Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Su ve cinsiyet eşitliği

Su ve cinsiyet eşitliği

Stanford araştırmacıları, evlerin yakınına borularla su döşemenin cinsiyet eşitliğini teşvik ettiğini ve Zambiya kırsalında refahı iyileştirdiğini keşfetti

Su sadece yaşam için çok önemli değil, dünyanın dört bir yanındaki kırsal alanlarda kadın ve kız çocukları için fırsatları artırmak için de çok önemli. Yeni bir Stanford çalışması, borulu suyun Zambiya’daki ücra hanelere yaklaştırılmasının kadınların ve kızların yaşamlarını çarpıcı bir şekilde iyileştirirken, aynı zamanda ekonomik fırsatları, gıda güvenliğini ve tüm hane halkı için refahı nasıl iyileştirdiğini ortaya koyuyor. Yakın zamanda Social Science & Medicine‘de yayınlanan araştırma, hükümetleri ve STK’ları daha az erişilebilir ortak su kaynaklarına alternatif olarak borulu suyun maliyetlerini ve faydalarını daha dikkatli değerlendirmeye teşvik edebilir.

sanitasyon

Stanford’da inşaat ve çevre mühendisliği profesörü ve Stanford’un Su, Sağlık ve Su, Sağlık Programı direktörü olan kıdemli yazar Jenna Davis, “Köy sondaj deliğinden borulu tedariğe geçiş, tipik bir ev için yılda yaklaşık 200 saat getirme süresinden tasarruf sağladı” dedi. Geliştirme. “Bu, çoğu kadınlara ve kızlara tahakkuk eden önemli bir avantajdır.”

Küresel olarak, yaklaşık 844 milyon insan içme, yemek pişirme, temizlik, hijyen ve gıda üretimi için toplumların temel taşı olan güvenli, erişilebilir su olmadan yaşıyor sağlıklı ve müreffeh toplumların temel taşı. Sahra Güneyi Afrika’da kırsal nüfusun sadece yüzde 12’sinin evlerine su borusu var. Bunun yerine, aileler suyu uzaktaki, paylaşılan kaynaklardan topluyorlar; kadınlar ve kız çocukları, her biri ortalama 40 pound olan konteynerleri taşıma zaman alıcı ve zahmetli işlerini yapmaktan ezici bir şekilde sorumlu. Günlerinin büyük bir bölümünü su getirmeye ayırmak çocuk bakımı, ev işleri, hijyen, dışarıda çalışma, eğitim ve boş zaman gibi faaliyetlerden zaman alır.

helen

SU CİNSİYET EŞİTLİĞİNE TEMEL OLUYOR!

Yakın zamanda Stanford’da inşaat ve çevre mühendisliği alanında doktorasını savunan baş yazar James Winter, “Bu sorunu ele almak, kadınlara ve kızlara, evlerinin sağlık ve ekonomik kalkınmasına, uygun gördükleri şekilde yatırım yapmaları için zaman ve su sağlıyor,cinsiyet eşitliği için temel oluşturuyor.” dedi.

Son birkaç on yılda, ulusal hükümetler ve uluslararası yardım grupları, kuyular ve el pompaları gibi temel su kaynaklarını kurmak için yüz milyonlarca dolar harcadılar. Ancak, bu kaynakların çoğu hala kullanıcıların evlerinden uzaktır ve bu da su getirmek için uzun yolculuklara neden olmaktadır. Önceki araştırmalar, su getirmenin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığa zarar verebileceğini gösterirken, evdeki borularla su hijyen ve geçim için suyu artırabilir, gıda üretimini iyileştirebilir ve bulaşıcı hastalıkların yaygınlığını azaltabilir.

Yine de bu bulguya rağmen, Sahra altı Afrika’daki borulu su tesisatları 2007’den bu yana sadece yüzde 2 puan artmıştır. Kırsal hanelere önemli ölçüde daha yakın olan yüksek kaliteli borulu su kaynaklarına yatırım yapmak, bu nedenle güvenliğin sağlanması için daha etkili bir yol olabilir. herkes için erişilebilir ve uygun fiyatlı içme suyu.

