Kaydol

Soru sormak, insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için sosyal sorularımıza ve Cevap Motorumuza kaydolun.

Oturum aç

Soru sormak ve insanların sorularını yanıtlamak ve diğer insanlarla bağlantı kurmak için Su Arıtma Sorular & Cevaplar Motorumuza giriş yapın.

Şifremi hatırlamıyorum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.


Üzgünüz, soru sorma izniniz yok, Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini kısaca açıklayın.

Lütfen bu kullanıcının neden şikayet edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

GA Su Arıtma Cihazları En sonuncu Nesne

Yapay Zeka, Sahra’da Milyonlarca Ağacın Bulunmasına Nasıl Yardımcı Oldu ?

Uluslararası bilim adamlarından oluşan bir ekip, yapay zeka, uydu görüntüleri ve dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından birini kullanarak batı Afrika’nın geniş bir kesimindeki her ağacı saymaya başladığında, beklentileri mütevazı idi. Daha önce, alan çok az ağaç örtüsüne sahip veya hiç yok olarak kaydedilmişti.

Kopenhag Üniversitesi’nde coğrafya profesörü yardımcısı Martin Brandt, en büyük sürprizin, Sahra’nın araştırmanın kapsadığı, kabaca % 10’unun”kimsenin çok sayıda ağaç bulmayı beklemeyeceği” kısmının aslında “oldukça birkaç yüz milyon ”.

Ağaçlar, küresel ısınmaya neden olan karbondioksit emisyonlarını emdikleri ve depoladıkları için uzun vadeli hayatta kalmamız için çok önemlidir. Ama hala kaç tane olduğunu bilmiyoruz. Dünya’nın büyük bir kısmına savaş, mülkiyet veya coğrafya nedeniyle erişilemez. Artık bilim adamları, araştırmacılar ve kampanyacılar, gezegendeki ağaçların sayısını izlemek için daha karmaşık kaynaklara sahipler.

Uydu görüntüleri dünyadaki ağaçların sayılmasında en büyük araç haline geldi ancak ormanlık alanları uzaydan görmek nispeten kolay olsa da kalın yeşil kümeler halinde düzgün bir şekilde toplanmayan ağaçlar gözden kaçıyor. Brandt, şu ana kadar yapılan değerlendirmelerin neden gerçek rakamlardan çok uzak olduğunu söylüyor. Enterpolasyonlara, tahminlere ve projeksiyonlara dayanıyorlardı. “

En son küresel ağaç çetelesi girişimi, araştırmacıların uydu verileri ve yer ölçümlerinin bir kombinasyonunu kullanarak, 3 trilyonun biraz üzerinde olduğunu tahmin ettiği 2015 yılında gerçekleşti. Bu, yalnızca uydu görüntülerine dayanan 2009’daki 400 milyarlık önceki tahmine göre çarpıcı bir artıştı.

Brandt ve meslektaşlarının batı Afrika’daki araştırması, gelecekte daha doğru bir tablo vaat ediyor. Nasa’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi ile işbirliği yaparak , daha önce yalnızca ticari kuruluşlar tarafından kullanılabilen, tek tek ağaçları ortaya çıkarmak ve taç boyutlarını ölçmek için yeterince yüksek çözünürlüklü olan DigitalGlobe’dan uydu görüntülerini kullanabildiler .

Ekip, yapay zeka derin öğrenimini ve dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından biri olan Illinois Üniversitesi’ndeki Blue Waters’ı kullanarak ilk kez uzaydan ayrı ağaçları saymayı başardı. Çeşitli arazilerde yaklaşık 90.000’i manuel olarak işaretlediler, böylece bilgisayar, ağaçların varlığını hangi şekil ve gölgelerin gösterdiğini “öğrenebildi”. Bu onların, çoğunlukla Sahra’yı ve aynı zamanda çölün güney kenarı boyunca yarı kurak Sahel bölgesini ve bir su altı şeridini içeren 1.3m2’lik bir alanda taç boyutu en az 3 metrekare olan her ağacı saymalarını sağladı ve  1,8 milyardan fazla ağaç tespit ettiler .

