSF İNTERNATİONAL, kurumun esas amacı halk sağlığı ve güvenliği standartlarına uyduğunu doğrulamak için ürünleri devamlı olarak sertifika onayı veren bir bağımsız organdır. Bu düzeyde olan kurumlar ürünlerine NSF işaretini koymaya hak kazanmıştır. Ülkemizde ise sadece 2 firma da bulunmaktadır.
NSF merkezinde 170 000 m2 alan ile laboratuvar bölümü çalışmakta olup ve 150’den fazla ülkede şirketlere hizmet etmektedir. Bu kurumda ise;
NSF Gıda Güvenliği Bölümü; Tarım, işleme, üretim, dağıtım ve süt ürünlerinde tüm tedarik zinciri sektörlerinde akredite hizmetleri vermektedir. Bu sıra da;
Sertifikasyon hizmetleri mevcuttur. Bu kurumun Su Bölümü;
Ürünleri test ederek onaylar. Sağlık Bölümleri;
Tüketici bölümü;
NSF sadece bu alanda değil ticari ve tüketici ürünleri için standart geliştirme, belgelendirme ve talep doğrulama sağlamaktadır. NSF eğitim ve öğretim, gıda güvenliği, su, sağlık bilimleri tüketici ürünleri ve yönetim sistemleri için eğitim ve öğretim amaçlayarak sağlar.
NSF İNTERNATİONAL, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Avrupa ve Çin olmak üzere laboratuarları onaylanarak hizmete sunulmuştur. Bu çalışma alanları ISO17025 sertifikalıdır.
*İçecek Kalitesi
*Besin Takviyesi
*Deniz Ürünleri Endüstrisi
Su Arıtma Endüstrisi testleri yaparak hizmetler vermektedir. NSF standartlarını daha da ilerletmek için Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü tarafından akredite edilerek bir standartlara karışmıştır.
Daha az görAlkali su kimler içemez?
Alkali suyu kimler içemez dersek kısaca; Kalp hastalığı, yüksek tansiyonu, böbrek yetmezliği, böbrek taşları olanlar ve hamile ile emzikli kadınların doktor kontrolü olmadan içmeleri önerilmemektedir.
Alkali suyu kimler içemez dersek kısaca; Kalp hastalığı, yüksek tansiyonu, böbrek yetmezliği, böbrek taşları olanlar ve hamile ile emzikli kadınların doktor kontrolü olmadan içmeleri önerilmemektedir.
Daha az görKarbonatlı alkali su nasıl yapılır?
Suyunuza karbonat katabilirsiniz. Karbonat yüksek miktarda alkalin içerdiği için 2 litre suya, 1 tatlı kaşığı karbonat eklediğiniz zaman alkalik suyunuz hazır hale gelmiştir.
Suyunuza karbonat katabilirsiniz. Karbonat yüksek miktarda alkalin içerdiği için 2 litre suya, 1 tatlı kaşığı karbonat eklediğiniz zaman alkalik suyunuz hazır hale gelmiştir.
Daha az görAlkali su nasıl yapılır?
Alkali Su Nasıl Yapılır? Su yaşam kaynağımızın en önemli parçalarında birisidir. Besinlerin sindirilmesi, hücrelere taşınması, organ ve dokuların düzenli çalışması, zararlı maddelerin vücuttan atılması için su çok önemlidir. Suyu H2O birleşimden meydana geldiği bilinmektedir. Suyun içerisindeDevamını oku
Alkali Su Nasıl Yapılır?
Su yaşam kaynağımızın en önemli parçalarında birisidir. Besinlerin sindirilmesi, hücrelere taşınması, organ ve dokuların düzenli çalışması, zararlı maddelerin vücuttan atılması için su çok önemlidir. Suyu H2O birleşimden meydana geldiği bilinmektedir. Suyun içerisinde bulunan hidrojen iyonu fazla ise su asidik, hidroksit iyonu fazla ise alkali olarak bilinmektedir. Burada önemli olan hususlardan biride suyun içerisinde bulunan Ph değeridir. Suda bulunan Ph değeri yükseldikçe suyun sertlik derecesi de artmaktadır. Bunun için kullanılan sularda Ph değerinin 7,5 ile 8,5 arası en ideal olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de çoğu suların Ph değerinin yüksek veya düşük olmasından dolayı hazır su veya artıma su kullanılmaktadır. Evde de sağlıklı suyu yapma imkânımız bulunmaktadır. Alkali su nasıl yapılır? İncelikleri nelerdir?