Araştırmacılar, çalışmaları için, zaman tasarrufu, ekonomik fırsatlar ve beslenme güvenliği dahil olmak üzere, güvenilir, kolay erişilebilir suya daha fazla erişim yoluyla kazanılabilecek refahın daha az sıklıkla ölçülen yönlerini incelediler. Ekip, bunu yapmak için Zambiya’nın güney eyaletinde benzer nüfusa sahip olan ve okula, pazarlara ve sağlık tesislerine erişime sahip dört kırsal köyü takip etti. Çalışmanın yarısında, köylerden ikisi bahçelerine borulu su alarak su kaynaklarının mesafesini sadece 15 metreye düşürdü.

cinsiyet-esitligi

Her köy, çalışmanın başında, ortasında ve sonunda ankete tabi tutulmuş, Zambiyalı anketörlerden oluşan bir ekip toplam 434 hane anketi gerçekleştirmiştir. Su getirmek için harcanan zaman, ev işleri (yemek pişirme ve temizlik) ve verimli kullanımlar (sulama bahçeleri, tuğla yapımı veya hayvancılık) için kullanılan su miktarı ve bu faaliyetlerin sıklığı hakkında bilgi topladılar. Kadınlardan oluşan bir alt grup, yürüme hızlarını ve su kaynaklarına olan mesafeyi ölçmek için GPS izleme cihazları kullandı. Su tüketim bilgilerini doğrulamak için su sayaçları kullanıldı.

Araştırmacılar, borulu su bulunan hanelerin su getirmek için yüzde 80 daha az zaman harcadığını ve bu da haftada dört saate yakın bir tasarruf anlamına geldiğini buldu. Bu zaman tasarruflarının büyük çoğunluğunun kadınlara ve kızlara tahakkuk ettirilmesi, kadınların borulu su müdahalelerinden orantısız bir şekilde yararlandığını doğrulamaktadır. Bu zaman tasarrufu bahçeyle, diğer ev işleriyle, çocuklarla ilgilenerek veya kızarmış çörekler veya odun kömürü gibi ürünler satarak ev dışında çalışarak harcandı. Bu aileler ayrıca daha mutlu, daha sağlıklı ve daha az endişeli olduklarını bildirdi.

Özellikle üretim amaçlı su tüketimi de arttı. Borulu su bulunan evlerin bahçe yetiştirme olasılığı dört kattan fazlaydı ve bahçe boyutları araştırma süresince iki katından fazla arttı. Dahası, çok çeşitli mahsuller hasat edildi ve haneler, önümüzdeki yıllarda mahsul satışlarını artırma planlarıyla birlikte bu ürünü hem sattığını hem de tükettiğini bildirdi.

Birikmiş faydalar etkileyici olsa da, aslında borulu su müdahalelerinin potansiyel zaman tasarrufunu olduğundan daha düşük gösterebilirler. Çalışmanın başlangıcında, dört köyün tamamındaki haneler birincil su kaynağına sadece beş dakikalık yürüme mesafesinde yaşıyorlardı. Ortalama olarak, kırsal Zambiya haneleri, su kaynaklarına yürüyerek bu sürenin yaklaşık iki katını harcıyor, ayrıca sıra bekleyerek ve su kaplarını dolduruyor. Araştırmacılar, Zambiya’nın başka bir yerindeki evlerin yakınında borularla su vermenin, ortalama kırsal hanehalkı için ayda 32 saat tasarruf sağlayacağına dikkat çekiyorlar ki bu, bu örnekte hanelerin telafi ettiği sürenin neredeyse iki katıdır.

iklim

Elbette, borulu bir su altyapısının daha yüksek ön maliyetleri vardır ve bu da hükümet ve STK yatırımlarını caydırabilir. Suya erişim söz konusu olduğunda yoksulluk büyük bir engel teşkil ediyor ve Sahra altı Afrika’da dünyanın en yoksul ülkelerinin çoğunda, toplulukların borulu su şebekelerini sürdürmeleri için neyin gerekli olduğunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Winter, “Burada gördüğümüz faydalar, bu sistemlerin coğrafi olarak izole edilmiş kırsal topluluklarda bile finansal olarak sürdürülebilir bir şekilde nasıl çalıştırılabileceğini ve sürdürülebileceğini anlamayı gelecekteki çalışmalar için çok önemli hale getiriyor” dedi.

Kaynak

İlgili Makale : Oreni’nin Hikayesi

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.