Sahra’dakiler insan yerleşimlerinin etrafında kümelenme eğilimindeydi. Kurak alanlar, hektar başına ortalama 9,9 ağaca sahipti, yarı kurak bölgelerde 30,1’e ve incelenen bölgenin en güneydeki alt nemli kenarında 47’ye yükseldi. “Süper kurak” olarak sınıflandırılan alanlarda hektar başına sadece 0,7 ağaç vardı.

Brandt “Çoğu harita bu alanları temelde boş gösteriyor” diyor. Ama boş değiller. Değerlendirmemiz, küresel olarak ormanların dışındaki ağaçları izlemenin ve bozulmayı, iklim değişikliğini ve yoksulluğu azaltmadaki rollerini keşfetmenin bir yolunu öneriyor. “

Gezegenin ağaçtan hesaplarını tutmak, ağaçların gezegenimizin sağlığı üzerindeki etkisini anlamak için anahtardır. Ağaçların sayısı haritalanabilirse, depoladıkları karbon miktarı da eşlenebilir.

En yüksek profilli mevcut dünya ağacı haritası , Global Forest Watch tarafından her yıl yayınlanır. 2014 yılında Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından başlatılan bu uydu, diplomatik olarak “ağaç örtüsü kaybı” olarak adlandırdığı şeyi izlemek için Nasa Landsat uydularından (ticari eşdeğerleri kadar yüksek çözünürlüğe sahip olmayan) gelen verileri kullanıyor.

Daha önce ormanların değişen şekilleriyle ilgili bilgiler, her beş yılda bir ya da öylesine bir şekilde sayıları tek tek ülkelerden güvene almak zorunda olan BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından toplanıyordu. WRI’nin amacı, ormansızlaşma verilerini değerlendirmeyi şeffaf hale getirmekti.

Tropik bölgelerdeki orman boyutundaki azalmalar için haftalık uyarılar üretilir. WRI’nin orman programı müdür yardımcısı Fred Stolle , “Kamboçya temelde ormansızlaşma olmadığını söyledi” diyor , “ama çok şey oldu. Otomobil endüstrisi büyüyor ve büyüyor ve lastiklere ihtiyacımız var. Kauçuk tropik bölgelerde iyi büyüyor ve bu nedenle Kamboçya’da yeni kauçuk ağaçları dikmek için muazzam miktarda ormansızlaşma var. “

2017 ve 2018 arasında birincil ormanların yok edilmesinin % 60 arttığı Gana için de uyarılar ortaya çıktı – bu, tropiklerin herhangi bir yerinde en büyük artış.

Ancak, WRI haritasının Stolle’ın kabul ettiği bir yönü resmin eksik olduğu anlamına geliyor. Uydular ağaçların nerede kesildiğini kolayca gösterirken, “yeni ağaç büyümesini görmek çok daha zordur. Bu nedenle Global Forest Watch, ormansızlaşmanın çoğunu görse de, yeniden ağaçlandırmanın çoğunu görmüyor. “

Brandt, ticari uyduların sunduğu daha yüksek çözünürlüklü teknolojinin önümüzdeki yıllarda yaygın olarak kullanılabilir hale geleceğini ve bu boşluğu kapatmaya yardımcı olacağını umuyor.

Ormansızlaşmayı izleyen bir diğer kuruluş, 1999 yılında şu anda yönetici müdürü olan Nicole Rycroft tarafından kurulan, çevreci, kar amacı gütmeyen Canopy’dir. Rycroft “pizza kutuları veya tişörtler yapmak için 100 yıllık ağaçları kesmeye veya ağaçların yerli toplulukların yaşadığı topraklardan gelmesine gerek olmadığı” için şirketler için tedarik zincirlerinin izini sürüyor.

