GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Sorular

tersosmos

Su arıtıcısı neden ses yapar?

Su arıtıcısı neden ses yapar?

Cevap eklemek için giriş yapmalısınız.

  1. Bu cevap düzenlendi.


    Su arıtma cihazı kullandığınız arıtma cihazı modeline göre çeşitli parçalardan kaynaklı arıtma cihazı ses yapabilir.

    Pompasız Su arıtma Cihazı Ses Sorunları


    Pompasız yani herhangi bir elektrikle bağlantısı olmayan su arıtma cihazları genelde şatof valf, çekvalf, yanlış bağlantı ve su basınç yüksekliğinden kaynaklı ses yapar.

    Şatof Valf Kaynaklı Arıtma Ses Sorunları


    Şatof valf kaynaklı sesler genelde cihazdan su aldığınız zaman ara ara yapar ara ara yapmasının nedeni cihazdan her su aldığınızda cihazın arıtma sistemi devreye girmediğinden ara ara bir ses duyarsınız bu ses genelde titreşim gibi yada inilti gibi bir ses yapar ve kısa süreli yapar.

    Şatof Valf Kaynaklı Arıtma Ses Sorunları Çözümü


    Çözümü: Şatof valfi değiştirmek yada şebeke giriş basıncınız yüksekse bir basınç düşürücü (70psi) takarak sorunu çözebilirsiniz. bu ses olayının cihaza bir zararı yoktur sadece gürültü kirliği yapar.

    Çek Valf kaynaklı Su Arıtma Ses Sorunları


    Çek valf kaynaklı sesler genelde ıslık şeklinde olur ve uzun süreli devam eder. bu bazen çek valf bozukluğundan kaynaklı olur bazen de şebeke suyu çok yüksek olduğunda ses dalgası yapar.

    Çek Valf kaynaklı Su Arıtma Ses Sorunları Çözümü


    Çek valf kaynaklı bir ses sorunu varsa önce şebeke suyunuz yüksek mi onu kontrol edelim örneğin 7 bar ve üzerinde bu tür sesler çek valf kalitesine göre değişmekte olup çek valf ses yapabilir. böyle bir durumda öncelikle 70 psi bir basınç düşürücü takalım. Su basıncınız düşük yada normal olduğu halde su arıtma cihazı es yapıyorsa çek valfi değiştirmeniz gerekli.


    Çek valf kaynaklı arızalar arıtma cihazı için büyük sorun teşkil edebilir örneğin çek valf kendini kapatmadığı zaman arıtma devamlı devrede kalır ve atık su israfı çok yüksek seviyelere çıkar örneğin 1/500 seviyelerine çıkabilir bu bir abartı değil testlerle kanıtlanmıştır. Diğer bir sorun ise membran filtrenizi 1-3 ay gibi kısa sürede bozar ve kullanılmaz hale getirir.


    Çek valf çok pahalı bir parça olmayıp 15-30 lira arasında değişik fiyatlardan internet sitelerinden bulabilirisiniz. Çek valf arızalarına dikkat etmek gerekli.

    Pompalı (Motorlu) Su arıtma Cihazı Ses Sorunları


    Motorlu su arıtma cihazları motorsuz su arıtma ile aynı sorunları gösterir fazladan bir kaç parça kaynaklı ses yapar. Bunlardan en fazla sorun çıkartanı pompadır. Pompa genelde rulman kaynaklı ses yapar ve bunun tamiri yoktur yenisiyle değişim yapmanız gerekli bazen pompa başlığı değişimiyle de bu sorunu çözebilir ve maliyeti yarıya indirebilirsiniz.


    Motor aynı zamanda membran filtre tıkandığında da yüksek basınç oluşturduğu içinde ses yapar manometreniz varsa pompa basıncını kontrol edin normal membranlar pompa ile çalıştığında ortalama 5,5 ile 8 bar arasında değişik basınçlarda çalışır bu bar göstergesi 9-10 bar ve üzeri gösteriyorsa yüksek ihtimal membran filtreniz tıkanmıştır membran tıkalı olduğu için pompa uzun süre yüksek basınçda çalıştığı için ses yapar ısınır ve sonra bozulur. Bu tür sorunlar pompanın ses yapmasına neden olur.


    Diğer pompa sorunu ise arıtma cihazı yer montajından kaynaklı vibrasyon sesi yapar cihaz monte edildiği yerin dengeli bir zemin olduğundan emin olun yada pompayı tutan vidaların gevşemesinden kaynaklıda pompa vibrasyon sesi yapar ve gürültülü çalışır.


    Başka bir pompa sesi ise su arıtma cihazlarında pompaya su az geldiğinde yada hiç su gelmediğinde değişik bir seste çalışır ve gürültü yapar. genel pompa arıza ve ses olayları bunlardır.


    Pompalı cihazların bazı modellerinde selenoid valf bulunur eğer durmadan tik tak tik tak ses çıkartıyor ise selenoid valf kaynaklıdır selenoid valde elektrik kesintili geldiğinde bu durum ortaya çıkar yada cihaza giren su kesintili geldiğinde cihaz pompa ile birlikte selenoid aynı anda çalıştığı için ses yapar çözüm ortadadır öncelikle pompaya yeteri kadar su geliyor mu kontrol edelim sonrasında elektrik bağlantı kablolarında temassızlık yada oksitlenme var mı kontrol edelim varsa sorunları çözelim. Oksitlenme varsa oksitli yerleri temizleyelim.