Alkali Su Nasıl Yapılır? Yöntemleri Nedir?
Alkali su nasıl yapılır? Bunun 3 yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi;
Alkali Su Nasıl Yapılır? Faydaları Ve Zararları
Alkali su nasıl yapılır? Sorusunun ardından alkalik suyun tüketiminde mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Alkalik suların faydaları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Vücudunuzdaki toksinlerin temizlediği gibi, halsizliği giderir, suda bakteri oluşumunu engeller ve çeşitli vitaminler barındırmaktadır. Bunun yanında fazla tüketildiği zaman mide rahatsızlığına yol açabileceği gibi, kusma, elde titreme, yüzde karıncalanma, böbrek rahatsızlığı olanlarda böbreklerin düzenli çalışmasını engelleme gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır.
Daha az görSu arıtma cihazları suyu nasıl arıtır?
su arıtma cihazları Türkiye pazarında tercih edilen sistem %90 RO ters ozmoz sistemidir. Bu ters ozmoz su arıtma sistemlerinde genelde 4 ila 6 filtre arasında değişik aşamalarda filtreler kullanır. Su arıtma cihazlarında kullanılan filtreler 1. Filtresi genelde şebeke suyunun çamur, tortu ve kirlerdDevamını oku
su arıtma cihazları Türkiye pazarında tercih edilen sistem %90 RO ters ozmoz sistemidir. Bu ters ozmoz su arıtma sistemlerinde genelde 4 ila 6 filtre arasında değişik aşamalarda filtreler kullanır.
Su arıtma cihazlarında kullanılan filtreler
1. Filtresi genelde şebeke suyunun çamur, tortu ve kirlerden uzaklaştırmak için 5 micron sediment filtresi kullanılır. Sediment filtre aynı zamanda spun adı da verilmektedir. genel ismi tortu filtresi olarak geçmektedir.
2. Filtresi ise genelde karbon filtre tercih edilir gac yada cto şeklinde 2 çeşit karbon vardır cto blok şeklinde olup gac karbon ise tanecikli dağınık haldedir ikisi de aynı özelliklerde olup cto karbon filtrenin aynı zamanda 1-5-10 mikron çeşitlerinde tortu görevi de yapmaktadır. 2 filtrenin arıtma cihazlarında ki görevi suyun içindeki klor, asbest, zehirli ilaç ve in organik maddeleri üzerinde tutarlar.
3. Filtresi ise birinci aşamada kullanılan sediment filtrenin 1 micron çeşidi yada 2. aşamada tercih edilen cto blok karbon kullanılır.
4. Filtre RO membranı bu ince film kompozit membran suyun içinde ne varsa hem faydalı hemd e zararlı tüm maddeleri atık bölümünden gidere gönderir ve suyun saf arıt kısmını su tankına iletmektedir.
5. Filtre genelde membran dan sonra geçebilecek bazı gazların suya kötü tat verdiği için bir post karbon filtre kullanılır bu filtre tat filtresi olarak da geçmektedir suya tat vermez esasında suyu kötü tat veren maddeleri üzerinde tutar.
6. Filtre olarak tercihe bağlı olmak kaydıyla saflaştırılmış suyun tekrar mineralli ve alkali değerlerini düzenlemek için bir mineral alkali pH filtresi kullanılır.
7. Filtre olarak dilerseniz suyun bakteri üremesini engellemek için UV ultraviyole filtresi tercihen kullanılabilir.
bir su arıtma işlemi genelde bu tip filtrelerden oluşmakta ve suyu bu şekilde arıtmaktadır.
Daha az gör