Canopy, şirketlerin sürdürülebilir tedarik zincirlerine geçmelerine yardımcı olmak için çeşitli bilimsel kaynaklardan gelen bilgileri kullanarak ham verileri ve uydu görüntülerini ForestMapper adlı etkileşimli bir araca paketledi . Ormanın karbon yoğunluğu, nesli tükenmekte olan türler, şimdiye kadarki ağaç kaybı ve önümüzdeki on yıl için öngörülen ormansızlaşma ile ilgili bilgileri içeren haritayı tarayabilirler. “Verileri kullanıcı dostu hale getiren” Rycroft, “Uygulamalı bilim tarafıyız” diyor.

Canopy, riskli tedarik zincirlerini vurgulamanın yanı sıra, üreticilerin geri dönüştürülmüş lifler de dahil olmak üzere daha sürdürülebilir kaynaklar bulmasına yardımcı oluyor “bu nedenle sorunu sadece bir arka bahçeden başkasınınkine kaydırmıyoruz”.

“320 küsur moda markasıyla çalışıyoruz” diye devam ediyor Rycroft. “H&M, Zara ve Uniqlo gibi adamlar dahil, Stella McCartney gibi lüks tasarımcılara kadar. Ve tahmin edebileceğiniz gibi, bu şirketler içinde çok çeşitli motivasyonlar var ancak hepsi kararlı. “

Yedi yıl önce, sektörden çok azının “her yıl 200 milyon ağacın suni ipek ve viskona dönüştüğünü ve bir kısmı orangutan ve boz ayı habitatlarından, gerçekten yüksek karbonlu orman ekosistemlerinden” haberdar olduğunu bile hatırlıyor. Şimdi, “Küresel viskon üretiminin % 52’sinin yüksek karbonlu veya yüksek biyolojik çeşitlilik ormanlarından kaynaklanma riski düşük olduğu tarafımızca doğrulanmıştır. Tedarik zincirinin hâlâ % 48’i var ancak nispeten kısa bir süre içinde küresel tedarik zincirinin temelde kaynak sağlama şeklini değiştirmeye başladığını gördük. “

Haritadaki sıcak noktalar artık güneydoğu Asya, Endonezya, Vietnam, Laos ve Brezilya’yı içeriyor. Yerel STK’lar ve kampanyacılarla birlikte çalışan Canopy, bölgesel ayrıntıları derinlemesine inceliyor. Örneğin Endonezya’daki bazı okaliptüs tarlaları, yenilenmesi gereken yüksek karbonlu turbalıklarda büyüyor. Rycroft “Yakın zamanda Avustralya’daki koala habitatının kumaş üretimi için kayıt altına alındığını keşfettik” diyor.

Aynı inceleme, karton gibi diğer tedarik zincirleri için de geçerlidir.  “E- perakendecilerden kapımıza düşen yiyecek ambalajları, pizza kutuları veya ambalajların içinde kaybolan 3 milyar ağaçları sağlayan ormanlar hangileri ? Sürdürülebilir şekilde yönetilen bir plantasyondan mı geliyor? Geri dönüştürülmüş içerik var mı? Yoksa yüksek karbon değeri olan bir ormandan mı geliyor ? “

İzlemesi en zor olan şey, ormanların dışında var olan, henüz bilinmeyen sayıda ağacın yasadışı olarak temizlenmesi. Brandt’ın ekibi, ilk çalışmalarının kapsadığı alanın 10 katını taradıkları başka bir araştırma raporu sunmaya yakın. Brandt, ormanların yanı sıra tek tek ağaçların da “iklim değişikliğini azaltmada, insanlara çeşitli ekosistemler ve hizmetler sağlamada değerli olduğunu ve şimdiye kadar bunların haritasını çıkarmak imkansızdı” diyor.

Benzer Yazılar

Yorum yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.