Sigara izmaritlerinin bitki büyümesi üzerine etkileri

İngiltere Anglia Ruskin Üniversitesinden akademisyenlerin öncülüğünde yapılan yeni araştırma, gezegende en yaygın çöp türü olan sigara izmaritlerinin bitki büyümesini önemli ölçüde azalttığını keşfetti. Sigara izmaritlerinin bitki büyümesi üzerine etkileri Anglia Ruskin Üniversitesi’nden (ARU) akademisyenler tarafından yönetilen ve bugün Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği dergisinde yayınlanan çalışma, izmaritlerin bitkilere verebileceği zararı gösteren ilk çalışmadır.

Araştırmacılar, toprakta sigara izmaritlerinin varlığının çimlenme başarısını azalttığını ve yonca sürgünlerinin (sapın uzunluğu) sırasıyla %27 ve %28, kök biyokütlesinin (kök ağırlığı) ise %57 oranında azaldığını bulmuşlardır. Çimler için çimlenme başarısı %10 azalırken uzunluğu ise %13 azalmıştır. Çoğu sigara izmariti, bir tür biyoplastik olan selüloz asetat elyafından yapılmış bir filtre içerir.

Tütünün yanmasından salınan ilave toksinler olmasa bile, kullanılmamış sigaralardan gelen filtreler, kullanılmış filtreler ile bitki büyümesi üzerinde hemen hemen aynı etkiye sahiptir; Kontrol deneyleri, sigara izmaritleri ile aynı şekil ve büyüklükte odun parçaları içermiştir. Her yıl yaklaşık 4.5 trilyon sigara izmaritinin atıldığı, bu da onları gezegendeki en yaygın plastik kirliliği haline getirdiği tahmin ediliyor.

Bu çalışmanın bir parçası olarak, akademisyenler Cambridge şehri etrafındaki yerleri örneklediler ve metrekare başına yaklaşık 128 sigara izmariti bulunan alanlar tespit ettiler.

Sigara izmaritlerinin zararları

Anglia Ruskin Üniversitesi’nde (ARU) Biyoloji Kıdemli Öğretim Üyesi, Baş yazar Dr. Dannielle Green, şöyle dedi: “Dünya çapında sigara izmariti çok yaygın bir manzara olmasına rağmen, bu sigara izmaritlerinin bitkiler üzerindeki etkisini gösteren ilk çalışmadır.

Çimlenme başarısı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduklarını ve hem çimlerin hem de yoncaların sürgün boylarının ve yonca kök ağırlığının yarıdan daha fazla azaldığını gördük. “Test ettiğimiz iki tür olan çavdar ve beyaz yonca, kentsel yeşil alanlarda yaygın olarak bulunmasının yanı sıra, hayvancılık için de önemli yem bitkileridir.

Bu bitkiler, şehir parklarında bile zengin bir biyolojik çeşitliliği desteklemektedir ve beyaz yonca, tozlayıcılar ve azot tespiti için ekolojik olarak önemlidir. “Sigara içen birçok kişi sigara izmaritlerinin hızlı bir şekilde biyolojik olarak parçalandığını düşünüyor ve bu nedenle onları gerçek bir çöp olarak görmüyor. Aslında, filtre, onlarca yıl sürmese de parçalanması yıllar sürebilen bir tür biyoplastikten yapılıyor.

“Bazı parklarda, özellikle banklar ve sigara izmaritlerinin atıldığı kutuların etrafında, metrekare başına 100’ün üzerinde sigara izmariti bulduk. Sigara izmaritlerini atmak sosyal olarak kabul edilebilir bir çöplük gibi görünmektedir ve filtrelerin kaybolmadığı ve çevreye ciddi zararlar verebileceği konusunda farkındalık yaratmamız gerekiyor. ”

Anglia Ruskin Üniversitesi’nde (ARU) Biyolog Dr. Bas Boots şunları ekledi: “Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bitkilerin zarar görmesine neden olan filtrenin kimyasal bileşimi olduğuna inanıyoruz.

Çoğu selüloz asetat elyafından yapılmıştır ve plastiğin daha yumuşak olmasına sağlayan kimyasal maddeler de sızmakta ve bitki gelişiminin erken aşamalarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. ”

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0147651319307481